Å "debriefe" etter løpet er en viktig del av sporten. Foto: Emilie Hauger Tangen
Orientering

Nattløp for de tøffeste

Orienteringssesongen er på hell, men for de aller ivrigste løperne finnes det muligheter i noen uker til. Om du tør.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 12:49

Å løpe alene i skogen etter mørkets frembrudd er ikke for alle. Likevel er oppmøtet på årets Harry Lagert Cup imponerende. Like før Isdammen på Årvoll står bilene parkert flere hundre meter nedover i veien, med oransje og hvite orienteringsskjermer i frontruta på omkring halvparten av de. 

— Jeg tror ikke vi har hatt så godt oppmøte før, mener medarrangør Mons Løvfald. 


Arrangørene har ansvaret for å regsitrere løperne før start. Fra venstre: Anders Nordberg, Mons Løvfald. Foto: Emilie Hauger Tangen

Den populære nattcupen Harry Lagert arrangeres av Nydalen Skiklubb hver høst, og de er nå godt i gang med sin 23. sesong. Løpere fra utallige orienteringsklubber har funnet veien til Isdammen denne kjølige oktoberkvelden for å delta på det andre løpet i cupen. 

Orientering for alle aldre

Om du ikke er klar for å løpe alene helt enda, har de yngste barna mulighet til å løpe med en forelder eller i par med andre løpere. Denne muligheten har Selja Bolding Debernard valgt å benytte seg av. 


Selja har fått pappa med seg ut i orienteringsløypa. Fra venstre: Jens Bolding Debernard, Selja Bolding Debernard. Foto: Emilie Hauger Tangen

— Kanskje jeg tør å løpe alene etterhvert, men det blir en stund til, sier Selja smilende. 

Det er tydligvis storesøstrene som har fått Selja med på orientering, så pappa er like fersk i sporten som henne. Begge er fornøyde med dagens løp, og kan dra hjem med god samvittighet i dag.


For å registrere postene når du løper, bruker du en stemplingsbrikke. Mange bruker også GPS-klokke for å se akkurat hvor de har løpt. Foto: Emilie Hauger Tangen

 


Løpernes hodelykter lyser opp Østmarka i kveld. Foto: Emilie Hauger Tangen

I målområdet var det mange som syns det var tungt å løpe gjennom de bratte høydedragene rundt Årvollåsen, forståelig nok. 

Helsefremmende sport

Løypeleder og ernæringsfysiolog, Inge Lindseth, har lagt et anslag for hvor lang tid han tror de beste løperne vil bruke og blir bekymret når tiden nærmer seg. Det er nemlig han løperne skal klage til om det var feil på kartet. Lindseth har selv løpt orienentering i mange år og peker på flere positive helseeffekter.

— Det er blant annet gjort en del forskning på demens, og hvordan en aktivitet som orientering der du bruker hjernen samtidig som du trener med høy puls i ulendt terreng kan bidra til å minske risikoen, forteller Lindseth. 

Michael Valenzuela er professer ved universitetet i Sydney og forsker på sunn hjernealdring. I en podkast med ABC sier han at en aktivitet som kombinerer fysisk trening med mental trening, samtidig som at det foregår i et sosialt miljø, vil være den ultimate måten å tilrettelegge for sunn hjernealdring. Her nevner han orientering som det perfekte eksempelet på netttopp dette.

— Også er det en naturopplevelse! Dette sier en ivrig Per-Ivar Nikolaisen idet han passerer Journalen.

Han har nettopp hatt en detaljert debrief med medløpere om kart og løypevalg. 


Etter et løp blir det mye diskusjon om løypevalg. Per-Ivar Nikolaisen, Nils Nikolaisen. Foto: Emilie Hauger Tangen

Nils Nikolaisen, en av de yngre medløperne til Per-Ivar, er også fornøyd med dagens løp. Selv om det visstnok var en liten bom på den ene posten. 

Syns du det er skummelt å løpe i mørket, eller er det bare gøy?

— Det er bare gøy, ler Nils til spørsmålet fra Journalen. 

Per-Ivar syns det er rart at noen er redde for å løpe i skogen i mørket. For enkelte kan nattorientering nesten virke som en ekstremsport, men i orienteringsmiljøet er stemningen en annen. For mange er nattløpsesongen til og med årets høydepunkt. 

Emneord: