Kurset i full sving. FOTO: Regine Aastrup Lia

La det Studenterswinge, la det rocke

Forrige onsdag var det avslutning på kurset Studenterswing. I en studenttilværelse med fest på alle kanter, kan et slikt alkoholfritt arrangement være viktig.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 11:43

Sandra, Ragnhild, Malin og Bethina har vært med på alle de tre kurskveldene. De fikk vite om kurset gjennom OsloMets Instagram-konto, som de påpeker at er en veldig god måte å informere om arrangementer som skjer på skolen.

Jentene forteller at kurset har vært veldig gøy og artig, og at det ikke har vært kleint.  

– Hva synes dere om alkoholfrie arrangementer?

– Det er veldig bra. Det er mye som er lagt opp rundt alkohol, som for eksempel barhopp i fadderuka. Det er vanskelig å tilpasse seg et sånt miljø, sier Sandra.

Alle jentene har gått på folkehøgskole, og er godt vant med en hverdag uten alkohol. Derfor synes de det er flott med et lavterskeltilbud der man kan komme og bare ha det gøy med venner og fremmede.


De var de første som dukket opp til den aller første kurskvelden. Nå er de glade for at de ikke snudde i døra. Fra venstre: Bethine Imerik (20), Malin Roseng (20), Ragnhild Steilbu (21), Sandra Løvskogen. FOTO: Regine Aastrup Lia

Et møtested

Miriam Vivanco Dørre jobber som PR-rådgiver hos Lynx Communications. Det er dette selskapet som arrangerer Studenterswing for Forbundet Mot Rusgift (FMR). På OsloMet har de arrangert kurset for tredje semester på rad, og Dørre bekrefter at de kommer tilbake etter nyttår.

Hun forteller at de ønsker å etablere alkoholfrie arrangementer for unge.

– Etter pandemien, der alle satt hjemme og alt det sosiale forsvant, ble det viktig å sette i gang er slikt tilbud for unge mennesker som enten er helt edru, eller som bare vil ha en fin kveld uten alkohol, forteller hun.

– Dans er min største lidenskap

Christian Xie (28), har vært instruktør under de tre kurskveldene på OsloMet. Selv om dette har vært hans første periode som lærer, er han godt kjent med prosjektet. Da han selv var student, var han med på Blindern Rockeswing, som er en slags forløper til Studenterswing.

– Hvorfor har dere valgt dans som utgangspunkt for tilbudet?

– Fordi det ikke er forventa at du kan det fra før. Man må også være edru for å ha kontroll når man danser. Da har man kontroll, også fordi det er mange mennesker rundt deg.

– Hvordan har tilbudet, og dans generelt, hjulpet deg i livet?

– Jeg har fått mye bedre selvtillit. Jeg har også møtt mange gode venner, og fått mer fylde i livet. Dans er min største lidenskap. Det er fint å koble ut med dans.

Xie forteller at han ikke synes det var gøy, i det hele tatt da, han var med for første gang, men at det falt på plass den andre gangen han prøvde.

– Gi det to sjanser. Dans kan virke skummelt, men det handler om å gi litt faen. Å bare fokusere på partneren og musikken.


Christian Xie fører Blindern Rockeswings arv videre gjennom Studenterswing. FOTO: Regine Aastrup Lia

Alle kan danse

Studenterswing har blitt arrangert av FMR som et tiltak for ungdom som ønsker, og trenger, et alkoholfritt tilbud. Kursene arrangeres for øyeblikket kun på universitetene i Oslo som en slags prøveperiode, men arrangørene planlegger å utvide prosjektet til hele landet, over de neste årene.

Emneord: