Litteratur rettet mot de unge

Komiker Javad El Bakali og rapper Cherie Mwangi inspirerer kreativiteten til unge.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 12:28

Mandag kveld holdt Groruddalen Litteraturfestival sin femte åpning. Blant gjestene var rapperen Cherie Mwangi og komikerne Javad El bakali og Ahmed Mamow. Begge med flerkulturell bakgrunn slik som mange av de unge i Groruddalen. I år skal litteraturfestivalen inspirere unge og vekke kreativiteten deres på flere områder enn bare tekst.

Representasjon

Camilla Haghi Shoaei er festivalsjef og forteller at hun har utarbeidet visjon og målet til festivalen. I år skal de fokusere på å nå ut til ungdom og unge voksne, i tillegg til å ha nærmiljøene som målgruppe.

– Vi ønsker å løfte fram de positive historiene fra Groruddalen, sier Shoaei. 

Don Martin som holdt åpningstalen hadde samme poeng. 

– Sjelden er det vi som står foran mikrofonen, forteller rapperen. Han viser til det negative ryktet Groruddalen har fått fra andre, hovedsakelig fra mennesker utenfor bydelen. 

Randi Karlung jobber som ressurslærer og bibliotekar på Bjørndal barneskole. Hun har jobbet i mange år med lesevansker og barn med flerkulturell bakgrunn. Osloskolene samarbeider med det Deichmanske bibliotek og de får låne bøker og dra på turer til det biblioteket. Hun understreker viktigheten ved at barna kan velge bøkene selv. Forskning fra UiO viser også at lesemotivasjonen betyr mye for leseferdighetene.

– Det gjelder å finne rett bok til rett barn, sier hun og legger til at et mangfold av bøker er bra for barna.

Shoaei forteller at mange med flerkulturell bakgrunn kanskje ikke har sett seg selv i litteraturen før, noe som blir viktigere når leselysten ikke er der. Ved å finne et tema som man kjenner seg selv igjen i eller en forfatter som ligner en selv vil motivasjonen gå oppover. Dette er en av mange grunner til at festivalen har invitert gjester som Ghulam Abbas, tidligere B-gjeng medlem og nå forfatter.

Språk og tekst

Blant gjestene er det et bredt mangfold, ikke bare etnisk bakgrunn, men også hvordan de jobber med tekst. Gjestene på festivalen skal få se film og høre regissøren Eskil Vogt snakke. I tillegg blir musikk og sangtekst relevant på festivalen. 

Shoaei forteller at musikken er noe mange fra dalen trekkes mot.

– Unge med minoritetsbakgrunn trekkes mot musikken fordi de ofte ser seg selv i den, sier hun. Shoaei legger til at musikken kan relateres til, og at mange unge kan se seg selv i samme posisjon som artistene.


Mange var spente på å høre rapperen Cherie Mwangi. Mwangi leverte god stemning til alle som hørte på. FOTO: Ada Helen Ingebretsen

Barn og unge med foreldre som har annet morsmål enn norsk, kan synes det er utfordrende å jobbe med norsk litteratur. For å vise at det ikke er en stopper for å skrive tekster har de invitert artister og kunstnere akkurat som Cherie, som rapper med en blanding av norsk og engelsk. 

Karlung er enig i dette. Hun jobber for at foreldre skal lese mer høyt for barna sine, og at de i hvertfall skal snakke mye med barna for å utvide ordforrådet deres. 

– Hvis man ikke klarer å snakke bra nok norsk er det fremdeles viktig å snakke på morsmålet, sier hun og understreker at barna trenger å lære nye ord på morsmålet sitt og.

Shoaei forteller at det er en rikdom å kunne flere språk, og at de skal hjelpe ungdommen å dyrke og fremme denne rikdommen.

– Vi må bygge opp selvtilliten og selvfølelsen deres rundt skrift, språk og uttrykk. De tror de er utrygge i språket og det er en del fordommer mot oss som snakker en annen sosiolekt, sier Shoaei om barn som ikke får så god hjelp med norsk hjemme.  


Det ble mange klemmer og bilder på Cherie etter konserten. Hun er glad hun har riktig publikum som mener kvinner kan rappe like bra som menn. Ada Helen Ingebretsen

Komikerduo

Siste på programmet den kvelden var komikerne Ahmed Mamow og Javad El Bakari, der sistnevnte nylig har kommet ut med en bok. I samtalen om boka fortalte Bakari hvordan han skriver på et ganske muntlig språk for at alle skal forstå. Han forstår ikke hvorfor folk gjør det vanskelig når de skal skrive. 


Ahmed Mamow og Javad El Bakali hadde en lang og morsom samtale om deres opplevelser med å ha flerkulturell bakgrunn. FOTO: Ada Helen Ingebretsen

Boka hans er inspirert av memsene fra Instagram-kontoen utlending.memes. Her forteller han om sine egen erfaring som utlending i Norge, noe mange av publikummerne kunne relatere til basert på latteren som ofte oppstod. Memes er et format som appellerer godt til unge og festivalen inviterte Bakali for å vise fram boka si og inspirere unge til å tenke kreativt.


Ahmed Mamow leste et utdrag om Bakalis møte med en bergenser. Ada Helen Ingebretsen