Vilde Aasmo takket ja til Torpet etter at det ikke ble noe EM. FOTO: Privat

Måtte velge mellom EM og Farmen – Endte opp på Torpet

Den nye Torpet-deltakeren Vilde Aasmo (24) sto overfor et vanskelig valg tidligere i år, men er nå klar for å kjempe om en plass på Farmen-gården.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 12:32

Torpet-aktuelle Vilde Aasmo er en meget habil friidrettsutøver, og hun hadde satt seg store mål for friidrettssesongen 2022. Dessverre gikk ikke ting helt som hun hadde ønsket. 

– Noen av målene mine for denne friidrettssesongen var student-OL i Kina og EM i friidrett med stafettlandslaget på 4x100 meter. Student-OL ble utsatt til neste år og EM-kvalifiseringen røk med 0.15 sekunder, så det var veldig kjipt, forteller Aasmo.

– Men det har også vært noen oppturer i år med personlig rekord og to individuelle medaljer i senior NM. 

Takket først nei

Farmen

  • Norsk reality-TV-serie.
  • Serien har gått på TV2 siden 2001.
  • Deltakerne flytter inn på en gård for å leve slik de gjorde for 100 år siden. 

24-åringen konkurrerer for IK Tjalve, og hadde i utgangspunktet ingen planer om å avslutte friidrettssesongen tidlig for å delta på realityprogrammet.

– Jeg og ei venninne meldte oss på bare på “lættis” egentlig. På det tidspunktet virket det ikke realistisk at de skulle spørre om jeg ville delta. 

Aasmo ble likevel tilbudt en plass på gården, men valgte å takke nei til TV2-programmet for å fokusere på friidrettskarrieren. 

– Friidretten vil alltid komme først, ettersom det er det jeg har trent for hele året. Det var en mulighet for at jeg kunne bli med på EM, og da ville jeg prioritere friidretten. 


Vilde Aasmo har lagt ned mange treningstimer for å bli en av Norges raskeste kvinner. FOTO: Privat

Torpet

  • I årets sesong av Farmen reiser utfordrerne til Torpet i stedet for Farmen.
  • På Torpet befinner Torpet-deltakerne seg, samt at utslåtte Farmen-deltakere flytter inn underveis. 
  • Det er bare plass til tre deltakere på Torpet. 
  • De tre som står igjen til slutt på Torpet, får muligheten til å kjempe om en plass på Farmen.

Nytt tilbud

Likevel synes Aasmo at det var kjipt å si nei til Farmen, ettersom det ikke er så mange som får mulighet til det. 

– Jeg følte at det var en sjanse jeg burde gripe, sier hun. 

Men etter at EM-kvalifiseringen med stafettlandslaget ikke lenger var aktuelt, fikk hun et nytt tilbud. 

– De kontaktet meg dagen etter at jeg fant ut at EM ikke var aktuelt lenger, og spurte om jeg ville bli med på Torpet, forteller Aasmo.

– Siden det ikke ble noe EM på meg, hadde jeg akkurat blitt ferdig med sesongen. Jeg tenkte at det bare ble en litt ekstra lang offseason, som var noe jeg trengte. 

Aktive idrettsutøvere som reality-deltakere

Arve Hjelseth, førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, kan fortelle at det har blitt vanligere de siste årene at aktive idrettsutøvere deltar på reality-TV. Det er det flere grunner til.

– For det første skyldes det at det nå i dag er langt flere reality-konsepter, og de må naturligvis fylles med folk. For det andre ligner nok idrettsutøvere i mange henseende mer på andre typer kjendiser enn de gjorde for 30-40 år siden, og er dermed interessante aktører i slike programmer.

Hva er det positive og negative med at idrettsutøvere deltar på reality-TV?

– Det positive er at seerne kan bli kjent med utøvere som hele mennesker, med en personlighet som ofte kommer dårlig fram i rent idrettslig aktivitet. Men det negative er at det naturligvis er oppmerksomhetskrevende, og det tar energi og fokus på en måte som ikke har vært så vanlig blant «24 timers-utøvere», skriver Hjelseth i en mail til Journalen.


Vilde Aasmo er en av flere aktive idrettsutøvere som har deltatt på reality-TV. FOTO: Privat

Oppholdet ga motivasjon

Torpet-deltaker Vilde Aasmo kan fortelle at hun hadde som mål å vinne Farmen.

I likhet med Hjelseth tror også hun at det finnes noen ulemper ved å være på gården i så mange uker.

– Jeg tror det hadde påvirket meg negativt om jeg hadde blitt med på Farmen fra start. Jeg hadde nok mistet en del muskler og kondisjon, og det var noe som bekymret meg da jeg tok en vurdering om å delta, innrømmer Aasmo.

Når det gjaldt Torpet, derimot, var Aasmo mindre bekymret, ettersom det kun kunne bli totalt seks uker til sammen i stedet for elleve uker. 

– Jeg og treneren min konkluderte med at det skulle gå fint, men det lå likevel en bekymring i bakhodet mitt under hele oppholdet om at jeg ikke fikk trent skikkelig. 

Godt valg

– Tror du det var et godt eller dårlig valg å delta på programmet?

– Med tanke på idretten, ga det motivasjon i ettertid. Jeg fikk et skikkelig avbrekk slik at jeg fikk savnet treningshverdagen litt.

–Det viser seg også at formen ikke har falt så mye som jeg fryktet på forhånd, forteller hun til slutt. 

Oppdatering: Aasmo røk ut etter å ha tapt Torpet-finalen.