Studenter må lese og pugge mye pensum før eksamen, spesielt de studenter som har aldri hatt eksamen før. FOTO: Kristiana Qarri

Preges fortsatt av pandemien

Etter pandemien sliter flere studenter med å fokusere i hverdagen. Marie Øie jobber i Ung-Arena Vest, og har mange råd og tips til studenter.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 15:09

Ung-Arena Vest er en informasjonssenter hvor de hjelper unger mellom 13 og 27 år. Der kan man få veiledning om mange forskjellige ting. Marie Øie, som jobber på Ung-Arena Vest, forteller at flere studenter og unge sliter med å komme tilbake til normalen, som følge av pandemien. 

– Det opplever vi mye, er at en del synes at overgangen til universitetet er vanskelig særlig til korona pandemien som har vært. 

Øie forklarer at overgangen er en stor del av det å være ungdom, og en naturlig del av ungdomstiden, men at strengere isolasjon og strenge restriksjoner under pandemien, kan gjøre disse overgangene ekstra sårbare.

 

Mange søker hjelp

Marie Øie forteller at Ung-Arena Vest blir regelmessig kontaktet av studenter som er stresset, og som føler de har for mye å balansere i hverdagen.

– Det er mange arenaer de skal fokusere på, skole, venner, jobb, studium, kjæreste osv.

Øie har selv inntrykk av at unge føler de må “bli voksne fortere”, noe hun særlig merker i forhold til at unge i dag tidlig lærer hvordan de kan skaffe seg jobb, etablere seg med kjæreste og være mer selvstendig enn før. 

Marie Øie har riktignok noen tips til unge og studenter for å ta godt vare på seg selv:

  • Ha gode rutiner
  • Pass på at man får nok søvn
  • Gå turer
  • Spis godt

 

Overgangen til universitet


Alexia Defto (19) er samfunnsøkonomi student ved UiO. Hun har akkurat blitt ferdig med videregående og synes det skal være mye stressende med overgangen til universitetet. FOTO: Kristiana Qarri

Alexia Defto (19) studerer samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo. Hun begynte å studere rett etter videregående, og er nå på sitt første år på universitetet. 

Defto forteller at hun trodde alt skulle bli mye lettere etter at hun var ferdig med videregående. Hun var blant flere som tenkte at videregående var den vanskeligste fasen i livet. Da hun begynte på universitetet startet hun å kjenne på stresset fra de ulike arenaer i livet sitt som hun måtte balansere.

– Det er overgangen fra ungdomsliv til voksenliv, så tenkte jeg at alt skulle bli lettere, men det er ikke det i det hele tatt. Jeg synes det er mye vanskeligere enn det man tror.

Alexia forsetter med å fortelle hvordan korona har påvirket hennes fokusering og hverdagen. Etter to lange år med isolasjon må hun starte å bli vant til den “normale” livet igjen.

– Det har påvirket meg personlig, fordi jeg selv merker at jeg kan ikke fokusere like mye som før pandemien. Vi er vant med akkurat  på skolen hverdag, å møte venner der, og å ha lærerne der til å undervise fysisk. Også plutselig har du to år av livet ditt hvor alt det tar slutt, og man må bli vant til en ny hverdag. Da er det litt vanskelig å komme i gang igjen.

 

Det var flere som hadde det vanskelig

– Pandemien har ikke påvirket min metal helse veldig mye, sier Defto. 

– Kanskje på starten av pandemien, da jeg kunne ikke møtes med venner og vi var redde for det ukjente. Da var jeg litt trist og den mentale helsen min var ikke helt god. Det tror jeg ikke den var for de fleste. 

Pandemien har også påvirket studenters mentale helse, og har særlig gjort det vanskeligere å fokusere på skolearbeid og hverdagen deres generelt. Å være stengt hjemme i flere måneder, og bare styre på en PC-skjerm, kan være ganske distraherende.

Alexia forteller at hun hadde det vanskelig med hjemmeundervisning. Det kunne være et lett fag, men hun kjente at hun ikke klarte å ha det samme fokuset. Hun er derfor spesielt bekymret for eksamen. 

– Jeg synes det kommer til å bli enda vanskeligere med eksamen. Etter å ikke ha vært med i noen eksamen i hele videregående, jeg synes at flere som meg kommer til å ha det vanskelig.

Marie Øie nevner også at eksamen kan bli spesielt vanskelig for noen.

– Jeg tenker at det kommer til å være mer stress på eksamen, spesielt for de studentene som har ikke hatt like mye tid i videregående for å forberede seg til de, forklarer Øie.

Marie Øie understreker at noe av det første som påvirkes nå man har sovet for lite, stresser mye, ikke har det bra, ikke spiser nok også videre, er konsentrasjonen og hukommelsen. For å fokusere og få bedre konsentrasjon anbefaler hun å ha gode pauser imellom, sier Marie Øie.

 

Emneord: