— Det finnes en forening for alle

I Oslo finner du mange unike studentforeninger. En av dem er UiO Smash Bros. De er opptatt av inkludering og læring.
Onsdag, 12 oktober, 2022 - 20:47

Onsdag kveld, på en av UiO sine campuser, finner vi en gjeng med unge, spillglade mennesker. De er alle med i foreningen UiO Smash Bros. Borte ved en datamaskin sitter det tre gutter og spiller ivrig.

— Denne plassen er for å lære, sier Per Wien Hegdal (21), som er en av de tre guttene. Han forteller hvordan de er der for å ha det gøy, og at det ikke skal tas for seriøst. 


Per Wien Hegdal sier det er supert at flere og flere blir interesserte.
Fra venstre: Yuji Hattori, Antonio Endrebø, Per Wien Hegdal. Foto: Hedda Grønbrekk

— Alle må starte et sted

Styrelederen av foreningen, Karoline Holmøy Nyhammer (24), forteller om hvordan alle kan være med i foreningen, uansett nivå.

— Det er folk av alle ferdighetsnivåer her. Vi spiller for gøy, og det er mulighet for å bli bedre. Alle må starte et sted. Hun forteller om hvordan foreningen har gitt henne mange venner, og sier at foreninger er til for å skape en sosial arena for de som er med.


Karoline er opptatt av at foreningen skal være åpen for alle. Foto: Hedda Grønbrekk

Foreninger for alle

Lederen av SiO Foreninger, Mike Fürstenberg, er også opptatt av inkludering i foreningene.

—Det viktigste med foreningene er å ha noe sosialt å gjøre ved siden av studiene. Mike sier at det finnes et bredt utvalg av foreninger i Oslo, som alle skal være et avbrekk i hverdagen for studentene. På SiO sin nettside kan du finne over 400 foreninger. Disse er delt inn i 12 kategorier. Du finner blant annet foreninger som er hobbyrelaterte, idrettsforeninger, politiske foreninger og internasjonale foreninger.  

— Det finnes en forening for alle. 

 

Å kjenne på mestring

Fürstenberg mener at å være med i en forening gir deg mestringsfølelse, noe som spesielt er lurt hvis man har det vanskelig og tungt ellers. Han drar inn samfunnsmessige foreninger som et eksempel.

— Frivillighet er både bra for samfunnet, men også for deg selv. Mens du gjør noe bra for andre, kjenner du på mestring og andre positive opplevelser som styrker deg. 


Foreninger skal være et sted alle er velkommen. På bildet ser du: Tuva Marie Hübenette Nøctsebø, Ken Ailu Gaino. Foto: Hedda Grønbrekk

Rollespill og hytteturer

Lederen av foreningen Dungeons and Dragons studenter Oslo, Robert Nesdal (24), synes at Oslo har et godt foreningstilbud. 

— Man får jo økonomisk støtte til å gjøre ting som man ikke kunne ha gjort ellers.

I Dungeons and Dragons studenter Oslo spiller de rollespillet Dungeons and Dragons, samtidig som de arrangerer hytteturer og kurs. Nesdal mener at studentforeninger kan hjelpe studenter med å komme seg ut av huset og delta på aktiviteter. Han anbefaler folk til å prøve å finne en forening som vekker interesse for dem.  

 

En mulighet til å møte folk med samme interesse

På UiO Smash Bros sitt møte settes storskjermen på. Det er tid for å konkurrere. En av de som er tidlig med i konkurransen er Kevin Nazari (23). Han var på utkikk etter en forening som drev med Smash Bros, før han ble med. Han forteller hvordan foreningen gir han en mulighet til å møte folk med samme interesse. Nazari sier også at man ikke skal være redd for å melde seg på. 

— Jeg lærer av å tape. Selv om jeg spiller for å vinne er det bare for gøy, kanskje andre kan tenke på samme måten. 


Kevin Nazari mener at foreningen skal være et sted for alle ferdighetsnivå. Foto: Hedda Grønbrekk