Fra venstre: Frida Øvregaard-Lund, Cecilie Steen Sundby og Martin August Sørlie mener det er viktig å engasjere seg i studietiden. Foto: Einar Nygaard

Setter søkelys på Big Tech

Tross en hektisk studiehverdag bruker disse studentene fritiden sin på å kjempe for andres rettigheter.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 11:53

Frida Øvregaard Lund, Cecilie Steen Sundby og Martin August Sørlie står i P52 på Oslo Met og deler ut flygeblader. De står på stand for Amnesty, og informerer studentene som går forbi om en pågående kampanje om Big Tech og overvåkning på nett. De er alle enige om at det er viktig å engasjere seg utenom studiene. 

– Arbeidet Amnesty gjør er kjempeviktig, og vi syns det er viktig å bidra, sier Frida, som studerer utvikling, miljø og kulturendringer på UiO. Det er absolutt verdt å bruke litt av fritiden sin på dette.

– Men har dere ikke forelesninger i dag.

– Jo, vi har vel egentlig det. Eller eksamen, sier Frida, og ser på Martin. Martin studerer sykepleie på Diakonhjemmet, og i steden for å ta seg en velfortjent pause har dratt rett fra eksamen for å stå på stand.

– Det er en viktig sak sier han. Det er strenge regler for hva vi kan dele, men de samme reglene gjelder ikke for store selskaper som selger informasjonen om oss videre. 
 

Speider etter spaserende forpipasserende


Her kan du enkelt sjekke hvor mye data Google har lagret om deg. Foto: Einar Nygaard

– Er det mange som stopper og snakker med dere?

– Det er vel mere de som stopper dem, sier Frida og ler. Det er ikke så mange som vet om saken fra før, men de fleste er engasjerte når de hører hva det handler om. Det er selvfølgelig noen som bare tar en kjeks og går. Kjeks er et lokkemiddel som trekker både studenter og lærere, men det er ikke alle som stopper for å prate. Men de vi prater med er ofte interesserte. 

Og det er kanskje ikke så rart at folk engasjerer seg.

– Dette er jo et tema som angår alle, og det er mange som ikke vet hvor mye data de gir fra seg til store dataselskaper, forklarer Martin.  Du kan sjekke selv og se. De vet utrolig mye om deg. 
 

Stolt av studentene


Inger Asheim mener studenter er med på å skape en positiv forskjell. Foto: Pressefoto Amnesty

Inger Asheim er organisasjonsmedarmeider i Amnesty, og sier det er kjempeviktig med studentengasjement.

– En stor andel av Amnestys aktive frivillige er nettopp studenter som bruker studietiden på å engasjere seg i Amnesty. Når studenter forenes om en sak på tvers av universiteter får de en stor stemme. For oss i Amnesty er studentene derfor helt sentrale. I tillegg vet vi at studenter får positivt utbytte av å engasjere seg hos oss, både i form av faglig utbytte og sosialt nettverk.

 

Journalister fra journalen har selv undersøkt hvor mye Google vet om oss. Den kunne fortelle oss hvor gamle vi er, sivilstatus, kjønn, hva vi liker, hva vi hører på, og mye mer. 

 
 

Emneord: 
Tags: