Høstens første treff for Kodeklubben

Ungene i Oppsal Kodeklubb pakka ufrivillig ned datamaskinene etter høstens første treff på Deichmann.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 10:29

– Jeg elsker å programmere! Det er veldig gøy å kunne lage egne spill, forteller ni år gamle Evin Kristiansen Ovat om kveldens arrangement på det lokale biblioteket.

Det er den første av totalt seks mandager denne høsten hvor et dusin barn i mellomtrinnalder samles rundt langbordet på Deichmann Oppsal og utvikler dataspill. I samarbeid med Oppsal Frivillighetsklubb, har det blitt et populært tilbud hvor barn får muligheten til å lære å lage egne program.


Med programmør Helmer Njærheim og Johanna Stumpf med doktorgrad i informatikk som instruktører, er ungene i trygge hender. Ingvild Karijord

– Jeg syns det er kult å være med på å lære barn opp i koding. Forhåpentligvis får noen øynene opp for det, og senere velge det som karriere, sier frivillig Helmer Njærheim som til vanlig jobber med programmering i et IT-selskap.

– Når jeg blir stor kan jeg kanskje lage spill!


Teodor Hågseth Nordfeldt demonstrerer hva som skal skje når han trykker på ulike ting. Foto: Ingvild Karijord

Rundt langbordet sitter ungene med blikket fokusert mot pc-skjermene. På det grafiske programmeringsspråket Scratch, følger de den frivillige bevegelsen Lær Kidsa Koding sine oppgaver som trinn for trinn lager et dataspill.

– Når jeg blir stor kan jeg kanskje lage spill! Det er veldig gøy å kode, sier Teodor Hågseth Nordfeldt (9). Han forklarer og peker engasjert videre på en katt, og forklarer hva som skal skje om man gjør det ene eller det andre.

Ved siden av han, sitter jamaldringen Isabell Andrea Brinchmann. Hun er enig med Teodor i at koding er gøy.

– Jeg spiller en del Minecraft og Roblox hjemme, og syns derfor at det hørtes gøy ut å lære hvordan man koder. Det er artig å teste ut nye ting!


Isabell Andrea Brinchmann (9) forteller at kodinga til tider kan være litt vanskelig, men at det samtidig er veldig gøy å lære å lage spill. Foto: Ingvild Karijord

Rundt om i biblioteket sitter flere av foreldrene mens ungene holdt på. Pappaen til Teodor går nysgjerrig bort til sønnen og spør han hvordan det går, åpenbart begeistra for at han lærer å kode.

– Jeg syns det er kjempebra at biblioteket tilbyr slike gratis tilbud, og er veldig interessert i at ungen skal lære koding. Det er både veldig framtidsretta, men lønner seg også på skolen, som for eksempel i matematikk.

En storsuksess

I det klokka nærmer seg halv sju, begynner Helmer å annonsere at det er tid for å pakke sammen sakene. Uten mye respons, er det lite som tyder på at noen vil dra derfra.

— Programmering er kjempegøy. Jeg spiller mye hjemme, og er veldig nysgjerrig på å lære meg mer om koding, forteller Evin Kristiansen Ovat ekstatisk over den nye favoritthobbyen.  


Ni år gamle Evan Kristiansen Ovat var mer enn begeistret etter høstens første Kodeklubb-treff. Foto: Ingvild Karijord

Etter datamaskinen er lagt ned i sekken, står hun Ovat ved siden av mamma og forteller om hvor gøy det var. Det gjenstår liten tvil om at høstens første Kodeklubbtreff har vært en suksess. Det er Helmer enig i.

– Det er gøy med data, og ikke minst gøy å lære det vekk til unge.