Konferansier André Jerman åpnet showet og satt stemningen før komikerne skulle på. FOTO: Helene K. Harridsleff.

Arrangerer hundrevis av show i året

Hver onsdag er det duket for en kveld fylt med latter og humor på Dattera Til Hagen, et av Oslos mest populære utesteder. Da kommer både veteraner og nykommere innen standup prøver ut nytt materiale.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 21:03


God stemning i 1. etasjen før showstart. FOTO: Helene K. Harridsleff.

Flere anerkjente komikere har startet sin karriere akkurat her. Her har blant annet Bård Tufte Johansen, Jonis Josef, Sigrid Bonde Tusvik og Henrik Thodesen testet seg på scenen, men også utallige nybegynnere og amatører.

Onsdag var det godt oppmøte i 2. etasjen på Dattera Til Hagen. Arrangøren, Reis Deg Komikerklubb, er Norges største og eldste standupklubb. De arrangerer over 120 show i året. 


Her arrangeres det standup hver onsdag. FOTO: Helene K. Harridsleff

 

– Skummelt, men gøy


Helene Holtskog fikk god respons fra publikum. FOTO: Helene K. Harridsleff

Helene Holtskog var en av standup komikerne som skulle på scenen på onsdag for å prøve nytt materiale. Hun har holdt på med standup i fire år og forklarer at hun alltid har vært glad i å skrive. 

– Det er skummelt, men alltid gøy. Jeg gruer meg jo litt hver gang selvsagt, men det er veldig moro, sier hun. 

Hun vet ikke ennå om hvorvidt hun ønsker å gjøre det til en karriere, men forteller at det for tiden er en morsom sidejobb. Det er lavterskel å gå på scenen

Tilgjengelig for alle

André Jerman er selv en veteran innen standup og var konferansier for den faste begivenheten “Prøverøret” på Dattera Til Hagen. Han er ikke bare standupkomiker, men også tekstforfatter, skuespiller og radiovert. Han forteller at det er seks komikere som får prøve seg hver kveld og at det er en ny gjeng hver onsdag.

– Det er nesten alltid godt oppmøte og god stemning, sier Jerman.

Videre forteller han at “Prøverøret” skal være tilgjengelig for enhver som vil prøve seg og at det er en viktig del av Oslos humorscene. 

– Det skal være lavterskel å melde seg på. Det eneste kravet vi stiller er at de deltar på et kurs og har noe materiale å presentere før de skal på, forklarer han. 

En vanskelig bransje å slå igjennom 

Joachim Skage begynte standup i 2005 og er i dag daglig leder i Reis Deg Komikerklubb og kunstnerisk ansvarlig på Dattera Til Hagen. Han forteller at det aldri har vært så mange som driver med standup som det er nå, og at det er veldig mange hobbykomikere som prøver seg.


Joachim Skage. FOTO: Privat. 

Han forteller videre at Reis Deg Komikerklubb er, og har vært, en arena for folk å utvikle seg på, samt et viktig samlingssted.

– Som standupkomiker er du jo ensom på en måte, i og med at man står på scenen alene. Så det er viktig å ha et miljø/klubbhus hvor man kan møte andre i samme situasjon, sier han.

På en annen side forklarer han at det er en vanskelig bransje å slå igjennom i.

– De fleste som starter med standup, slutter med standup innen ett år. Det er en vanskelig bransje å tjene penger i, og om man ikke kan leve av det er det vanskelig å sette av tid til det. Derfor er det flere som har det som hobby enn som yrke, forteller Skage.

Han avslutter med å anbefale unge og studenter som ønsker å prøve seg på scenen til å starte så fort de kan, før de går inn i full jobb og er avhengig av stabil økonomi.