Karen Contreras er daglig leder i Latinamerikansk forening. FOTO: Hanna Haug

Måtte endre taktikk

I november kommer den nye podcasten "Snakk ut!". Det har vist seg enklere sagt enn gjort.
Tirsdag, 1 november, 2022 - 12:28

Cassandra Myhre og Angelika Dybendal Kristiansen er i siste innspurt av redigeringsprosessen. De jobber med en podcast som skal ta for seg temaer som forskjellsbehandling og diskriminering av kvinner i Norge.

Karen Contreras Lisperguer er prosjektleder, og jobber i Latinamerikansk forening (LAF). I første omgang kommer det 7 episoder ut på Spotify.

Flere som trakk seg

Til å begynne med fikk de inntrykk av at mange var positive og ville stille til intervju. De ville gjerne ha kvinner med ulik bakgrunn, også fordi de har opplevd ulik type diskriminering.

Underveis var det flere som trakk seg, og det skulle vise seg å bli vanskelig å få folk til å åpne seg opp om tematikken.

Tanken var først å få ulike folk til å fortelle om personlige erfaringer. På grunn av utfordringene med å få folk til å stille, er konseptet blitt utvidet. Nå blir også noen av de som jobber med disse temaene intervjuet.

– Vi har også åpnet opp for at man kan stille anonymt. Det har hjulpet, sier Contreras.

Frykter konsekvensene av å dele

Når vi spør hvorfor det er vanskelig for folk å prate om disse temaene får vi høre at mange er redde for å bli oppfattet som klagende eller negative.

– Flere frykter også at det kan påvirke arbeidsmulighetene deres, sier hun.

Contreras kommenterer at det derfor er lettere for ”høyt posisjonerte” å stille. De er ikke redde for konsekvensene av å uttale seg.

I et telefonintervju med Journalen kan Cassandra Myhre bekrefte det samme. 


Cassandra Myhre er frivillig hos LAF. FOTO: Privat

– I utgangspunktet er engasjementet stort. Vi trodde det skulle være enkelt å finne folk, men oppdaget at mange ikke var komfortable med å dele i frykt for å få et dårlig rykte.

Myhre forteller at erfaringene de har gjort seg viser hvor viktig dette temaet er. Det viser både at det er et aktuelt samfunnsproblem, og at mange ikke tør å fortelle om det.

– Kvinner er faktisk redde, sier Myhre. 

Dobbel diskriminering

Mange innvandrerkvinner opplever dobbel diskriminering. Både fordi de er innvandrere, og fordi de er kvinner.

– Det ligger mange fordommer bak. I samfunnet har vi fått noen roller, og normalisert en struktur som ikke burde vært normal, sier Contreras.

Hun forteller videre om at flere innvandrerkvinner får inntrykk av at det er full likestilling i Norge. Dermed tenker de fort at de diskrimineres kun fordi de er innvandrere. Ikke alle er klar over at også norske kvinner blir diskriminert på grunn av sitt kjønn.

Hun trekker blant annet frem kjønnsforskjeller i deltidsarbeid, som også SSB har statistikk på. 

De ønsker mer åpenhet om temaene. Mange vet for eksempel ikke at seksuell trakassering også er en form for diskriminering. Og mange vet ikke hvordan man bør varsle og gå frem når det skjer.

Målgruppa er kvinner i Norge, og særlig de unge. Podcasten er en del av et større prosjekt. Blant annet holdes det også seminarer om samme tematikk. Prosjektet får støtte fra Oslo Kommune.

– Vi er ikke ferdig når alle episodene er publisert, sier Contreras.

Emneord: 
Tags: