Leder i Makerspace, Notto Johannes Windju Telle, ønsker velkommen til den første Show and Tell-kvelden på Makerspace. FOTO: Gudrun Askestad

Makerspace lanserer Show and Tell

Makerspace OsloMet hadde 13.10.22 sin første Show and Tell-kveld. Leder for Makerspace, Notto Johannes Windju Thelle, sier de vil arrangere Show and Tell-kveld en gang i måneden fremover.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 18:54

Tre personer eller grupper vil snakke om et prosjekt eller arbeid under Show and Tell-arrangementene som varer i en time. Arrangementet er ment for studenter, ansatte og eksterne fagfolk.

— Alle som har laget noe ved Makerspace, kan presentere arbeidet sitt ved fremtidige Show and Tell-kvelder, sier leder Notto Johannes Windju Thelle. 

Denne kvelden var de inviterte: 

  •  Aria Nemati, avdelingsingeniør ved Makerspace
  •  Lena Vida, artist og universitetslektor ved OsloMet
  •  Koka Nikoladze, artist og instrumentbygger

Selvkjørende fartøy

Først ut denne kvelden er Aria Nemati, som viser frem et autonomt overflatekjøretøy (ASV), som han har laget i forbindelse med bacheloroppgaven sin. 


Aria Nemati gjør klar den selvkjørende båten for Show and Tell. FOTO: Gudrun Askestad

Spekket med teknologi

Båten har en estimert rekkevidde på 10-20 km. Den er utstyrt med GoPro, som kan filme underveis. I tillegg har den ekkolodd, både for å kartlegge liv under vann, og for å unngå at båten kjører inn i hindringer. 


Aria Nemati starter presentasjonen med å snakke om livet under vann. FOTO: Gudrun Askestad

Mange bruksområder

ASV brukes blant annet til marin overvåkning, de kan operere på farlige steder og dekke områder der bemannende fartøyer ikke kommer til. Dessuten kan de sendes ut i dårlig vær, f.eks. ved leting etter overlevende i forbindelse med båtforlis. 

Lager kameraer av det hun har for hånden

Neste post på programmet var Lena Vida, artist og universitetslektor ved OsloMet. Hun lagde sitt første kamera da hun som student ble med i fotoklubben på Chateu Neuf. Hun hadde ikke råd til å kjøpe eget kamera, og fant derfor ut av det var mulig å skape bilder uten dyrt utstyr. 

Denne kvelden viste hun frem mange ulike kameraer, det minste laget av en tampongboks. Fere av de større kameraene var laget av laserkuttet kryssfiner.

Felles for kameraene er at de blir matet med små biter av fotosensitivt papir, i stedet for en hel filmrull. Dessuten har de enkle lukkermekanismer, der man åpner et hull til filmrommet manuelt, og velger hvor lenge man eksponerer fotopapiret. 


Lena Vida lager unike bilder med sine selvlagde kameraer. FOTO: Gudrun Askestad

Kan melde deg på kurs

Studenter som ønsker å lage eget kamera kan melde seg på kamerakurs med Lena Vida ved OsloMet Makerspace i høst. 

Ved å følge denne linken kan du registrere deg som bruker på Makerspace.

 

Kurs på Makerspace endret jobbhverdagen

Koka Nikoladze hadde utdannet seg til fiolinist, deretter komponist, men følte ikke at han var havnet på riktig hylle i livet. Et kurs på Makerspace åpnet opp for en ny jobbhverdag.  

Ved hjelp av utstyr man finner på Makerspace, utvikler han instrumenter, og komponerer musikk. 


Komponisten, fiolinisten og instrumentbyggeren Koka Nikoladze. FOTO: Gudrun Askestad

Beat Machines

Han har spesialisert seg på såkalte Beat Machines, og viser denne kvelden flere videoklipp av musikken han har laget.

I denne videoen kan du få en smakebit på arbeidet hans.


Koka Nikoladze bruker blant annet pennefjærer til å lage lyd. FOTO: Gudrun Askestad

Informasjonsmettet time

Timen drar ut, da publikum har mange spørsmål. Felles for innspillene fra publikum, er at de er imponert over arbeidet som er vist frem. 


Makerspace er et tilbud til studenter som ønsker å skape noe eget. FOTO: Gudrun Askestad