Mellom 60 og 70 jenter møtte opp på arrangementet Coderess torsdag kveld. Foto: Oda Sophie Usterud

Ønsker flere jenter i IT-bransjen

Det var duket for jentekveld i lokalene til Rebel torsdag 13. oktober. De inviterte var kvinnelige studenter og nyutdannede innenfor IT-bransjen.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 13:55

Det var teknologiselskapet Boitano som arrangerte eventet, som de har valgt å kalle Coderess. Teknologibransjen er i dag svært mannsdominert, og Coderess er et tiltak Boitano har satt i gang i håp om å endre på den skjeve kjønnsfordelingen. Daglig leder i Boitano, Anne Kristine Lund, forteller om motivasjonen bak konseptet. 

– Konseptet bak Coderess handler om et ønske om å inspirere flere kvinner til å utdanne seg innenfor teknologifeltet. Vi ønsker med dette arrangementet å formidle at det er stor bredde i teknologibransjen, og at det derfor er gode muligheter for å kombinere de ulike interessene man har, sier hun. 

Med arrangementet ønsker de også å formidle at teknologibransjen ikke er begrenset til én spesifikk personlighet. 

– Alle kan studere IT, sier Lund med et smil. 

Ønsker å skape trygghet for studentene

Tredjeårsstudent innen IT på OsloMet, Fatima Talia Ahmed, har vært med som initiativtager til arrangementet. Hun ønsker å engasjere flere jenter innenfor bransjen, samt å skape trygghet rundt studie- og karrierevalget. 

– Jeg tror mange jenter som studerer IT kan føle seg litt ensomme til tider. Da er det godt å møte på andre som er i samme situasjon, og få følelsen av at man kanskje ikke er så alene allikevel. Det er jo også et veldig fremtidsrettet yrke, med mye trygghet i antall arbeidsplasser. 


​Arrangørene av Coderess, Anne Kristine Lund (t.v) og Fatima Talia Ahmed, håper eventet kan bli en årlig tradisjon. Foto: Oda Sophie Usterud

Foredrag med suksessfulle damer i bransjen

På programmet til jentekvelden sto foredrag med fem forskjellige kvinner fra ulike deler av teknologi-bransjen. Foredragsholderne forteller om et sterkt behov for jenter i bransjen.

En av foredragsholderne forteller at menn lager løsninger som fungerer best for menn, og kvinner lager løsninger som fungerer best for kvinner. Dersom det bare er menn i bransjen, får potensielt ikke kvinner løsningene som passer dem best. 

 

Foredragsholdernes tips til IT-studenter

  • IT er ikke bare guttete eller nerdete
  • Ikke vær redd for å si ja til noe nytt
  • Gjør alltid ditt beste, selv om det er vanskelig eller kjedelig
  • Du er god nok til å jobbe i bransjen selv om du ikke bare får Aer på skolen

Inspirerte deltagere 

En vennegjeng fra Høyskolen Kristiania har tatt turen til Coderess, og synes arrangementet har vært veldig inspirerende. 

Maren Ørjansen og Emma Krag Brun har begge vært litt usikre på studievalget sitt i forkant.

– Jeg trodde egentlig at man måtte være supersmart for å studere IT og at det bare skulle være vanskelig hele tiden. Men nå stortrives jeg, og jeg synes det gir skikkelig mestringsfølelse når man får til noe, forteller Ørjansen. 

– Jeg hadde samme frykt som Maren og var usikker på om jeg passet til å studere IT, men jeg synes det er utrolig spennende og gøy. Det er også utrolig kult å kunne komme på arrangementer som dette og bli inspirert av kvinner med forskjellige erfaringer fra bransjen, sier Krag Brun med et smil. 

Sistemann i vennegjengen er Sara Dahl. Hun synes foredragsholderne sier mye klokt. 

– Det er betryggende å høre foredragsholderne fortelle at man ikke må ha A i alle fag for å kunne studere IT. Det er godt å vite at man er god nok for bransjen om man får en C. 

På spørsmål om jentene er fornøyde med arrangementet svarer de ja, og de forteller at de absolutt vil komme igjen dersom det arrangeres flere Coderess-arrangementer. 


Venninnegjengen syntes det var både gøy og inspirerende på event. Fra venstre: Maren Ørjansen, Emma Krag Brun og Sara Dahlen. Foto: Oda Sophie Usterud