Siden sommeren har Hans Albert Terland (26) bodd i en seilbåt på Aker Brygge. FOTO: Thea R. Eide

Hyttestemning på Aker Brygge

Siden sommeren har Hans Albert (26) bodd i en seilbåt på Aker Brygge. Flere studenter ser nå på det å bo i båt som et alternativ til det dyre leiemarkedet i Oslo.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 10:49

– Leiemarkedet for studenter har blitt ganske sjukt. Med det studielånet du får må du ha en jobb ved siden av, og ikke bare en liten en heller, sier Hans Albert Terland (26).


Hans Albert synes foreløpig det går veldig bra å bo i båten, som han har utstyrt med både TV og Playstation. FOTO: Thea R. Eide. 

Etter å ha forsøkt å finne et billig rom i kollektiv uten hell, valgte han å flytte inn i seilbåten, som han kjøpte med fire kompiser for tre år siden. Dette semesteret tar han nettbaserte emner på BI for å komme inn på masteren han vil ta. 


Spisebordet kan brettes ut og det er god plass til gjester. FOTO: Thea R. Eide. 

– Når jeg tar opp fag føles det dust å ta opp studielån. Og selv et lite rom i kollektiv, som ikke ligger særlig sentralt engang, er dyrt, forteller han


Båten har både soverom, garderobe og et veldig lite toalett. FOTO: Thea R. Eide

Hyttestemning

Hans Albert synes det beste med å bo i båten er at det er stille, samtidig som det er sentralt. 

– I tillegg kan man få med seg morgensola, sånn som i dag, sier han.

– Men hvis det regner, er det like bra da?

– Jeg synes det er koselig egentlig, litt som å være i telt når det regner. Det er rett og slett litt hyttefølelse dette her, og det liker jeg. Jeg tror du må like den følelsen for å bo sånn her, sier han. 

Foreløpig synes han det har gått veldig fint, og forteller at også vennene hans blir positivt overrasket når de kommer på besøk. 

– Selv om sofaen er mindre, så føles det jo bedre når du vet at det koster halvparten av prisen. 

I seilbåten har han et spisebord som kan brettes ut, så det er god plass til gjester. I tillegg låner han ut ullsokker og tøfler til venner som kommer på besøk, for det kan bli ganske kaldt på gulvet. 


Ullsokker og tøfler står klare når gjester kommer på besøk. FOTO: Thea R. Eide. 

Forberedt på en kald vinter

– Strøm og vann er hovedutfordringene. Det er ikke innlagt vann, men i et hus lenger bort på brygga har vi tilgang til dusj, toalett, vaskemaskin og tørketrommel, sier Hans Albert

Han forteller at alt dette, samt internett, er inkludert i leien på 3500 kroner. I tillegg betaler han rundt 1000 kroner i strømregning i måneden. De har fastpris på strøm, men får ikke strømstøtte. 

– Siden jeg eier båten sammen med flere, spleiser vi også på månedsleien. Vi trengte jo en båtplass uansett. Sånn sett blir det enda billigere å bo her, forteller han. 


Seilbåten Hans Albert bor i er en Comfortina 36 fot. FOTO: Thea R. Eide. 

Han kjenner at det begynner å bli kaldere ute, og har prøvd å forberede seg på vinteren. I båten har han en liten vifteovn som han skrur på når han er i båten. 

– Jeg har den på nå på morgenen, for da orker jeg ikke at det skal være kaldt. Jeg er ikke så mye her egentlig, kommer ofte hjem på kvelden og det er ikke rare arelaet som skal varmes opp. I tillegg har jeg forberedt meg med sånne tepper som man fester utenpå båten, sånn som nabobåten har. De hjelper til å isolere og gjør at det blir mindre kaldt å bo her, sier han. 

Ideen om å flytte inn i båten fikk han delvis fra onkelen sin. Han solgte leiligheten sin og flyttet inn i båt for rundt fem år siden. 

– Han bor rett der borte. Det at han bodde her gjorde at jeg visste at det var en mulighet da. Det kan også være litt vanskelig å få innpass på sånne steder og da hjelper det å kjenne noen. 

Flere studenter vurderer å bo i båt

Månedsleien betales til Aker Brygge marina, som står for drift og vakthold. I følge sjefen på Havnekontoret, Sindre Åserød, bor det rundt 85-90 personer her året rundt. 


Sindre Årestad er sjef på Aker Brygge marina. FOTO: Thea R. Eide.

– Ser du at det er flere som flytter inn i båt på grunn av de høye leieprisene?

– Ja. Jeg vet at det er flere studenter som bor her. Jeg har ikke jobbet her så lenge, men jeg har sett at det er flere studenter som har sett på mulighetene her. 

På spørsmål om hva som er fordelen med å bo i båt, svarer han: 

– Det er sentralt, og så er det prisen. Veldig mange mener det er fordelaktig å bo i båt her fremfor å leie. Hvis du ikke har en altfor stor båt, blir det heller ikke altfor dyrt. Så jeg vet at flere studenter har sagt at dette er veldig bra. De har dusj og vask og alt inkludert her. 


Når du bor på Aker Brygge marina, bor du ganske sentralt. FOTO: Thea R. Eide

Hører du om noen utfordringer ved å bo her?

– Nei. De fleste som bor i båt vet litt hva de går til, sier han.