Matvarebutikker følger med på prisveksten. Foto: Haydarali Nawrozi

Redd for økende priser skal gå utover studiene

Økende priser på essensielle varer gjør det vanskelig å leve på studentbudsjett
Mandag, 17 oktober, 2022 - 14:38

Stigende priser på mat, bolig og alt annet som resultat av pandemien og Russlands krig i Ukraina merkes på hverdagen til Julie Haugen (21) og Maren Brøking (21). Prisveksten har i følge SSB vært på 6,3 prosent siste året, og man ser ikke bort fra at det fortsetter. Statsministeren har advart folk om at en vanskelig periode er rett rundt hjørne.

 

Prisøkningen merkes godt

Når prisene generelt går opp i samfunnet, er studentene blant de første som merker det. Med et nærmest stillestående studielån over lang tid og vedvarende stigende priser blir det allerede trange studentbudsjettet sprengt. Hverdagslige basisbehov som mat, bosted og strøm blir luksusvare og tar fokuset mer og mer vekk fra studiene.

 


Med lite penger er det lite begrenset hva en har mulighet til å handle. Da blir det lett gjort å handle pasta og bønner. Foto: Haydarali Nawrozi

 

Julie Haugen (21) mener billig mat ikke nødvendigvis er den sunneste maten, og usun mat over lang tid kan gå utover helsen. Når grunnleggende næringskilder som frukt og grønt er så dyre, fører til det til at man må droppe det.

–Dyr strøm kan bidra til konflikt i kollektivet, fordi folk har forskjellige behov og råd

Studiedagene som er satt av for studie går til jobbing, fordi husleien er så skyhøy. Man er redd for å havne i en situasjon som er vanskelig å komme seg ut av. Det er urettferdig at vi studenter, som skal være fremtidens ressurser, ikke får dekt sine behov.

 

Uendret studietsøtte i revidertbudsjett

Siste foreslåtte nasjonalbudsjettet har det ikke blitt foreslått noen endring på studiestøtten.

— Det er fint at studentene kan jobbe ved siden av studienem sier utdanningsminster Ola Borten Moe til regjeringen.no

 


Maren Brøking har endelig funnet noen varer som har tilsvarende priser med hennes budsjett. Foto: Haydarali Nawrozi

 

Maren Brøking (21) som tar to bachelorgrader sier hun har ikke tid til å jobbe.

—Eneste tid til jobb jeg har er på sommeren, og det har jeg gjort de siste fire årene. Jeg frykter at prisene bare fortsetter å øke og man ser ingen ende på det. Jeg betaler 5900 kroner i husleie og har 625 kroner igjen i uken å leve på. Med dagens priser fører det til at jeg må bruke opp sparepengene som jeg ikke har så mye av. Som student er vi en ressursvak gruppe i samfunnet, men ikke når det gjelder ansvar og plikt, for det har vi masse av.

I følge Lånekassen var det uvanlig mange betalingsutsettelser etter koronatiltak som lot studentene utsette betalingen. Under de første fem månedene i år satte 150 00 lånere betalingen på vent. Noe som tilsvarer 580 000 regninger. I 2020 var tallet 407 000, i følge Lånekassen.

4 av 10 får probleer 

— 40 prosent av studentene sier at de vil får problem med å kunne dekke en uventet utgift på 5000 kroner. Det viser hvor sårbare studentene er i utgangspunktet, sier leder i Næringslivets sikkerhetsorganisasjon . 

Ny studentøndersøkelse viser viktigheten av god økonomi

— Studentenes hele -og trivselsundersøkelse fra 2022 viser at økonomi er avgjørende for at studenter skal ha tid til å studere. Det påvirker mange sider ved studentlivet: hvordan studenter bor, spiser, tar vare på helsen og tid til å være seg selv og sosiale med venner. Studentene ønsker å være en del utviklingen som resten av samfunnet. Da må studentbudsjettet følge med

Emneord: