Det er stor variasjon blant ungdom i hvor opptatt de er av selvpresentasjon i sosiale medier. Foto: Elias Lund-Olsen

Kjønnsforskjeller for selvpresentasjon

Ny forskning fra Folkehelseinstituttet viser at jenter har høyere fokus på selvpresentasjon og sosial sammenligning enn gutter.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 13:58

– Det er kanskje litt dette perfekt pike-syndromet. At man har et behov for å få til alt. Og det gjelder også sosiale medier. At man må få det til. Likes eller følgere er en del av den pakken. Å fremstille seg selv bra. Det skal gå bra på skolen, bra i livet, bra med venner og å være god på sosiale media, sier Elise Harnes (20) til Journalen.


F.v: Anders Nikolai Bovolden, Elise Harnes, Sveinung Hoel Bjorå og Mathilde Fagerli. Foto: Elias Lund-Olsen

Hun sitter i kantinen på Oslomet med medstudentene Sveinung Hoel Bjorå (22), Mathilde Fagerli (22) og Anders Nikolai Bovolden (20), og diskuterer studien.

Forskerne fra FHI så på hvordan fokus på selvpresentasjon henger sammen med kjønn, subjektiv sosioøkonomisk status, helsevaner og personlighet. Resultatene viser blant annet at et høyt fokus på selvpresentasjon var vanligere blant jenter, personer med høy grad av utadvendthet og personer med lav emosjonell stabilitet.

Overrasket

Hoel Bjorå er litt overrasket over kjønnsforskjellene, men innrømmer at han ikke bryr seg noe særlig om likes.

– Jeg føler også at gutter er mer opptatt av å ikke bry seg. Kanskje gutter egentlig bryr seg mer enn de skal ha det til selv, fortsetter han.

Undersøkelsen viser at hele 80,3% av de spurte videregåendeelevene som hadde høyt fokus på selvpresentasjon, var jenter.


Studenter diskuterer kjønnsforskjeller i SoMe Amalie Monsen, Mina Oline Gjørsli, Noah Moqvist og Olivia Andresen Finstad synes at forskningen gir mening. Foto: Elias Lund-Olsen

Mina Oline Gjørsli (20) mener hun ikke legger ut innlegg så veldig ofte, men hun tenker mye på det hun skal legge ut.

­– Nesten litt for mye tror jeg. Hvis det for eksempel er et veldig gammelt bilde av meg selv så kan jeg tenke: Hvorfor har jeg det her ute. For eksempel hvis jeg har søkt på en ny jobb også har jeg lagt ut et slikt på instagram, da går jeg inn og stalker meg selv og sletter noen gamle bilder, sier Gjørsli.

– Hver gang noen nye følger meg så går jeg inn og stalker profilen min, Men, jeg sletter ingenting, fortsetter Olivia Andresen Finstad (19). 

Noah Moqvist (19) tenker at det kan ha noe med presset som er på jenter.

Måtte slette appen

– Jeg er jo Tik Tok-famous, ler Mathilde Fagerli.

På sin Tik Tok-bruker «kompisendin» har hun opparbeidet seg nesten 60 tusen likes.

– Jeg må jo tenke veldig mye på hvordan jeg skal fremstille meg selv. Så da er det ikke så ofte jeg legger ut video av meg selv egentlig. Derfor legger jeg egentlig bare ut videoer av andre. Men da blir jeg veldig opphengt i det. Jeg går og sjekker Tik Tok hvert femte minutt. Så nå har jeg måtte slette appen. Men, jeg kommer nok til å laste det ned igjen.