Fornøyd kjøper: Lise Eide Risanger var en av de som forlot kvelden med et nytt kunstverk i kolleksjonen sin. Hun kjøpte dette verket til 8000 kr. FOTO: Karianne Hestegrei

Skeive kunstnere samler inn støtte

På fredag kveld ble det avholdt en kunstauksjon i Jakob kirke. 260 000 kr ble samlet inn til fordel for et skeivt kunst- og kultursenter i Oslo.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 15:03

Jakob kirke huset en «silent art auction» fredag kveld med navn Queer Art Gala i forbindelse med det skeive kulturåret 2022. Kirken var fylt med skeiv kunst laget og donert av hovedsakelig skeive kunstnere for å bidra til opprettelsen av et kultursenter hvor skeives kunst og utrykk kan feires året rundt. Kvelden duket for fullt show mens budene fra publikum tikket inn over SMS i håp om å kapre et av kveldens kunstverk.

– Skeive er skeive hele året, ikke bare noen uker om sommeren når samfunnet tillater oss å feire, forteller arrangør Frederick Nathanael. Ønsket om et bygg som permanent er viet til å utstille skeiv kunst er stort.

260 000 kr ble innsamlet

Auksjonen ble avsluttet med et slag på gongen for å symbolisere at budrunden var over.

– Vi har samlet inn 260 000 kr, sier Nathanael til journalen. Han er fornøyd med kveldens resultater, både med tanke på innsamling av penger og showet på scenen som riktignok ble stelt i stand på knappe fire og en halv dager. Til sammen så langt i år, har de klart å samle inn 4 millioner kr til formålet om å opprette et skeivt kunst- og kultursenter. 

Ifølge Nathanael har nesten alle andre minoritetsgrupper i Norge et eget kultursenter, og han mener at det nå er på tide at skeive også får et sted å dyrke identitet og livsmestring i trygge omgivelser. 

– Vi kan ikke vente på at majoriteten gir oss rom til å utrykke oss selv, sier Nathanael.

Han mener at det er gjennom kunsten man kan bryte normer og finne nyanser og skape et større samhold i samfunnet. Ifølge arrangøren, fungerer kunst og kultur som en brobygger mellom mennesker.

– Frihet gis ikke, den tas, sier Nathanael.

Opplever trusler på bakgrunn av sin seksuelle legning


Stolte arrangører: Etter kunstauksjonen er arrangøren og kuratoren fornøyde med egen innsats og kveldens resultat. FOTO: Karianne Hestegrei

Kveldens show kicket i gang med et brøl fra galleriet bak i kirken. Deretter fulgte en catwalk oppvisning, og en rekke musikalske innslag. Konferansier Adam Schjølberg ledet showet mellom innslagene med humoristiske anekdoter om hvordan det er å være skeiv i det norske samfunnet. Likevel, belyste han aspekter med tilværelsen han fortsatt kan oppleve som utfordrende.

­– Man kommer ikke ut av skapet bare én gang, og man bekymrer seg alltid om hvordan informasjonen blir tatt imot i nye rom, forteller Schjølberg fra scenen.

Frederick Nathanael tok også del i sceneshowet og benyttet anledningen til å dele alvoret i de skeives situasjon.

– 40 prosent av alle skeive i Norge er misfornøyde med livene sine. Dette er et spesielt stort proplem blant den transseksuelle befolkningen, sier han.

– Det har vokst fram en fascistisk vind i hele Europa, fortsetter Nathanael. Han har opplevd trusler på bakgrunn av sin seksuelle legning helt siden han var fire år, og truslene har ikke stoppet å rulle inn i senere tid.  

– Det går feil vei, sier han.

– Get your vipps out

Auksjonens kurator Malcolm McKerlie-Hollist oppfordrer publikum til å by på kunstverkene gjentatte ganger gjennom kvelden.

– Dere vil være med på noe historisk, sier han på engelsk. Kuratoren er opprinnelig fra Storbritannia, men har bodd i Norge i 30 år.

Noen av de som vurderer å ta fram vippsen er søstrene Léa og Claire Gaigeot.

– Vi har ikke engasjert oss så mye i opprettelsen av et skeivt kultursenter tidligere, men vi er enige i at det er viktig, sier de. De forteller at de var til stede på auksjonen for å støtte vennene sine Vulvina og Widdak som er noen av kunstartene som bidro med kunstverk til auksjonen.

– Det er fullt mulig vi skal by i kveld, sier Lea.


Potensielle givere: Søstrene Gaigeot skal ta turen rundt i kirken for å finne en favoritt å by på. FOTO: Karianne Hestegrei

Lars Arnesen og Kent Grødem er også til stede på auksjonen. I motsetning til søstrene Gaigeot, har de ikke planer om å by på noen kunstverk. Arnesen forteller at de er der for å vise støtte for saken og at han har bidratt med å kjøpe kunst på utstillingen på Wunderkammer, som er en kunstutstilling med samme formål Queer Art Gala. ­

– Jeg har kjøpt kunst på Pride Art utstillinger hvert år i mange år, sier han.


Årlig engasjement: Grødem og Arnesen har allerede utpekt seg favorittene sine for kvelden, men har ikke tenkt å ta de med hjem denne gang. FOTO: Karianne Hestegrei

 

Emneord: 
Tags: