Formann i Nordstrand Vel, Bjørn Engen, ønsker at flere skal bruke refleks. Foto: Synne Folstad Moen

Må bli kult å bruke refleks

Nå er høsten her for fullt og mørket kryper seg inn på. Behovet for å vises godt i trafikken er nok en gang tilbake.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 15:37

Trygg Trafikk melder at det kun 46% av voksne i Norge som bruker refleks. Ifølge en rapport fra nettsiden deres er det en nedgang i dødsfall og ulykker relatert til myke trafikanter. Likevel er det mange som reagerer på for lite bruk av refleks. Det har Nordstrand Vel et ønske om å endre på. 

Formann ved Nordstrand Vel, Bjørn Engen, forteller at de største problemet han ser er ungdom og unge voksne som ikke syns det er kult å bruke refleks. Dette syns han er veldig dumt. 

– Det er jo den billigste livsforsikringen, sier Engen

 

Kunder i dag, kunder i morgen

På Facebook la Nordstrand Vel ut et innlegg om at de nå kommer til å gi ut gratis refleks til alle i lokalmiljøet. De har valgt å produsere reflekser som skal være enkle og greie å bruke, og som skal synes godt i høstmørket. Engen viser også at det er mulig å snurre de rundt foten, for eksempel til når man sykler og ønsker at buksa skal sitte godt til kroppen. Refleksene gir de ut til næringslivet i lokalmiljøet også, som restauranter og butikker. 

– Vi vil jo at kunder i dag fortsatt skal være kunder i morgen, sier han


På Facebook viser Nordstrand Vel hvor godt man vises med refleks på. Foto: Facebook/Privat 

Det er mange joggere som bruker refleksvest, fortsetter Engen, men han påpeker at kvaliteten på den type refleks går ned etter hver vask den går gjennom. Derfor har de satset på reflekser med god kvalitet. Veiene på Nordstrand har for det meste lav fartsgrense, og det er relativt fokuserte sjåfører i lokalsamfunnet, men fortsatt er det skummelt å ikke se alt bak rattet før det fort er for sent. Da er alt bedre enn ingenting, påpeker han.

 

Mange blir flaue

Alle i Nordstrand Vel er flinke til å distribuere refleksene de har produsert, og de har en haug liggende i bilen. 

– Det er ofte når vi er ute og kjører at vi ser noen uten refleks, da stopper vi og ruller ned vinduene og gir de en refleks. Det er mange som blir litt flaue da, sier Engen

De som er værst på å ikke bruke refleks er de som går på videregående og studenter, mener Engen. Klær for barn har ofte refleks sydd inn, så de synes godt. Voksne derimot er vanskeligere å se før ulykken kanskje allerede har skjedd. Han syns det burde bli kulere å bruke refleks. 

Det er nok lettere å bruke refleks når man er ute og jogger for eksempel og ikke bryr seg så veldig om hvordan man ser ut, mener han. Det er voksne menn i dress og kåpe med stresskoffert han reagerer på at ikke bruker refleks. 

– Det er jo kjempeenkelt å bare klaske den på dokumentmappa, så vises man, sier han


Nordstrand Vel oppfordrer flere til å bruke refleks. Foto: Synne Folstad Moen 

 

Hjertet i halsen

Sigbjørn Overskott Hoem er enig i at det brukes for lite reflekser ute i mørket. Han er en av flere som har delt i Facebookgruppen «Hva SKJER på Nordstrand?» om et ønske om at flere skal bli flinkere på å vises i trafikken. 

– Jeg legger ut et sånt innlegg hvert år. Det er glemt når man kommer til mai, så alle trenger en liten påminnelse når de mørkere månedene kommer, sier Hoem. Man glemmer det nesten som man glemmer å bruke blinklys etter man har fått førerkortet, det går liksom i glemmeboka, sier han.

Men det er ikke bare mangel på refleks han reagerer på, han ser også at for få bruker lys på sykler og el sparkesykler. Han trekker fram et eksempel fra en kveld tidligere hvor det kom to stykker på el sparkesykkel kjørende ut i et kryss som hadde hverken lys eller refleks på. 

– Man får jo hjertet i halsen. Jeg så nesten ingenting, sier han. 

Hoem påpeker at det heldigvis gikk bra denne gangen, men at det fort kunne gått mye værre.

 

Problemet ikke løst

Om Nordstrand Vel sitt tiltak syns Hoem det er veldig bra at de gir ut gratisk reflekser, men han ser ikke helt at problemet er løst enda.

– Problemet er ikke at folk mangler refleks, men at det ikke brukes, påpeker han

Han har enda ikke merket noe forbedring i lokalmiljøet etter tiltaket ble satt i gang, men han påpeker at det fortsatt er veldig tidlig og at man merker nok mer når klokka stilles og mørket kommer for fullt. 

 

Mer bevisst

Student ved Faktultetet for teknologi, kunst og design og ansatt ved Avdelingen for IKT ved Oslo Met, Rebecca Weiby Friden, bruker selv refleks.

– Jeg har blitt mer bevisst det de siste to årene, og gikk til innkjøp av reflekser i fjor, sier hun

Kollega Tina Marosan bruker også refleks i hverdagen, men hun har fått det gratis rundt omkring hvor de deler ut. De syns det er veldig enkelt å feste den på sekker og vesker, det er vanskelig å glemme de hvis de alltid henger på. 

– Jeg fikk også et bånd en gang som man kunne ha rundt kåpa, det var veldig greit, sier Friden

De syns det er litt for knotete med de refleksene man bare klipser på armene. De også er enige i at det burde bli kulere å bruke refleks, og enda mer tilgjengelig for yngre. 

– Jeg husker jo at mamma pakka på meg refleksen, men jeg tok de bare av når jeg kom ut av døra. Jeg begynte nok å tenke over det selv da jeg fylte 25, forteller Marosan. 

 

Refleks må på moten

Jentene kommer med tips om hva som de tenker kunne hjulpet for å gjøre refleksen litt kulere. De trekker frem å merge mote med reflekse, og gjøre det mulig å ha det på vesker og veskerreimer. 

– Kanskje sånn man kan steame på eller gjøre mulig å bytte ut, sier Friden.

Friden påpeker også at refleks er noe som går ut på dato og må byttes ut etterhvert. 

– Weekday hadde jo en linje hvor de hadde flere plagg i refleksstoff, men det mister jo effekten etter hvert og funker ikke lengre, kommer hun på. 

Begge er enige i at det som virkelig hadde fått folk til å bruke refleks er om influensere reklamerte for det. 

– Kanskje de kunne vært en supremecollab eller noe, ler Marosan til slutt

 

 

Emneord: