Vestre Gravlund i Oslo er Norges største gravplass. Foto: Hanna Haug

Kan hunden tisse på graven?

Gravplasser i Oslo skal i større grad tas i bruk som parker og lufterom i fremtiden. Dette skaper noen dilemmaer.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 12:40

Gravferdsetaten

- Skal sikre en verdig begravelse uavhengig av livssyn.

- 20 gravplasser i Oslo i dag. 

- Tiltak for miljøet. Les mer på deres nettsider.

Kilde: Oslo kommune

Forrige uke ble Oslohistorieseminaret 2022: ”Kampen om byens rom” arrangert i sentrum. Rundt 50 mennesker var samlet i den svenska Margaretakyrkan for å høre om byutvikling i Oslo. Et tema som engasjerer.

Tidlig i programmet får vi høre fra Naomi Louise Wilde, landskapsarkitekt i gravferdsetaten. Hovedtanken er at grøntområder har stor verdi i en by i utvikling.

Wilde forteller hvordan bruken av gravplasser har endret seg. Tidligere var det begrenset til besøk av gravene, og området var preget av stor respekt og ro.

I dag blir områdene også brukt av hundeluftere, gjennomfarere på sykkel eller turgåere. Det er de i utgangspunktet positive til, men det kan også oppstå utfordringer.

Vestre Gravlund

I et intervju med Journalen forteller Wilde om Vestre Gravlund, Norges største gravplass.

Her har byen nærmest vokst rundt gravplassen, og den blir hyppig brukt som gjennomfartssted. På spørsmål om hva hun synes om dette svarer hun.

– Etter dagens vedtekter er det ikke lov å sykle på gravplassene, men vi erfarer at flere og flere gjør det. Det er en vanskelig avveining om hvor strengt vi skal håndheve forbudet. De aller fleste oppfører seg bra, men vi har hatt problemer med syklister som bruker ringeklokken for å komme seg gjennom gravfølge. En annen utfordring er de som går med hund i veldig lange bånd. Kanskje tisser hunden på gravstenene.

Gravplassens premisser

Hun forteller videre at de ikke ønsker å være et ”nei”-etat, men at å kommunisere godt er viktig. Hun ønsker at flere skal bli opplyst om dette. Det hele handler om respekt. Man har stor respekt for sin egen bestefars grav, men det glemmes fort når det er noen andres. 

– Gravferdsetaten ønsker folk velkommen, men på gravplassens premisser, sier Wilde.


Anne Christie er mer bekymret for salg av narkotika på kveldstid på gravplassen. Foto: Hanna Haug 

Synes ikke det forstyrrer

Anne Christie går tur med hunden sin på Vestre gravlund. Hun er uenig med Wilde, og synes ikke syklister eller hundeluftere er et problem.

– Jeg synes ikke det forstyrrer noe særlig. Hunder bør jo ikke bæsje på gravene, men tisse gjør de jo hele tiden. Hvis jeg lå der selv ville jeg synes det er greit at livet går videre.

Likevel påpeker også Christie at respekten må være tilstede.

– Man bør ta hensyn hvis noen for eksempel besøker en grav, sier hun.

Flerbruk

Naomi Wilde legger vekt på at en gravplass skal bære preg av respekt, men at det ikke trenger å hindre flerbruk. Gravplassenes utforming utvikler seg, blant annet fordi folk velger å gravlegges på andre måter. Wilde nevner minnelunder, askespredning og urner.

I tillegg har de hatt et økende fokus på bærekraft. Et eksempel er tiltak for å skape gode levevilkår for bier på gravplassene, som kan leses om i en artikkel fra NRK.

 

 

Emneord: