Sauna har blitt en stor del av Oslos kulturtilbud de siste årene. Foto: Emilie Hauger Tangen

Osloborgere vil ha nakenbadstu

Etter en medlemsundersøkelse har Oslo badstuforening konkludert med at Osloborgere er klare for nakenbadstu. — På høy tid, mener badstumester Sif Lauritsen.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 14:37

Om du likevel ikke er klar for å kaste badetøyet enda er det ingen tvang involvert i det nye testprosjektet på Oslo badstuforening. Reserverer du badstu mellom klokken 16 og 19 på onsdager har du derimot muligheten. Likevel er de fleste badstuene tilegnet de som vil beholde badetøyet på, foreløpig. Badstumester og sosialantropolog Sif Lauritsen presenterer resultatene fra en medlemsundersøkelse hvor det kommer frem at rundt 70% av de som svarte på undersøkelsen ønsket muligheten til å være nakne i badstua. 


Lauritsen har villet starte dette testprosjektet lenge. Foto: Emilie Hauger Tangen

Fortsatt rom for forbedringer

— Forrige uke var første gang vi gjennomførte nakenbadstu, og det var kun èn av de som møtte opp som faktisk hadde fått det med seg. Så det er et relativt nytt prosjekt og fremdeles i startfasen. Men folk har stort sett reagert veldig bra når de får høre om det, sier Lauritsen. 

Ifølge generalsekretær Ragna Marie Fjeld foregår prosjektet i trygge rammer med deres egen ekspert tilstede under hele seansen. Om det blir en suksess er de interessert i å gjøre dette til noe fast. Foreløpig er det kun mulig å reservere nakenbadstu ved å booke vanlig badstuplass, for så å se om det er ledig plass i nakenbadstuen. Lauritsen mener det kan være fordelaktig å lage en egen nakenreservasjon for å få et mer presist inntrykk av hvor mange som faktisk ønsker dette. 

— Vi er veldig interessert i å ta i mot tilbakemeldinger fra gjestene. Selv om vi har valgt å gjøre ting på en måte nå, er vi villige til å endre og tilrettelegge for at gjestene skal bli mest mulig fornøyde.

Positive reaksjoner

I området der nakenbadstu foregår er det kamerafri sone for gjestenes sikkerhet. Likevel får Journalen lov til å kaste seg med og ta del i det nye prosjektet. Inni badstua er stemningen særdeles positiv. Samtlige som uttaler seg er begeistret for ordningen, og mener det er dette som er vanlig saunakultur i de fleste land. 

Lauritsen, som selv har vært pådriver for denne ordningen, kaster seg også ut i det. Hun er svært interessert i å snakke med deltakerne og tar gladlig i mot konkrete tips til å utbedre ordningen mens de alle sitter sammen i badstua. Stemningen er lettbeint, og det er tydelig at alle er komfortable med det som foregår. 


De fleste badstuene i Oslo ligger i umiddelbar nærhet til Munch-brygga og operaen. Foto: Emilie Hauger Tangen

De siste årene har badstukulturen tatt av i Oslo, og det fins flere aktører i byen som tilbyr badstu og bading i både privat- og fellesbadstu. Kanskje vil dette økte engasjementet for badstukulturen føre til en mer frigjort holdning til nakenhet på disse arenaene. Tidligere i sommer ble nok en gang toppløssoling satt på dagsorden og flere saker i media ga rom for diskusjon rundt temaet.  

Emneord: