Ivanna Hromovyk, Anastasiia Serdeha og Tetiana Stesmak med flere er klare for å lære. FOTO: Hanna Haug

Møtepunkt for ukrainere

Allerede i mai kunne ukrainere komme innenfor dørene hos Deichman Tøyen for å finne fellesskap og lære språk.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 10:09

”New Amigos” ble til etter pandemien, og er et tilbud for folk som ønsker å lære språk. Det settes opp ulike bord, blant annet spansk-norsk, engelsk-norsk, arabisk-norsk, eller fra mai av: ukrainsk-norsk. Tilbudet er også for norsktalende som ønsker å lære et annet språk.


Tirsdager fra 18.00-20.00 arrangeres New Amigos på Tøyen bibliotek. Hanna Haug

Da krigen i Ukraina brøt ut kastet ivrige sjeler seg rundt og fikk laget en versjon av spillet ”New Amigos” på ukrainsk-norsk. Spillet har flere kategorier med ord. Først skal man gjenta de på norsk, for så å oversette til eget språk.

Men selv om konkurranseinstinktet er på plass, er det likevel ikke selve spillet som har vært det viktigste for de som er med.

Et pusterom

Tetiana Stesmak forteller at hun kjente på mye uro da hun først kom til Norge i mai. 

– Du må prøve å forstå hvor mye stress jeg hadde i kroppen, sier hun.

På New Amigos ble hun møtt av en utrolig vennlighet. De menneskene hun traff her har blitt viktige for henne, og hun er nå med som frivillig selv også. 

– Nå er det mye lettere å kjenne på positive følelser, sier hun.

Tre beskrivende stikkord

Ivanna Hromovyk fant tilbudet gjennom Facebook. På spørsmål om hva som har betydd mest for henne med å være med, sier hun:

– Kan jeg bare nevne én ting? Først og fremst er dette en god arena for å lære nye ord, og for å øve seg på å praktisere norsk.

Ivanna har vært i Norge som turist før. Hun forstår en del norsk fordi hun har mange norske venner, men å snakke synes hun er vanskeligere.

– To andre viktige stikkord er også fellesskap og aktivitet, forteller hun.


Miguel-Angel Cuenca-Surarez og Renate Sætre slapper av i sofaen. Foto: Hanna Haug

Pushet hun trengte

Renate Sætre hadde lyst til å lære seg spansk, og er nå en del av frivillig-gjengen på New Amigos. De er rundt 6 frivillige fra gang til gang, og rundt 15-20 deltagere. Renate forteller at å være frivillig har vært fint for egen del også.

– Det hjelper med å pushe meg selv ut døra, sier hun.

Emneord: