Krølltopp har stelt i stand foredrag og Workshop på Demo Mortensrud. Fra venstre: Hana Omed, Lalla Coulibaly, Ida Emilie Eseme Jensen og Rahiima Mahamuud. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima.

– Mangfoldsrepresentasjon på sitt beste!

Et initiativ for å spre kunnskap om krøllete og afroteksturert hår, og fremme representasjon og feiring.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 13:47

Krølltopp arrangerte enda et av sine mange foredrag og workshoper, denne gang på Demo Mortensrud. På foredraget ble det formidlet historie og kunnskap knyttet til teksturert hår. Krølltopp, som organisasjon, ønsker å formidle kunnskap og informasjon til folk for hvordan teksturert hår skal vedlikeholdes, og hvorfor det bør omfavnes. De skriver blant annet ulike innlegg om hvordan man kan ta vare på teksturert hår. Krølltopp ser på seg selv som en plattform for informasjon, representasjon og inspirasjon for å få folk til å omfavne naturlig hår. Kultur, identitet og livstil er også viktige saker for Krølltopp.

I løpet av workshopen, så fikk arrangement-deltakerne praktisk kjenne på hvordan teksturert hår skal vedlikeholdes og stelles, stille spørsmål, og bli kjent med hverandre.

Krølltopp-teamet ble også invitert til å bidra med utformingen av det nye kultur arrangementet: ‘Edges and Drinks”, som hadde sin lansering 16. oktober, og som kan leses ytterligere om nede i artikkelen.

Representasjon og feiring

Rahiima Mahamuud, Krølltopps nye leder, forteller hvordan de ønsker å endre holdninger rundt teksturert hår. Det skal feires, ikke problematiseres. Målgruppen er både barn og voksne, alle som har krøller eller afroteksturert hår, samt foreldre som har barn med disse hårtypene.

– Det er derfor vi eksisterer, som en ‘community’. Det å kunne se seg selv representert. Se seg selv blir feiret. Vi ønsker å være en kilde som feirer, og tilbyr lettlest informasjon. Vi ønsker å feire ‘our black and brown pride’. Vi ønsker å være inkluderende, representere alle ulike folk, og alle ulike krølletyper, sier Rahiima Mahamuud.

Hana Omed, sosiale medier-ansvarlig, er det nyeste medlemmet i Krølltopp. I sin rolle som sosiale medier-ansvarlig, så deler hun ‘Instagram-stories’ og styrer mye av Krølltopps nærvær på ulike sosiale plattformer. Det som motiverte henne til å bli medlem var hvordan Krølltopp drev med representasjon. Krølltopp løfter fram forbilder med naturlig hår, og gjør det mulig for underrepresenterte mennesker å se seg selv bli representert i Norge, forteller hun.

–  Krølltopp fungerer som en motpol mot det skjønnhetsidealet som vi får presset på oss fra sosiale medier, sier Hana Omed.

Krølltopp-medlem og innholdsprodusent, Ida Emilie Eseme Jensen, forteller hvordan Krølltopp bidrar som en formidlende profil for teksturert hår. Vedlikehold av krøller og afroteksturert hår trenger ikke være komplisert. Start enkelt, og ta det steg for steg.


På workshopen fikk deltakerne prøve å stelle teksturert hår. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima.

– Den nye satsingen vår er fysiske workshops, hvor vi kan snakke med mennesker. Da får man kontakt med folk på en helt annen måte, enn gjennom nettet. Vi får meldinger fra foreldre, som ikke var klar over hvordan de skulle ta vare på krøllene til barna sine, sier Ida Emilie Eseme Jensen.                               

Lalla Coulibaly, er Krølltopps initiativtaker og tidligere leder. Hun forteller at hun startet Krølltopp i 2018, som en personlig blogg. Bloggen fikk massiv respons, og det har vokst siden den gang. Krølltopp bruker sin plattform for å dele inspirasjon og kunnskap om teksturert hår, spesielt afroteksturert hår, som får aller minst representasjon i samfunnet.  forteller Lalla Coulibaly.

– Krølltopp er en plattform for å bli representert, for å dele erfaringer og kunnskap. Så mye informasjon som mulig på ett sted, og på norsk. Vi ønsker å inspirere folk til å ta vare på det man har fått naturlig, og begynne på sine egne hårreiser, forteller Lalla Coulibaly.

Lalla Coulibaly driver også med lignende initiativ innenfor samme tematikk. Blant annet, Krølleløftet, som er et krøllekurs ment for frisører og videregående skoler. Ved siden av dette driver hun podkasten, ‘100% Podcast’, forteller Lalla Coulibaly.

Hun har også i det siste vært aktiv i utformingen av det nye ‘Edges and Drinks’-arrangementet.

‘Edges and Drinks’ er første av sin sort i Skandinavia

‘Edges and Drinks’ er en ny årlig feiring og har som formål å samle, inspirere og feire melaninrike kvinner i Norden. Det var Olimata Jeng, som er grunnlegger av ‘Norwegian Naturals’, og Miriam Nabunya, som er grunnlegger av ‘Nabunya AS’, sammen med Lalla Coulibaly fra Krølltopp, som utformet konseptet. Arrangementet viste fram afrikansk kultur, mote og hårstiler, og hadde sin lansering 16. oktober, i baren ‘Brød & Sirkus’, i Oslo sentrum.

‘Showets’ program inkluderte ‘catwalk modeller’, som viste fram afrikansk-inspirert mote, og ulike typer afrikanske hårstiler. Modellene hadde blitt ‘stylet’ av stylister som:

  • Prisbelønte hårspesialist, Natalie Beckford.
  • Kolombianske, og norsk basert turban- og hodeplaggekspert, Miss Balanta.
  • Makeup-artist, Giselle Fransisca.

Vert for arrangementet var artisten, Sisi Sumbundu.


​På scenen underholder artistene, Sisi Sumbundu, og DJ Beryl Diane av ‘Jozi Nights’-duoen, engasjerte gjester med arrangementets musikk og program. Fra venstre: DJ Beryl Diane, Sisi Sumbundu. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima.

Musikk, mat og mote

I tillegg, så ble det musikkopptredener fra artister som DJ Beryl Diane, som er en del av duoen ‘Jozi Nights’, og EHI.


Soul-artisten, EHI, underholder publikum med sin soul-musikk. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima.

Det ble også servert senegalesisk mat fra Oslo-restauranten, Njokobok, som ligger til i Åkebergveien i Gamle Oslo. Kokken, Youssou Diop, er restaurantens grunnlegger, og stod ansvarlig for arrangementets mat. 


Kokken, Youssou Diop, hadde mye å gjøre da så mange entusiastiske og sultne gjester skulle serveres. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima.

Hugo Pereira Castro, modell og artist fra Lisboa, og bosatt i Oslo, var en av modellene som viste fram ‘Sufi’-inspirerte klær på dette arrangementet. Antrekket var blitt satt sammen av stylisten, Saffie Carew. Hugo Pereira Castro er også aktiv som vokalist i soul og funk-bandet, ‘Baba Soul & The Professors of Funk’. Han forteller at det er viktig for den afrikanske befolkningen å ha slike arrangement. Arrangement som viser fram afrikansk stolthet og kultur.


Hugo Pereira Castro som gjør seg klar ‘backstage’, og øver på poseringer. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima.

– Det er bra for kulturen, og det er viktig fordi det er ikke mange arrangement som får løftet fram dette, arrangement som viser fram den afrikanske stoltheten, sier Hugo Pereira Castro.

Modellen hadde blitt stylet av en av arrangementets mange ‘showcasere’, Saffie Carew. Det var hun som stod bak den ‘Sufi’-inspirerte stilen til modellen, Hugo Pereira Castro. Hun er også grunnleggeren av hårsalongen, ‘Carew’s Roots’, i Oslo

Hugo Pereira Castro mener det er viktig å kunne se seg selv bli representert, blant annet innen mote. Han håper det arrangeres flere slike arrangement i framtiden.


Saffie Carew har lang erfaring med teksturert hår. Foto: Edges and Drinks / Saffie Carew.