Apotek 1 FOTO: Hina Haagensen

Nå blir det lettere for pasienter

Apotekforeningen har siden 2010 ønsket endring i blåreseptforskriften. Nå kommer den forhåpentligvis endelig.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 11:55

En liten andel av Norges befolkning lider av sykdommer som krever spesielle vaksiner eller medisiner. I dag fungerer systemet slik at disse medisinene må komme fra FHI, og ikke gjennom apotekene slik de fleste får medisinene sine. Men dette kan forandre seg i desember. Apotekforeningen har prøvd å få til denne ednringen og etter FHI også støttet opp dette kan den endelig komme. Det vil gjøre det lettere å hente ut medisiner selv.

Det beste for pasienten

Endringene skal skje i hovedsakelig paragraf 4, og når endringen forhåpentligvis kommer, vil det være mulig at disse pasientene kan få hentet ut medisinene sine på apoteket i tillegg til at legen kan bestille dem fra FHI slik det gjøres nå.

Fagdirektøren i Apotekforeningen, Hanne Andresen menener det er bra at endringen kommer. 

– Det er først og fremst en forenkling for pasientene, sier hun i en mail til Journalen. 

Med det nåværende systemet må legen be om medisinen fra FHI, og pasienten må vente til legen får medisinen fra FHI. Samtidig kan det hende at det nærmeste apoteket har denne medisinen på lager. Blåreseptforskriften, paragraf 4 omhandler hovedskelig vaksiner og med endringen vil pasienten, hvis ønsket, kunne ta vaksinen på apoteket med hjelp fra de ansatte. Endringen omhandler ikke korona- eller influensavaksina. Det er likevel en god endring for pasientene det gjelder. 

FHI skriver i et brev fra 2019 til Helse- og omsorgsdepartementet at den nåværende praksisen kan i noen tilfeller forsinke vaksineringen unødvendig. Dette vil ikke lenger bli et problem når apoteket nær har vaksinen og også har mulighet til å sette vaksinen. 


Fagdirektør i Apotekforeningen Hanne Andresen. FOTO: Kubrix/Apotekforeningen

Forvirrende system

Andresen forteller videre i mailen om problemene som eksisterer hos apotekene i dag.

– Apotekene har ikke fått betaling for vaksinene fordi systemene ikke har vært tilrettelagt for å gjennomføre utbetaling på blå resept, sier hun. Altså har apotekene tapt penger som de egentlig skulle fått fra Helfo. I tillegg til det sier FHI i brevet fra 2019 at feilsending av medisinene er omfattende fordi akkurat disse medisinene er unntatt vanlig legemiddelflyt, altså at man ikke kan få dem på apoteket. De som jobber på apotekene mangler kunnskap om at disse medisinene ikke kan gis ut fra dem. 

Både FHI og Apotekforeningen er enige om at dette systemet vil være bra for pasientene. 

Administrative fordeler

Denne endringen er viktig for pasientene, men det er også en bra endring for apotekene og FHI og. 

FHI slipper en god del administrativt arbeid når apotekene blir den største leverandøren av disse medisinene. Det er også stor fordel at oppgjøret som nå kommer til å komme vil være elektronisk i motsetning til FHI sitt oppgjør som ikke var elektronisk. 

Helse- og omsorgsdepartementet mener endringen ikke kommer til å ha noen store økonomiske konsekvenser. For FHI sin del slipper de nå å betale for frakten av medisinene som skal sendes ut. Ellers ser ikke Helse- og omsorgsdepartementet noen negative økonomiske konsekvenser av denne endringen.

Emneord: 
Tags: