Arrangør Geena Karlsen Hvidsten. FOTO: Ellinor Hopen

Et marked for miljø og fellesskap

Geena(25) mener folk bør slutte å tenke at man som enkeltperson ikke kan påvirke klimaendringene. Nå har hun engasjert seg i markedet på Carl Berner og var på lørdag med som både arrangør og selger.
Søndag, 16 oktober, 2022 - 16:48

Lørdag klokken 12 var markedet på Carl Berner for fullt i gang, for tredje gang. I det nydelige været var hele 40 bord satt opp, rett ved Carl Berner-krysset. Det ble solgt alt fra såpestykker og malerier til brukte klær.

Engasjement førte til arrangement

Geena Karlsen Hvidsten har både hatt egen stand og besøkt markedet tidligere. Nå sitter hun selv i styret og er med på å arrangere.

–Jeg er veldig glad i å engasjere meg i ting. De gangene jeg har vært her tidligere har jeg blitt så glad. Jeg syntes det er utrolig viktig å bruke området. Folk må se at Carl Berner er et annet sted enn der du kun bytter buss eller trikk. Det å samle nabolaget i en park som nesten ikke blir brukt syntes jeg er veldig viktig. 

Hun har akkuratt blitt ferdig med å studere markedsføringsledelse og jobber nå fulltid. Nå står hun for markedsføringen rundt loppemarkedet. 

–Forrige marked begynte jeg å skravle litt med Per Gunnar og Håkon, de som sitter i styret her på Carl Berner. De ønsket at jeg skulle søke meg inn der slik at jeg også kunne være med å bidra. Det ville jeg jo, så da gjorde jeg det, smiler hun. 


Flere bord hadde laget egne ting som de solgte. Her hadde en ukrainsk kunster laget fargerike armbånd. FOTO: Ellinor

–Folk må slutte å kun gå i butikker

Geena er veldig opptatt av bærekraft. De siste tre årene har hun enten hatt kjøpestopp, kjøpt brukt eller bare norske merker. Hun liker å vite hvor klærne har blitt produsert og hvor de kommer fra. 

–Motivasjonen min for å bli med i styret var å motivere andre til å tenke mer gjenbruk. Det å være bevist på hva man selv har, og hva man egentlig trenger. Kjøp den genseren med nupper og bruk barberhøvelen og fjern de, det er ikke vanskeligere. Ikke alt må kjøpes nytt. Jeg mener det er slutt på det at “jeg som en person får ikke gjort noe”. Jeg føler det begynner å snu litt og det gjør meg skikkelig glad. 


Rosenhoff kiosk var i godt humør og stekte pizza til alle som ville ha på markedet. FOTO: Ellinor Hopen

FN har et mål om å forhindre at den globale oppvarmningen stiger med mer enn 1,5 grader. De skriver at verden ikke er i rute for å nå målene i Parisavtalen.

–Folk er forskjellige, men sorry meg assa, hvis vi skal nå noen av de klimamålene våre, må man tenke litt alternativt. Vi må ha respekt for ressursene våre. I tillegg er det deilig å komme seg ut blant folk på en annen måte i en stressa, full Zara-butikk. 

Pizza på stedet

Geena hadde fått tak Rosenhoff Pizza som sto sentralt i parken. Lukten av nystekt pizza kunne kjennes på lang vei. 

–Det at de er her gjør også at folk blir mer bevisst på hva som finnes i nærområdet. Jeg elsker pizzaen dems og jeg tenkte at disse må vi ha med på markedet. 


På markedet kunne du finne alt mulig. FOTO: Ellinor Hopen

Til inntekt for rosa sløyfe

I tillegg til å arrangere, hadde Geena også sin egen stand på lørdagen.

–Jeg selger ikke bare for å selge. Vi har priser vi ønsker å få solg tingene for. Det vi ikke får solgt tar vi med til neste marked. Det er bedre enn å dumpe det på Fretex. De er såpass overbelastet, slik at de ikke har den funkjsonen de egentlig burde ha. De fleste her har med masse ting fra forrige marked. 

Samson og Kiwi er med som spons for markedet. De sponser med kaffe og boller og all overskudd de får går til brystkreftforeningen. Overskuddet ble til slutt på 3307 kroner.

–Det er noe med å gi og vite at det du kjøper har en betydning. Sånn er det jo å kjøpe brukt også. Det å vite at noen har vært glad i det plagget, gjør at det har litt mer historie. 


Marius Wærhaug Madsen(35) og Sølvi Wærhaug(69) har laget hjemmelaget såpe. Det å selge og lage såpe har blitt en sosial ting mor og sønn har til felles. 

Dina Smaaland(21) studerer sosialantropilogi på NTNU. Sammen med venninnen selger hun sine egne klær på markedet. 

–Jeg er er her fordi jeg prøver å kvitte meg med ting. Isteden for å kaste det, kan man heller selge det her. 

Selv kjøper hun for det meste brukte klær og er veldig glad i markeder som dette. For noen kan det å kjøpe eller selge brukt være litt skambelagt, men Dina mener det er en gammeldags tankegang. 

–Nå føler jeg det å tenke sånn er ganske fjernt. Jeg oppfordrer virkelig til å kjøpe brukt, det er bra for alle!


Dina satt hele dagen i Carl Berner parken og fikk solgt en del av klærne sine. Målet var å ikke dra hjem med noe av det hun kom dit med. FOTO: Ellinor Hopen

Emneord: