Utenlandske studenter må betale for utdanning i Norge

Regjeringen har lagt frem et forslag til det nye statsbudsjettet, som sier at noen utenlandske studenter skal betale for å studere i Norge. Journalen har møtt tre studenter som er uenig i dette.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 21:19

— Det er veldig trist. Jeg har møtt så mange hyggelige studenter fra hele verden, sier Steph Paredes (30).

Hun er fra Mexico og tar en master i politisk kommunikasjon i Oslo. Regjeringens forslag, som sier at utenlandske studenter fra land utenfor EØS og Sveits må betale for å studere i Norge, gjør henne opprørt.

Må betale for egen utdanning

I en pressemelding angående statsbudsjettet for 2023, foreslår regjeringen at nye studenter skal begynne å betale studieavgift for å studere i Norge. I pressemeldingen forsvarer utdanningsminister Ola Borten Moe forslaget. Han sier at norske studenter som regel må betale for å studere i utlandet, så derfor er det rettferdig at utenlandske studenter må gjøre det samme i Norge. Forslaget gjelder ikke utvekslingsstudenter.


Steph Paredes mener at utdanningen bør bli bedre tilpasset utenlandske studenter, dersom de skal betale for den. Foto: Hedda Grønbrekk

Paredes forteller at hennes eneste inntektskilde i dag er deltidsjobben hennes.

— Jeg hadde ikke hatt råd til å studere her dersom det hadde kostet penger. Hun tror mange vil la være å søke på norske universiteter og høyskoler, dersom de må betale for det. 

Ville heller ha studert i et annet land

En annen student som stiller seg kritisk til forslaget er Muhammad Mugheera Basharat (26), fra Pakistan. Han tar en master i informatikk.

— Jeg fikk tilbud fra flere land enn Norge da jeg søkte meg inn på masterutdanningen. Gratis utdanning og livskvaliteten her er to av grunnene til hvorfor jeg valgte å komme hit.

Basharat tror at dersom utenlandske studenter må begynne å betale for å studere i Norge, vil ikke studentene være på like høyt nivå som i dag.


Muhammad Mugheera Basharat tror at forslaget også vil påvirke det norske utdanningsmiljøet, på en negativ måte. Foto: Hedda Grønbrekk

— I dag er det mange som søker utdanning i Norge. Det er bare de beste av de beste som kommer inn. 

Basharat sier at han ser hvor regjeringen kommer fra, men at han fortsatt er uenig.

— Jeg tror jeg ville ha valgt utdanning i et annet land, med tanke på at Norge er et så dyrt land å bo i. Om jeg hadde måttet betale for utdanningen ved siden av andre kostnader, ville det heller ha lønnet seg å dra et annet sted. 

Vil svekke det kulturelle mangfoldet

Aby Magallanes (24), fra Filippinene, synes det er trist å tenke på at mangfoldet av studenter i Norge kanskje vil svekkes. Hun tar en engelskspråklig bachelor i teologi, religion og samfunn, og mener at vi mennesker lærer av hverandre. 

— Med et kulturelt mangfold vil folk fra andre land ta med seg egne idéer og gjøre studentmiljøet rikere. 


Aby Magallanes sier at mange har ofret mye for å følge drømmen sin i Norge. Foto: Hedda Grønbrekk

Magallanes sier at hun med økonomisk støtte fra foreldrene sine, fortsatt ville ha studert i Norge dersom det skulle koste penger. Hun tror ikke at alle andre kan si det samme.

— Det stilles mange økonomiske krav fra før av. Å måtte betale studieavgift i tillegg vil nok være uoverkommelig for mange. Hun har beundret Norge sitt utdanningstilbud og landets likestilte muligheter. 

I regjeringens pressemelding fastslår Borten Moe at “prinsippet ligger fast”, og at det ikke er aktuelt å endre på det. Han sier også at det er riktig å prioritere norske studenter, nå som det er så mange som ønsker å ta høyere utdanning.