Charlotte Fladvad demonstrerte øvelsene med en dukke slik at timen ble godt tilpassa å ha med babyer. Foto: Ingvild Karijord

Biskopen på barselyoga

I anledning bispevisitas, var både mødre, babyer, biskop, sokneprest og Journalen med på barselyoga i Bøler kirke torsdag formiddag.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 11:06

– Jeg har et hjerte for kvinnehelse og kvinner i svangerskap og barsel. Dagens yogatime er tilpasset mors kropp etter fødsel, forteller yogainstruktør Charlotte Fladvad om dagens plan. 

I anledning bispevisitas i Bøler menighet denne uka, inviterte kirka og Charlotte mor og barn til en time med yoga. Ukas barselyogatime er i denne omgang et arrangement i anledning bispevisitasen, men Charlotte har tidligere holdt flere faste timer i kirka for nybakte mødre. For henne, handler det om å gi omsorg i en sårbar fase etter fødsel.  

– Jeg er trebarnsmor selv, og vet at det kan være en strevsom tid preget av hormoner og bekymringer, samtidig som det er fint og fantastisk. Man er mer sårbar for å kjenne på uro og nedstemthet etter fødselen, og da kan yoga være en fin måte å være med på å håndtere det.   


– Jeg har et hjerte for kvinnehelse, sier yogainstruktør Charlotte Fladvad som har valgt å spesialisere seg i barsel- og gravidyoga. Foto: Ingvild Karijord 

Kontroversielt med yoga i kirka? 

Siden yogatimene til Charlotte utøves i en kirke, har hun valgt en kristen forankring i øvelsene. Charlotte er leder i CrossYoga Norge, et nettverk av kristne yogainstruktører, og i tillegg til spesialisering i barsel- og gravidyoga, og yoga som behandling mot traumer, angst og stress, har hun også valgt å bruke yoga i kristen sammenheng. 

– Yoga kan skape et rom hvor det er plass til åndelighet. Uansett hva man tror på, er det et fint sted å utforske det. Når jeg har yoga i kirka utøver jeg den filosofiske delen av yoga med kristen forankring, men alle som er med i timene mine står helt frie til å velge fokus selv.  

Biskop Kari Veiteberg er blant de som er med på yogatimen. Mange anser kanskje det å ha yoga i en kirke som kontroversielt, men Kari anbefaler alle å få en fornemmelse på hva yoga er, før de danner seg en mening.  

– Dette opplevde jeg som trygt og godt faglig sett. Vi åpner kirkerommet for yoga, og ser på Charlotte som en gave til oss. Det er tydelig at det gir stor mening for henne å bruke praksisen i kirkerommet. 


(Fra venstre) Sokneprest i Bøler menighet, Anne Berit Evang, og biskop Kari Veiteberg var med på yogatimen. – Jeg anbefaler alle å få en fornemmelse på hva yoga er, før de danner seg en mening, oppfordrer biskopen. Foto: Ingvild Karijord

Kari fortsetter:  

– Jeg tror yoga kan være godt for alle! Det ligger masse bak øvelsene, og man blir ganske sårbare når man ligger der. Det tror jeg er bra i en hverdag hvor det er mye prestasjon fra alle kanter. 

– Fysisk aktivitet er kjempeviktig!


Ungene var aktive deltakere i barselyogatimen, og babylyder fylte Konfirmantsalen da mødrene utførte øvelsene. Foto: Ingvild Karijord

Gjennom tre kvarter fyller babylyder rommet mens alle i Konfirmasjonsalen står på hver sin matte. Charlotte instruerer rolig og behagelig alle gjennom bevegelsene, og demonstrerer med en dukke hvordan ungene kan bli med på øvelsene.  

Etter timen, blir Eline Gran, Lena Wik, og Guro Amundsen sittende igjen i en sirkel på gulvet.  

– Jeg syns det var fint å være med på dette, i tillegg til at det var deilig at det var tilpasset å ha med babyer, sier Guro, glad for at nærsamfunnet har slike tilbud.  

De nybakte mødrene snakker videre om hvor vanskelig det har blitt å komme seg ut og være i aktivitet etter fødselen. Når Journalen spør hvor viktig det er å bevege seg etter man har fått barn, svarer Lena:  

– Fysisk aktivitet er kjempeviktig! Da blir man tvunget til å tenke på seg selv, noe det ikke er alt for mye tid til ellers.