Misha Kalinin (f.v) og Roksana Smirnova spiller musikk til ukrainsk stumfilm. Foto: Synne Folstad Moen

Ukrainske musikere knytter musikk og film

På åpningsfesten for Mirage film festival for the art of the real fremførte den ukrainske musikkduoen selvkomponert musikk til stumfilm.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 16:29

Onsdag 12.oktober startet årest dokumentarfestival Mirage på SALT Art & Musikk. Åpningsfesten var, som festivalsjef Racha Helen Larsen sa, en minifestival i seg selv. Et pakket program med kortfilmer i saunaen og finsk rave, som ga en liten smakebit av hva Mirage har å by på i år.

En av filmene som ble vist var den eksperimentelle stumfilmdokumentaren In Spring, av den russiske kinematografen, Mikhail Kaufman. Filmen var akkompagnert av livemusikk spilt av den ukrainske musikerduoen, Roksana Smirnova på akustisk piano og Misha Kalinin på elektrisk gitar. 

– Tatt livet for gitt

Musikerduoen startet prosjektet med å spille musikk til stumfilmen startet da krigen brøt ut i Ukraina i februar. Smirnova og Kalinin synes det er veldig spesielt å kunne vise og se en film som presenterer Kyiv på denne måten, da filmen ble laget i 1929 og viser et Ukraina som fortsatt var under Sovjetisk styre. 

De trekker spesielt ut at filmen viser det ukrainske språket på butikker og hvor mye likestilling og samhold man ser blant folket. Det ble fort ikke slik lengre, og de syns det er litt vemodig å se filmen i lyset av situasjonen Ukraina er i nå. De syns fortsatt filmen viser mye likheter fra 100 år siden og i dag. 

– Man kjenner fortsatt på de samme følelsene, opp og nedturene, lykke og tristhet. Det handler ikke om at vi nå har smarttelefoner og lever et moderne liv, det indre liv er fortsatt det samme. Som mennesker opplever vi fortsatt de samme tingene, sier Kalinin.

Smirnova er enig, og nevner at det er mye fra filmen de kjenner seg igjen i fra sitt eget liv i Ukraina og hvordan det var før krigen brøt ut tidligere i år.

– Man innser at man har tatt livet for gitt, sier Smirnova


Misha Kelinin improviserer med elgitaren. Foto: Synne Folstad Moen 

Musikken knytter seg til filmen

Duoen holder vanligvis til i Kyiv og har spilt sammen i 7 år, men har det siste året vært mye på reise og fremført musikken. Prosjektet med stumfilmen fikk de først vise under Tromsø internasjonale film festival i år. Det var festivalsjef for TIFF, Lisa Hoen, som introduserte musikerne på scenen. Tittelen på filmfestivalen er “film festival for the art of the real” og under presentasjonen av musikerne nevnte hun at dokumentarer ofte kan føles mer ekte enn virkeligheten. I følge nettsiden til Kalinin er musikken de spiller ofte egenkomponert, hvor Kalinin drar gitaren ut av sin tradisjonelle plass og Roksana blander improvisasjon med en følelse av form fra sin bakgrunn med klassisk musikk. https://www.mishakalinin.com/duo

– Vi føler at gjennom musikken kan man knytte seg til filmen og forstå mer av hva den handler om, sier Kalinin

Duoen føler In Spring er en film som presenterer Ukraina på en veldig god måte.

– Den viser en god dynamikk blant folket og en slags oppvåkning fra begynnelse til slutt, sier Smirnova


Festivalsjef Racha Helen Larsen holder åpningstalen. Foto: Synne Folstad Moen 

Dokumentar er kunst

Kunstbyråd i Oslo, Omar Samy Gamal, var også å se under åpningen. Han er opptatt av å vise at film er demokrati, og kan være med å samle folk til en felles kamp.  

– Alt for mange historier blir ikke sett, hørt eller opplevd, og det er vår oppgave å vise disse historiene, sier Gamal

Racha Helen Larsen forteller at Mirage ønsker å vise dokumentarer som noe mer enn noe man ser for å lære. Det er kunst. 

– Det er mangfoldig, akkurat som fiksjon, sier Larsen

Gamal nevner også at dokumentarer og film kan hjelpe med å forstå verden, finne problemer og løsninger, bygge broer, rive broer, og lege sår. 

Emneord: 
Tags: