Ungdommene trosset regnværet, og sto i lange køer for å komme inn på utestedet Youngs i helgen. FOTO: Åsne Eriksen Skaugen

Tre nye årskull på byen: – Stor endring

Med nedstengingen av Norge i 2020, stengte også utestedene. To år senere åpnet det for fullt, og tre årskull har lite erfaring på byen.
Mandag, 17 oktober, 2022 - 16:37

Etter at Norge åpnet igjen var det tiden for tre nye årskull å innta byen. Det har PSS Securitas fått merke. Avdelingsleder for PSS Securitas i Oslo og Akershus, Safir Abbas, forteller at de har gjester som ikke vet hvordan man skal drikke.

Kjenner ikke sine egne grenser 

– Vi har sett en stor endring i hvordan gjestene på utestedene opptrer. Det handler mye om at de unge menneskene ikke helt vet hvor sine egne grenser går med tanke på alkoholnivå, sier Abbas, og legger til: 

– Noen er raskere på å agere på knuffing på dansegulv. Andre drikker for mye på vorspiel, og blir sure når de ikke får komme inn. Folk har ikke vært ute og opplevd dette før, og da merkes det raskt at noen er litt ute av trening. 

Ifølge Abbas har det blitt mer press på uteplassene. Etter at utestedene åpnet igjen har PSS Securitas merket en kødannelse, som er lengre enn den var før pandemien. 

– Noe av grunnen til det må være at aldersgrensene er redusert og at restriksjonene er borte. Folk er fortsatt sulten, og selv om vi trodde det skulle roe seg ned etter sommeren har det vedvart. Køene på utestedet Youngs har blitt tre dobbelt så lang og strekker seg over flere hundre meter, forteller Abbas. 


Ifølge PSS Securitas har køene på utestedet Youngs blitt tre dobbelt så lange. FOTO: Åsne Eriksen Skaugen

Dette resulterer i ekstra tiltak for vekterfirmaet.  

– For oss blir det mer vakthold, flere som må ut på jobb og mer utdanning i hvordan man skal styre køen. Vi fikk inn flere nye ansatte under pandemien, som ikke er trent til å jobbe i døra, og må derfor læres opp på ny.

– Frekventerer utelivet uten særlig erfaring

Politioverbetjent og Nestkommanderende i Patruljeseksjonen ved Enhet Sentrum Lasse Saastad sier:

– Patruljeseksjonen ved Enhet Sentrum sin opplevelse er at det er en del yngre personer som frekventerer utelivet uten særlig erfaring. Flere av disse debuterer også i utelivet etter fylte 20 år, som gjør at de kan oppsøke de fleste utestedene i kretsen.

– De aller fleste som besøker Oslo sitt uteliv oppfører seg fint og er ikke med på å skape utfordringer, men vi merker at det er en del unge personer som er involvert i bråk og ordensforstyrrelser, legger han til.

– Omgås andre på en fin og god måte

Paal Iver Mangerud er blant annet medeier av utestedet Blå i Oslo.  

– Det tar tid å vende seg til å være på byen og lære seg reglene. Det er alltid sånn med mennesker som ikke har vært på byen før. Når det kommer flere kull samtidig som ikke har vært ute før, så har vi merket trykket. Jeg har ikke inntrykk av at det tar lang tid før de skjønner spillereglene, og opplever det ikke som veldig problematisk hos oss. 

– Det handler rett og slett om å forstå den dynamikken med å være blant andre mennesker man ikke kjenner, og hvordan man omgås andre på en fin og god måte. 

Mange ønsker å dra ut å feste igjen

Joppe Gjelseth og Markus Gjelseth er administrerende direktører på utestedet Louise. De kan fortelle at de ikke har merket noe stor forskjell på gjesters adferd etter pandemien. De har derimot merket at det har vært mange som har hatt lyst til å dra ut å feste etter at alt åpnet igjen.

– Vi har merket at folk drar ut litt tidligere enn hva de gjorde før pandemien. Om dette skyldes at man er litt lei av hjemmefester, eller at man ønsker å slippe kø, er vi litt usikre på, sier de.

– Folk har alltid vært veldig glade i å danse hos oss - både før og etter pandemien. Det synes vi er utrolig hyggelig og håper fortsetter.

Lite utesteder for de under 20 år

Helene Bendal (18) er førsteårsstudent på fysioterapi ved OsloMet. Hennes erfaring er at de yngste først og fremst er glade for å få lov til å dra på byen, og ikke har noe ønske om å oppføre seg dårlig.

–  Det er selvfølgelig alltid noen som ikke klarer å oppføre seg, og som oftest er det de yngste med minst erfaring, forteller Bendal.

– Jeg har også lagt merke til at det er veldig lange køer. Det blir av og til slik at folk ikke orker å dra ut fordi de tenker at de ikke kommer til å komme inn på utestedet uansett.


Førsteårsstudenten Helene Bendal (18) ser frem til å fylle 20 år og ha flere muligheter på byen. FOTO: Åsne Eriksen Skaugen

Ettersom Bendal er 18 år, finnes det ikke altfor store muligheter med tanke på at de fleste utesteder har aldersgrense på 20 år. 

– Det er lite utesteder for oss under 20 år. Vi kommer inn på KJ10, men det blir litt kjedelig å alltid dra ut på samme utested. 

Bendal gleder seg veldig til hun fyller 20 år, for da har hun flere muligheter å velge når hun skal dra ut på byen. Hun har allerede fått et inntrykk av hvor de beste stedene ligger. 

– Jeg har så langt fått et bra inntrykk av Louise og Lawo Terrasse, avslutter Bendal.