Flere jenter bruker guttedoen når de er ute på byen. Vektere er strenge på dette. FOTO: Karoline Forberg

Hvorfor jenter bør unngå guttedoen

Jenter står lenge i kø på utesteder for å gå på do, mens guttene valser rett inn og ut på deres egen. For mange jenter frister det å ta en liten snarvei, men her er vekterne unødvendig strenge. Eller er de?
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 13:15

Jentedokøene på utsteder er ofte lange og trange. Noen jenter fikser på sminken, andre har mensen. Noen har på seg en upraktisk, men veldig lekker body, mens andre børster ut store floker. Alt dette gjør at jentene bruker lenger tid enn guttene som kun smekker opp glidelåsen, gjør fra seg og vasker hendene igjen før de forlater toalettet. 

Kastet ut av utested

Noen ganger, særlig for de som virkelig må på do, frister det å ta snarveien inn til guttedoen. Dette er vaktene særdeles strenge på. Ei som har fått kjenne på dette er Evelina Staniute (25). 

– Jeg er en del ute, og opplever ofte at dokøene for oss jenter er mye lenger enn guttenes, sier Staniute. 

Noen ganger frister det derfor veldig for enne å ta turen til guttedoen. Hun smiler lurt når spørsmålet om hun faktisk har gått på guttedoen kommer, og sier: 

– Det har jeg gjort flere ganger. 

Har dette fått noen konsekvenser?

– Jeg har blitt tatt for det flere ganger. Da har de enten sagt at det ikke er lov til å gå på guttedoen og ført meg ut, eller så har jeg faktisk blitt kastet ut av hele utestedet. Jeg har aldri fått noen annen grunn, enn at jenter ikke skal gå på guttedoen. Noe som kan være ganske kjipt og rart når man virkelig, virkelig må på do og det ikke er noen i guttekøen, sier Staniute. 


Evelina har flere ganger brukt guttedoen, selv om vektere har vært strenge. Noen ganger er fristelsen rett og slett for stor, når gutte-dokøen er betydelig mindre. FOTO: Karoline Forberg

Advarer mot å ta snarveien

En anonym kilde som jobber i utelivsbransjen advarer jenter mot å gjøre nettopp dette. Kilden må være anonym fordi hen ikke har myndighet til å snakke offentlig på vegne av arbeidsplassen.

Hen forteller at flere utesteder, deriblant den hen jobber på, har blitt svært strenge på at begge kjønn kun skal bruke deres egne toaletter, men at det er en god grunn til det. 

– Vi er veldig strenge på det fordi vi skal sørge for at alle skal ha det bra, og fordi det har vært for mange uheldige saker når det motsatte kjønn har vært på feil toalett. 

Dette innebærer også at en gutt og jente ikke får gå inn på en do sammen. 

Utelivsarbeideren forteller at de er strenge på det blant annet er fordi vektere har mindre, eller ingen, kontroll over trakassering eller overfall bak de stengte dørene. Hen sier det har oppstått situasjoner, og at de er så strenge fordi de ønsker å gjøre det de kan for at utestedet skal være et trygt sted å være. 

–  Vi har blitt veldig strenge på det, blant annet på grunn av det ja. Det å være strenge på dokøene gjør jobben til alle lettere, og minsker også risikoen for at overfall/trakassering skal oppstå, fortsetter hen. 


En anonym kilde fraråder jenter til å bruke guttedoen. Hen mener vekterne har en god grunn til å være strenge. FOTO: Karoline Forberg

Kjønnsdelte toaletter er normal praksis

PSS Securitas har vektere på mange utesteder i Oslo. Administrasjonslederen for PSS, Daniel Myrvoll, svarer på påstanden om strengheten rundt dokøene. 

Myrvoll skriver i en mail at noen utesteder selv har skiltet føringer på toalettene, slik som: kun én gjest per lukkede toalett, kjønnsdeling, o.l. Han fortsetter: 

– Stedene kan ha flere årsaker til hvorfor dette praktiseres, ofte avhengig av stedlige utfordringer og stemning. Det kan handle om sikkerhet for gjestene i form av å unngå trakassering/lignende hendelser, dårlige reaksjoner på grunn av “feil bruk” av toaletter, uønskede aktiviteter (bruk av rusmidler, samleie, medbragt, opphold og samtaler) og for å unngå lengre “møter” og samtaler inne på toalettene.

Han presiserer at kjønnsdelte toaletter har vært en normal praksis så lenge de kan huske, og at vekterne deres er instruert i å håndheve dette. Det gjelder selvsagt ikke for utestedene med kjønnsnøytrale toaletter. Disse toalettene har båser med åpen bunn og topp for alles trygghet. 

– Motsatt kjønn på samme toalett kan virke både ubehagelig, provoserende og støtende for noen, fortsetter Myrvoll. 

Vektere blir ikke hørt

Myrvoll fortsetter med at PSS Securitas håndhever utestedenes regler for alles trygghet og trivsel, og at alle gjester selvfølgelig skal få benytte det de mener er deres “rette” toalett.  

– Ofte opplever vi at det er lite forståelse for dette, selv om det oppgis en grunn for gjestene, avslutter administrasjonslederen. 


PSS Securitas sier at de som regel begrunner hvorfor de er strenge, men sjelden møter forståelse. FOTO: Laura LaRose (CC BY 2.0 Flickr)

Overrasket, men forståelsesfull

Staniute blir litt overrasket når hun får høre en av grunnene til at vekterne har vært såpass strenge med hun. 

– Jeg skjønner jo nå at jeg har gjort det lettere for noen å få overtak på meg, siden jeg frivillig har gått inn på deres “territorium”, sier den unge jenta. 

Hun skulle ønske at hun hadde fått en bedre forklaring tidligere, fordi det hadde spart henne for noen utkastelser og strenge samtaler. For Staniute har det ikke vært en god nok grunn å holde seg til den lange jentekøen når hun måtte ekstremt på do, bare fordi “sånn er det”. Den nye informasjonen får henne derimot til å snu totalt. 

– Nå står jeg heller i lang kø, fordi jeg skjønner at det kan få konsekvenser. Det handler ikke nå om at kjønnsrollene skal bli opprettholdt, det handler om vår sikkerhet.