Kampanjen er en masseoppfordring om å slutte med røyk og snus. Foto: Helsedirektoratet

Tenker du å stumpe røyken?

Mange som sliter med avhengighet har denne måneden en ekstra stor mulighet til å slutte med røyk og snus.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 18:32

De siste årene har fenomenet Stopptober etablert seg i Norge. Ideen ble hentet fra England i 2018 og har som hensikt å gi de som tenker å slutte med røyk og snus en anledning i tillegg til januars nyttårsforsetter. I England har dette pågått siden 2012 og over 1 million briter har gjort et slutteforsøk denne måneden.

I Norge oppfordres helseorganisasjoner til å bidra til kampanjen. Konseptet innebærer å gå 28 dager uten røyk og snus i håp om å få flere til å slutte med dette. Helsedirektoratet forklarer at det handler om å ta små skritt – én dag av gangen – før man plutselig har klart 28 dager uten røyk og snus. De skriver videre på nettsiden sin at de oppfordrer dem som skal slutte til å snakke med fastlege eller en slutteveileder på frisklivssentralen, bruke nikotinlegemidler og få råd til riktig legemiddelbruk på apoteket.

En undersøkelse fra Helsedirektoratet viser at man femdobler sjansen for å slutte for godt om man gjennomfører kampanjen.

Her kan man få hjelp

Frisklivssentralen i Nordre Aker er en av flere kommunale helsetjenester som bidrar til forebyggende arbeid og hjelp til mestring av egen helse. Det er et lavterskeltilbud for alle over 16 år der sentralen tilbyr samtaler, treninger og kurs til de som tar kontakt. En slik sentral finner man i alle bydelene i Oslo, og man må oppsøke senteret i sin bydel for å få hjelp. I møtet med organisasjonen møter undertegnede fire kvinner som forteller om en variert og hyggelig jobbhverdag. 

–Folk som kommer hit får god veiledning enten gjennom individuelle samtaler eller kurs. Vi har ikke opplevd økende pågang i forbindelse med stopptober, men vi ser at kampanjen er med på å bevisstgjøre muligheten for mange, som kanskje over tid vil søke hjelp her, forklarer teamleder Anette Heimli Jokstad om røykesituasjonen i bydelen.

Videre forteller de at det heldigvis ikke er like mange røykere som det var før. I Oslo i fjor var det 116 personer som fikk hjelp gjennom frisklivssentralene, og kun 12 av disse var i Nordre Aker. Øverst på listen over bydeler hvor personer oppsøker hjelp rundt slutting av tobakkvarer er Gamle Oslo.

Frisklivssentralen i Nordre Aker sier de samarbeider tett med andre organisasjoner i bydelen for å skape det best mulige tilbudet for de som søker hjelp. Dette gjør til at man kan komme i kontakt med dem gjennom fastleger, annet helsepersonell og NAV. De presiserer at deltakerne er første prioritert i alle tilfeller.


De ansatte i Frisklivssentralen i Nordre Aker mener de har verdens beste jobb. På bildet: f.v. Madeleine Buraas, Maria Mollestad, Anette Heimli Jokstad og Stine Renolen.  Foto: Fredrik Lilleaasen

Tips

Frisklivsveileder og fysioterapeut Stine Renolen kom med følgende tips for å stoppe med røyking:

  • Sett en dato for når man vil stoppe
  • Finn ut hvorfor man vil slutte, skriv det ned
  • Snakk med folk rundt deg, informer dem om planleggingen
  • Ta kontakt med oss eller annet helsepersonell for veiledning og støtte

–Røyksuget er værst de første tre ukene etter man har sluttet. Som en erstatning for røyken anbefaler vi å finne noen aktiviteter eller spise frukt og grønt, fortsetter Renolen.

På grunn av gode samtaler med de involverte er det enklere å tilpasse seg og skaffe et nært bånd til de som søker hjelp. De understreker at det er deltakerne selv som bestemmer og legger listen på hvor grensene går.

På Helsedirektoratets sider finner man en rekke inspirerende artikler, videoer og plakater man kan laste ned og ta nytte av som hjelp på veien. Her er det også lenke direkte til Slutta-appen som trekkes frem som en god og anbefalt sluttemetode.

Klarte å slutte


Tove Røn (61) er innstilt på at hun har stumpet sin siste røyk. Her fra en tur til Grand Canyon i 2019. Foto: Fredrik Lilleaasen

Tove Røn (61) fikk råd av lege og oppsøkte frisklivssentralen tidligere i år. Hun har røyket store deler av livet. Før gikk det ofte 12-13 røyk om dagen, og på det meste var det over 20.

Etter å ha slitt med Crohns sykdom var det ikke lenger et valg, hun måtte klare å slutte. Nå har Røn vært røykfri i 14 dager. Hun forteller at helsetjenesten har hjulpet henne veldig mye og har vært avgjørende for hvordan det har gått så langt.

–De har vært veldig støttende. Vi la en plan sammen for å gradvis slutte med røykingen og det har virket.

Først skrev hun ned sluttdato og kuttet ut røyken periodevis. Nå gjør hun ulike pusteøvelser og deltar ofte på utetreninger med frisklivssentralen.

–Jeg har blant annet begynt å gå i trapper og suge på en ingefærrot for å minske røykesuget. Turer i naturen gir en ny opplevelse fordi luktesansen er helt annerledes enn den var, fortsetter Røn.

I starten gruet hun seg og var ikke helt overbevist om at det kom til å virke. Men god oppfølging og ved å få nye oppgaver i hverdagen gjorde fjellet mye lettere å bestige. Nå skal hun fortsette med å holde kontakten med de ansatte i frisklivssentralen og håper på å kunne holde på den gode trenden og bli kvitt røyksuget for godt.

Røn sier det er lurt å belønne seg selv for å oppretholde motivasjonen, hun bruker å unne seg litt kake eller en bolle. Hun har også et mål om å spare opp nok penger til å kjøpe seg ny komfyr.

Selv om Stopptober ikke var hovedårsaken til at hun meldte seg til frisklivssentralen, mener hun likevel det er et godt tiltak. Hun trekker frem at det er lurt å ha det nettopp i oktober fordi høsten, og været som medfølger, gir et vanskeligere utgangspunkt å røyke på fordi man som regel må utendørs for å ta seg en røyk.

Emneord: