Selfmade har begynt med symaskiner til lån for kundene sine. Nede i andre etasjen til Selfmade Storgata ser man den oransje symaskinen som brukes av 25 år gamle Evelina Staniute. . FOTO: Karoline Forberg

Her kan du sy gratis

Å sy og fikse på gamle klær har blitt en økende trend, men det er en dyr hobby som krever mye plass. Flere og flere aktører tilbyr derfor symaskiner til utleie, helt gratis.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 18:24

Siri Bjerke (43) er butikksjef for Selfmade Storgata, og har jobbet der siden de åpnet i 2015. Hun har sett en økende trend for sying, særlig blant den yngre generasjonen, og er storfornøyd med den nye, økende kundegruppen deres. På grunn av den økende trenden og nye kundegruppen, har de fått en symaskin til gratis utlån i underetasjen. 

– Jeg mener at sying er en sunn hobby, særlig for ungdommen. Det å koble av skjermen og bruke hjernen på en annen måte, med en hobby som er rolig, avslappende og kreativ, har man bare godt av, sier Siri Bjerke.


Butikksjefen Siri Bjerke, jobber ofte på gulvet, og sørger for at butikken går som den skal og at kundene får den hjelpen de trenger. FOTO: Karoline Forberg

Bjerke ser at den yngre kundegruppen handler mye hos dem for å sy om, fikse og redesigne gamle klær eller bruktklær så de passer som de skal.

– Miljøaspektet er et mye større fokus hos de unge, enn hos de eldre, sier hun. 

Hun sier også at de er mer opptatt av å lage klær på en utradisjonell måte.

– Klærne skal helst skille seg ut, ha et personlig preg og blir stadig mer fargerike, fortsetter hun.


Inne i butikken inspirerer de kundene med klær på mannekenger, som er produsert av stoffene og mønstrene de har i butikken. FOTO: Karoline Forberg

Låner ut symaskiner

Sying er en billig måte å ta vare på klær man allerede har, eller produsere klær på en bærekraftig måte. Selv om sying er et godt og billig alternativ i lengden, er det høye kostnader i oppstartsfasen. Man trenger symaskin, gjerne en overlock og diverse sytilbehør for å kunne sy. I tillegg til dette krever det god plass, noe som særlig er dyrt i dagens bolig- og leiemarked. 

Tidligere i år begynte Selfmade med utlån av symaskiner inne i butikken, til bruk for kundene sine.


Symaskinen er i god stand og plassert på et bord med god plass. Man får også låne smått av annet syutstyr, som saks, tråd o.l. FOTO: Karoline Forberg

– Selv om du ikke har symaskin, skal du ha muligheten til å sy, enten du skal legge opp en bukse eller starte et helt syprosjekt, sier Bjerke. 

Selfmade ønsker å tilby kundene sine et sted å sy med god plass og en god symaskin, uansett økonomi. 

Låner ut mer enn bare bøker

Deichman har allerede vært på ballen her i seks år. De har utvidet det vanlige biblioteks utlån av bøker, med utleie og booking av alt fra lydstudio til 3D-printer. I tredje etasje på Deichman Bjørvika kan man booke symaskiner og overlock helt gratis. 


Oppe i tredje etasje på Deichman Bjørvika låner de ut mer enn bare bøker. FOTO: Karoline Forberg

– Som et moderne bibliotek ønsker vi å legge til rette for deling og skaping. Vi vil tilby praktisk og digital kunnskap og kultur, ikke kun teoretisk, sier spesialbibliotekaren på Deichman, Eldrid Holie Stjernvang. 

Deichman Bjørvika merker stor etterspørsel av tilbudet fra både menn og kvinner, noe som er tydelig i tredjeetasjens syhjørne hvor det sitter flere gjester, på tvers av kjønn og alder.


Klokken fire på dagen kommer det enda flere gjester opp i tredje etasje. Menn som kvinner. Unge som gamle. FOTO: Karoline Forberg


Symaskinene er i god stand. Synålene er skarpe og klare for å lage underverker. FOTO: Karoline Forberg

Bomkjøpte symaskin


Dagens utfordring for Kllogjeri er å sy en toalettmappe. Selv om hun syr den på nybegynnernivå, er det utfordrende, som de fleste nye hobbyer man begynner på. FOTO: Karoline Forberg

På torsdager har Deichman sy-dropin hvor man kan få hjelp med ulike prosjekter. Ei som har benyttet seg av dette tilbudet er Tone-Gunn Kllogjeri (48). 

– Jeg skal lage en toalettmappe med glidelås, sier hun mens hun klipper forsiktig og vemodig i det nye bomullslerretet fra Selfmade. 

Kllogjeri har allerede en symaskin hjemme, men den fungerer ikke som den skal. Istedenfor å kjøpe en helt ny maskin igjen, rådet en venninne henne til å booke symaskin på Deichman, for å sjekke interessen for hobbyen først. 

– Her er det også masse lys og god plass. Jeg har ikke så god plass hjemme til å brette ut stoffet som dette, så det er et veldig godt tilbud, fortsetter hun.

Den ferske syeren har reist med tog fra gamle Sørum kommune, men presiserer at det er verdt reisetiden. Dette er andre gangen hun har vært her, men ikke siste gangen. 


Kllogjeri møtte på problemer da hun skulle stryke vliselinen på bomullslerret. Det revnet, men hun hadde heldigvis mer på lager. FOTO: Karoline Forberg

– Men man gir ikke opp, det er det som er gøy, sier Kllogjeri mens hun fortsetter på prosjektet sitt. 

Mens Kllogjeri stadig kommer lenger i syprosjektet sitt, kommer det flere og flere som skal sy. Bibliotekaren Stjernvang påpeker at man må booke symaskinene på deichman.no i forkant, da de stort sett blir fullbooket. Tilbudet om å sy gratis tas med andre ord godt imot, både på Deichman og Selfmade, og stadig flere sybutikker leier ut symaskiner mot en liten slant.