Studenter trenger kaffe - og kjærlighet

Nordmenn er i verdenstoppen på kaffedrikking. På Kafe Eva tilbyr de kaffe og litt til for å holde studentene i gang.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 10:51

Kan dekke de fleste behov

Ziva Engel kommer smilende ut fra bakrommet for å rydde brusbokser i kjølen på Kafe Eva. Kafeen befinner seg i bygg P48 på OsloMet. Hun forteller at det er mest svart kaffe som blir solgt i kiosken. 

– Og kjærlighet fra oss, sier Ziva.

Videre sier hun at studenter kommer inn i kiosken for å høre på musikk, få kjærlighet fra de som jobber der og til og med en klem hvis de trenger. 

– Flere kommer under eksamenstiden og forteller om hvordan de har det og får en klem av meg, utdyper Ziva. 

Selv om studentene kan trenge litt ekstra kjærlighet i eksamensperioden, så merker de ikke noen spesiell økning i kaffedrikkingen.

– Kaffe trenger de uansett, forteller Ziva. 

Hun stortrives på jobben og forteller at studenter som befinner seg til vanlig i andre bygg kommer til P48 for å treffe på henne. 

– Jeg var borte fra jobb i to uker og da jeg så studentene igjen, så var de bekymret for hvor jeg hadde vært, flirer Ziva. 

Selv om studenter kommer fra ulike steder for å treffe Ziva Engel, kan hun fortelle at de før koronapandemien solgte opp mot 10 til 15 kanner om dagen. Nå selger de rundt syv kanner. Hvorfor kaffesalget har gått ned er uvisst.

Men for Ziva er ikke bare jobben hennes arbeid. 

– Jeg kommer på jobben med et smil hver eneste dag. Min jobb er å selge kjærlighet og jeg elsker å være her på jobb, formidler den blide superselgeren. 


Ziva Engel er opptatt av at alle skal ha en positiv opplevelse når de handler på Kafe Eva. Foto: Synne Jørgensen

Nødvendigheten sikret

Amalie Årtun (22) og Sigrid Øverby (21) står med hver sin kaffekopp i hånden og er dermed klare for å gripe dagen. 

– Jeg bruker å drikke rundt to kaffekopper om dagen. En på morgenen og en på kvelden, men ikke senere enn klokken åtte på kvelden, forteller Amalie. 

Begge jentene er enige om at hvis de skal noe spesielt en dag, så hjelper det med en kaffekopp. Men hvis de har en rolig dag hvor det ikke skjer noe spesielt, så er ikke kaffe like nødvendig. 

– Det hjelper også med en Redbull, sier Amalie. 

Amalie og Sigrid er på sitt tredje år som journalistikkstudenter på OsloMet og forteller at de kun er på skolen på torsdager. 

– Da er det lov å unne seg noe godt, sier Sigrid med et smil. 

Likevel er de enige i at det er viktig med en balanse. Det er dyrt å være student, så man kan ikke kjøpe noe hver dag. Derfor lager de også en del kaffe hjemme. 

– Men det er veldig viktig at det er kapsler, jeg er ikke så glad i vanlig svart traktekaffe, skyter Sigrid inn. 


Sigrid Øverby (til venstre) og Amalie Årtun drikker dagens første kaffekopp. Foto: Synne Jørgensen

Nordmenn på verdenstoppen i kaffedrikking

Det er ikke bare Amalie og Sigrid som ser nødvendigheten i en kaffekopp om dagen. Ifølge Statistisk sentralbyrå har Norge de siste ti årene importert rundt 40 500 tonn kaffe per år. Dette er nærmest 1 370 kopper kaffe per innbygger som er over 18 år. Det tilsvarer at en nordmann drikker nesten fire kopper hver dag ifølge SSB. Nordmenn er dermed i verdenseliten på kaffedrikking.


Norge scorer andreplassen på kaffedrikking i verden ifølge SSB. Foto: Synne Jørgensen