Komiker Tore Petterson (43) om grå stær: - Det var ikke skummelt!
Øyesykdommen grå stær var på agendaen da Norges Blindeforbund arrangerte konferanse i anledning Verdens synsdag.
Torsdag 13.oktober inviterte Norges blindeforbund fagfolk, synshemmede og interesserte, til en ettermiddag fylt med foredrag og underholdning i anledning Verdens synsdag. Arrangementet ble streamet over både video og lyd, og hundrevis fulgte med for å lære mer om øyesykdommen "grå stær". Komiker og foredragsholder Tore Petterson var en av de som hadde møtt opp for å fortelle om sine egne personlige erfaringer etter flere operasjoner på grunn av sykdommen.
– Det var en veldig sårbar situasjon for meg da det skjedde. Jeg var veldig redd, så jeg tenker det er viktig at jeg forteller om hvordan jeg opplevde det og hvordan jeg ble møtt, sier han.
Videre forteller Petterson at øyesykdommen kan oppleves mer skummel enn den er.
– Jeg ønsker å fortelle om hvor lite skummelt det var, at vi har så flinke folk i helsevesenet i Norge. Jeg ble tatt inn med en gang! Det er så viktig å ta med.
Petterson har selv blitt operert for grå stær tre ganger, og lever i dag godt med 89 prosent syn. Under praten på scenen forteller han at han måtte ligge i ro i 45 minutter under operasjonen da han hadde et veldig spenstig øye.
– En slik operasjon pleier ikke å vare i 45 minutter, så det er ganske lenge å ligge helt stille. De kalte øyet mitt "spenstig", for de fleste med grå stær er jo eldre mennesker med litt mer dvassne øyne. Så det var et fint komplement å få.
Ingen varige mèn
I 2021 var det 30.000 mennesker som ble operert for grå stær i Norge, og det er en av de vanligste øyesykdommene i landet. Terje Andrè Olsen, forbundsleder i Norges Blindeforbund, mener det er viktig å rette fokus på hva grå stær innebærer, og hvor godt man kan leve med det i ettertid.
– Mange blir operert og får ingen varige mèn av dette i det hele tatt, og man kan gå videre og se for alle praktiske formål bra, sier Olsen.
Olsen mener videre at Verdens synsdag er en viktig dag for å sette øyesykdommer som grå stær på kartet, spesielt sykdommer som rammer mennesker i u-land.
— Motivasjonen for å arrangere Verdens Synsdag er bekjempelse av blindhet rundt omrking i verden. Det er veldig mange som blir unødvendig blinde, spesielt i u-land. Det er viktig å snakke om den personlige belastningen det er å miste et syn, men også utfordringene dette gir i samfunnet, sier Olsen.
Kan helbredes
Grå stær er den ledende årsaken til blindhet i verden, i følge Norsk Helseinformatikk. Tore Petterson konstaterer hvor viktig det er å hjelpe det man kan.
– Grå stær kan lett helbredes med en operasjon, så det at vi sender 250 kroner for å bidra med en operasjon for en med sykdommen, betyr ingenting for oss men mye for den personen. Synshemmelse er ikke like tilrettelagt i alle land, og det å bidra til å forhinde økt blindhet er viktig, sier Petterson.
Ønsker mer informasjon
Deltaker Peter Bennett (70) fikk konstatert grå stær julen 2021. Han deltar på arrangementet til Norges Blindeforbund for å få mer informasjon om sykdommen.
– Min allmennlegen er rett og slett kjempe opptatt, så jeg har kommet hit for å få mer informasjon om sykdommen min, sier Bennett.
Bennett har selv jobbet for bymisjonen og ført en blind mann rundt i byen. Han forteller at opplevelsen sjokkerte han, og at det derfor er svært viktig å arrangere Verdens synsdag for å rette fokus mot synshemmedes utfordringer.
– Ser du en storby ut i fra en blind manns perspektiv, er der rett og slett forferdelig. Sparkesykler, reklamestativer og veiarbeid som plutselig dukker opp. Det er et minefelt uten like. Jeg håper min grå stær ikke kommer så langt.