Aktivistene i Extinction Rebellion kler seg ofte ut for å representere tematikken i demonstrasjonene deres. Foto: Amanda Pedersen Giske

Klimakrigerne

Fem aktivister fra Extinction Rebellion aksjonerte i Olje- og energidepartementet i Oslo. Etter noen timer ble de arrestert og båret ut av politiet.
Onsdag, 5 oktober, 2022 - 15:28

Hva er fracking?

– Kunstig frembringelse av sprekker i berggrunnen ved en petroleumsbrønn.

– Gjennomføringen forutsetter høy miljørisiko

– Det er i dag forbud mot hydraulisk frakturering i Bulgaria, Frankrike, Irland, 
Skottland, 
Storbritannia og Uruguay i tillegg til i deler av Canada, Sveits, Sør-Afrika og USA.

Kilde: Store norske leksikon

I en bygning på Grønland hadde det samlet seg en gjeng med aktivister i alle aldre for å planlegge aksjonsuka Opprør for livet!. Møterommet var fylt med mennesker som pratet og drakk kaffe, noen sittende på stoler, andre sittende på gulvet. I løpet av uka som kom skulle aktivistene fra gruppa Extinction Rebellion (XR) gjennomføre ulike aksjoner, der noen av medlemmene kunne risikere arrestasjon. 

Extinction Rebellion er en global miljøbevegelse som bruker sivil ulydighet som metode for å tvinge myndighetene til å gjøre handling.

Tirsdag 20. september satte Jonas Kittelsen (25), Ronja Mylius (20), Lone (22), Cornelia Reichmann (23) og Jenny Jæger (22) fra XR Ung seg i Olje- og energidepartementet i Oslo, fordi de krevde umiddelbar stans i Equinors virksomhet på oljefeltet Vaca Muerta i Argentina. 

– Vi skal være her til Equinor trekker seg ut fra Argentina der de driver med veldig miljøfiendtlig fracking, sa Jæger til resepsjonisten i Olje- og energidepartementet.