Geir Egil Bergjord er styreleder for Norske billedkunstnere. Han er lite imponert over statsbudsjettet for 2023. (Foto: Jannik Abel/NBK)
Statsbudsjettet 2023

Forbannet styreleder

Styrelederen for Norske billedkunstnere (NBK), Geir Egil Bergjord er forbannet på vegne av kunstnerne. – Vi er rett og slett bare sinte, sier han.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 15:28

I budsjettet kommer det frem at ingen av NBKs forslag og innspill til statsbudsjettet er tatt med. Verken penger til utvidelse av ordningen for utstillingshonorarer, nye stipender eller innkjøp av samtidskunst har fått plass på statsbudsjettet. 

– Budsjettet er kanskje ikke svart, men det er i alle fall mørkegrått, sier Bergjord.

Det totale kulturbudsjettet øker, men han påpeker at det likevel er trist lesning for profesjonelle kunstnere.  

Nedgang 

De fleste postene i det visuelle kunstfeltet er justert opp med 3 prosent i årets budsjett. Når lønnsoppgjøret i Staten var på 3,8 prosent, og det forventes en prisvekst på over 5 prosent, vil det bety en realnedgang for aktører i kunstfeltet, ifølge NBK. 

Dette kan medføre at kunstnerstipendene devalueres over tid, hvis ikke den årlige justeringen av stipendene sikres, skriver de. 

– For å sikre forutsigbarhet i stipendpolitikken må det innføres en lønnsvekstnøkkel. Dette innebærer at forskriften endres slik at stipendene som et minimum reguleres med en indeks lik rammen for lønnsoppgjøret i staten, sier Bergjord.


Kulturminister Anette Trettebergstuen under Høstutstillingen 2022. (Foto: Jannik Abel/NBK)

Lover mer

– Mange løfter må vente, men de skal gjennomføres, uttalte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på pressekonferansen til statsbudsjettet. 

Hun viser til at regjeringen viderefører de 100 nye stipendene som ble innført i fjor, og sier at det vil komme nye tiltak i en lovet kunstnermelding. 

– Det viktigste for regjeringen nå er å sørge for at folk kan betale regningene sine, beholde jobben, og at forskjellene i samfunnet ikke øker gjennom denne krisen, sa Trettebergstuen. 

Ikke nok

Løftene fra kulturministeren holder ikke for styrelederen i NBK. 

– Å endre kunstnernes levekår krever konkrete tiltak. Det holder ikke å skyve dem foran seg med henvisning til en kunstnermelding vi ikke vet når kommer, sier han.