Nærum leder quizen under lanseringen av sin nye bok. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute

Den litt for vanskelige boklanseringen

Klassekampens store quizmaster, Knut Nærum, har gitt ut egen quizbok som skal kunne utfordre alle og enhver. Boklanseringen arrangeres i tro quizstil. En kveld full av betenkte ansikt og 25 spørsmål fra den splitter nye boken.
Onsdag, 12 oktober, 2022 - 16:30

Deltagerne fra de ulike quizlagene, begynner å sette seg til rette i den intime og hjemmekoslige kjelleren på litteraturhuset. De fleste er ute i god tid, og koser seg med et glass vin i hånden. De venter spent på quizen som Knut Nærum skal lede, med spørsmål fra hans nye bok “HÆ?: den litt for vanskelige quizboka”. Mange av quizlagene er godt drevne, og deltar jevnlig på litteraturhusets måndelige quiz. Andre var bare nysgjerrige på boken, og tok en tilfeldig tur innom. 

– Jeg pleier å ta quizene hans i Bokmagasinet, så dette er veldig gøy, sier Hedda (20).

– Og jeg er bare Knut Nærum-fan generelt, legger hennes lagkamerat Maria (21) til.

Standarden settes

Boken blir intodusert av Nærum og hans kollega, Anne Gaathaug, fra Papermoon Publishing. Dette setter standarden for hvor vanskelig quiz deltagerne kan forvente. Gaathaug forteller hvordan hun prøvde å hjelpe Nærum med å gjøre spørsmålene enklere. Det ville han ikke ha noe av. 

– Hans reaksjon var bare “HÆ?”, opplyser Gaathaug.

– Og der kom tittelen, skyter Nærum inn fornøyd.


Lokalet fullt av undringsfulle blikk. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute

Generelt sett mener Nærum at quiz skal være litt vanskelig. I følge han er gleden av å svare feil, men lære noe nytt, like viktig som mestringfølelsen av å svare noe riktig. 

– Det er én person som har sagt det til meg én gang, at den (quizen) er for lett. Ja, den er vanskelig, og den skal være vanskelig, konstaterer Nærum.

Tydelige regler 

Boken på 155 sider er proppfull av spørsmål, alle ulike fra hverandre. Heldigvis har Nærum tydelige regler og retningslinjer, som gjør prosessen å finne så mange ulike spørsmål, ganske mye enklere.

– Jeg har en liste. Regelen er at det skal være mye kultur, særlig litteratur. Også skal det ikke være noe særlig aktualitet, og overhodet ingen sport, forteller han.

Når han blir spurt om hvorfor aktualitet og sport er noe som utestenges fra quizene, svarer han simpelt:

– Aktualitet dekkes av andre quizer, og når det gjelder sport, så hater redaktøren i Bokmagasinet sport. Så hvis det er sportsspørsmål så klarer hun ingen av dem, og det kunne hun ikke ha noe av. 

Han legger også ivrig til at spørsmål om tegneserier og andre deler av verden, må være med.

– Sånne quizer har så lett for å ta sitt eget ståsted. Fylt av døde, hvite menn. Så jeg prøver å vide det litt ut, legger han til, og mener han har lykkes brukbart med dette i boken. 

Flere av quizdeltagerne er også glade for disse reglene, der de gjengående styrkene ser ut til å være innefor områder som historie, populærkultur, litteratur, teater og underholdning. Blant dem er Aase, fra laget “Litterær salong” som føler seg betrygget over garantien for ingen sportsspørsmål. 

En sosial møteplass

I tillegg til at folk jevnlig på quiz for å trimme hjernen, har også ukentlige eller månedlige quizer blitt en sosial møteplass for mange. Det dukker stadig opp flere og flere quizarrangementer som deles på sosiale medier, og er en aktivitet med voksende popularitet, også blant studenter. 

– Den blir nok tatt imot med åpne armer. De er i alle fall velkomne til å ta den imot, nevner Nærum om hvordan han tror studentene vil ta imot boken. 


Quizlaget “Litterær salong” (Fra venstre: Kristin, Marianne, Aase og Elisabeth), ser engasjert gjennom svarene til et annet lag. FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute 

Selv når mange i lokalet ser ut til å sitte med svevende spørsmålstegn rundt hodet, blir stillheten ofte brutt opp med latter i det resultatene blir avslørt. Dette tyder på hvor sosialt givende det er å prøve og feile sammen. Elisabeth fra “Litterær salong” ser ut til å ha nytt selskapet i kveld, med sine lagkamerater Kristin, Marianne og Aase.

– Vi bruker dette som alibi for å gå ut sammen, og ha det hyggelig. Men vi er ikke noe gode i quiz, sier hun og ler. Jeg er egentlig bare her for å ha det hyggelig, og tulle og tøyse. Sånn er vi sikkert annerledes fra resten her, legger hun til.

Den seirende glede


Vinnerlaget får tildelt hver sin signerte bok (Fra venstre Taral, Knut. Eskil, Dag Olav og Knut Nærum) FOTO: Ugne Joana Gaudiesiute

Vinnerne av quizen, Dag Olav, Knut, Taral og Eskil fryder seg over vanskelighetgraden på spørsmålene. De vant alle en utgave av boken, og Dag Olav skal bruke den i en annen sosial setting, med å utfordre familien. 

– Jeg skal kose meg litt. Kanskje ved en anledning lese opp noen spørsmål for venner og kjente. Særlig med de litt vanskelige spørsmålene. Også kan man jo terge søsken og andre slektninger med kompliserte spørsmål. Veldig ofte har quizbøker og aviser gjengående spørsmål, men her kan man kanskje gi folk en utfordring.

På spørsmålet om hvor utfordrende Knut Nærum selv tror at quizboken hadde vært, om han ikke hadde skrevet den selv, svarer han:

– På de fleste quizer kan man få 12 poeng, jeg tror jeg ville ligget på et snitt på rundt mellom 8 og 9 poeng.