Slik takler du eksamensnervene

Eksamensperioden er noe veldig mange studenter gruer seg til. Rådgiver Sunniva Harmens deler tips om hvordan du kan slippe tak på stresset rundt eksamen.
Fredag, 14 oktober, 2022 - 22:00

På torsdag ble det holdt et kurs om eksamensnerver og angst med SiO helse. Kursholdere var studentrådgiver Sunniva Harmens og psykomotorisk fysioterapaut Kristin Larssen. Det var et totimers kurs som har blitt holdt i flere år, tilgjengelig for alle studenter. 

Vær din egen bestevenn

Sunniva har mange års erfaring som pedagog og vet hvordan man kan unngå at stressnivået øker. Eksamen er skummelt for mange, og noen ganger kan stresset og angsten være hemmende for prestasjonen.

– Fokuset ditt bør ligge på faget og din interesse for det du driver med. Da glemmer du mer av alt det andre rundt som handler om resultat. Noen ganger sier jeg til studentene at eksamen kun er en god arbeidsøkt. 


Studentrådgiver Sunniva. FOTO: Privat. 

Det å gjøre litt ekstra stas på seg selv i eksamensperioden, sier Sunniva er en god ting.

– Ta med god mat, legg frem klærne på senga før eksamensdagen og ta styring der du kan ta styring. Snakk med deg selv som du ville snakket til bestevennen din med eksamensnerver. Vær din egen støttespiller. 

Mentale og fysiske forberedelser

Hvor godt forberedt du er på forhånd har stor betydning. Sunniva forteller at mental trening handler om å stå i angsten og bli mer fortrolig med den. På kurset ble det holdt flere visualiseringsøvelser.

– Idrettsutøvere driver mye med mental trening i forkant av konkurranser, og det kan man gjøre før en eksamen også. Forbered deg på hva som kan skje og hvordan du håndterer ulike situasjoner. Det å visualisere hvordan man ønsker at ting skal være og at du mestrer det, gjør at det er større sjans for at det går fint på eksamensdagen også. 

Det å lage sin egen generalprøve i forkant av eksamen, kan ifølge rådgiveren være gunstig. 

– Lag deg en prøveeksamen. Finn en gammel eksamensoppgave og gjør den uten hjelpemiddler. Da trigger man de samme følelsene som du kan få under den ekte eksamen. Da blir det ikke så nytt og skummelt. 

Hvis stresset først kommer når eksamen er i gang, har Sunniva tips til hva man kan gjøre.

– Det er flere pustemetoder man kan bruke. Prøv å legge hendene på magen og kjenne at det rører på seg når du puster inn og ut. Prøv å forankre beina i gulvet og sete i stolen. Man kan fint sette av tid til slike ting under en eksamen for å få ned pulsen. 

– Folk bør se litt mindre alvorlig på det

Noen er redde for eksamen fra dag én, men andre kjenner ikke på presset før noen dager før. Magnus Løseth Magnusson (30) skal ha eksamen i slutten av november. I motsetning til andre gruer han seg ikke så mye. 

– Jeg blir mindre stresset av at andre blir veldig bekymret. Jeg er ganske rolig til sinns til vanlig og jeg vet jo at det går fint uansett. Folk bør se litt mindre alvorlig på det. Går det til helvete, er det bare å ta det opp igjen, smiler han. 


Magnus mener det er ikke verdens undergang å stryke på eksamen. FOTO: Ellinor Hopen

– Jeg hadde vondt i hodet en hel uke

Anna Laustad Røland (22) og Liva Lenes Risa (21) studerer fysioterapi på Oslomet. De har god kjennskap til eksamensnerver. 

– Tidligere har jeg kjent veldig på angst rundt eksamen. I fjor kjente jeg fysisk på nervene, ved at jeg både fikk vondt i magen og vondt i hode en hel uke. Jeg stresset så mye, forteller Anna.

Anna har en nå en del eksamenserfaring og derfor lært å holde nervene i sjakk. 

– Nå tar jeg det ikke så alvorlig, fordi jeg har skjønt at det ikke er noe vits å ta det for seriøst. Jeg sier til meg selv at jeg mest sannsynlig kan det bedre enn jeg tror. 

 


Anna er klar for en tid med eksamener og mye lesing. FOTO: Ellinor Hopen

Viktigheten av å holde på rutiner

Liva kjenner på mer nerver enn Anna nå som eksamen nærmer seg.

– Jeg er redd for å ikke huske kunnskap når jeg må huske det. Før pugget jeg alt for mye, slik at det nesten ble for mye informasjon. Nå har jeg lært at det er bedre å korte ned puggingen litt, forteller Liva. 

Et tips hun har er å beholde de rutinene du pleier å ha. Ikke sett livet på pause. 

– Jeg merker at det er viktig å holde seg opptatt, slik at man tenker på andre ting enn bare eksamen. Les til et visst tidspunkt og så kan du ta fri etterpå. Noe som har funket for meg er også belønninger. Hvis jeg har lest en hel dag, unner jeg meg en god middag for eksempel, ler Liva. 

– Eksamen er ikke hele livet ditt, avslutter Anna.