Været har vært veldig annerledes i det siste, og flere er bekymret for hva det kommer til å bety for strømforbruket deres. FOTO: Kristiana Qarri

Klimaendringer kan øke strømforbruket

Etter prisøkning på strøm prøver flere å spare så mye de kan.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 15:53

Etter å ha sett væforskjellene, har en beboer ved Statsråd Mathiesens vei blitt bekymret for hvordan det kommer til å påvirke strømforbruket og strømprisene. De siste månedene har strømprisene økt, og flere blir ganske redde på hvor mye strøm de må unngå å bruke i hverdagen sin.


Høsten er her og det har vært vledig mye fram og tilbake med regn og sol. FOTO: Kristiana Qarri

– Jeg synes at været i det siste har vært veldig mye av og på, en dag er det plutselig høst-vær, ikke så kaldt, men kanskje overskyet. Og neste dag skinner sola, og det er ganske varmt. Det har vært irriterende for meg i hvert fall, å måtte ha både sommergarderoben klar, men også høst- og vintergarderoben.

Statsråd Mathiesens vei beboeren forteller at de har prøvd å unngå å  bruke strøm så godt det lar seg gjøre.

– Jeg har i det siste prøvd å ikke bruke like mye strøm som jeg pleide. Etter siste reningen har jeg spart noen få kroner på å begrense strømforbruket mitt. 

 

Kan været påvirke strømprisene?

– Været kan påvirke, og kommer til å påvirke, strømprisene mye, sier familien i Statsråd Mathiesens vei.

– Flere mennesker kommer til å bruke mer strøm, i hvert fall med høsten og vinteren som kommer. Lyspærene kommer til å være påskrudd flere timer, som kommer til å føre til mer strømbruk. Jeg er ganske bekymret og redd for det som kommer, men tror vi kommer til å greie det, fortsetter beboeren. 

Beboeren i Statsråd Mathiesens vei tror at grunnen til at været har hvert så variert, er på gunn av klimaedringer og klimakrisen. 


Sola skinner på blokkene av Statsråd Mathiesens vei. Været har startet å bli litt varmere. FOTO: Kristiana Qarri

Hvordan har klimaendringer påvirket været?

Ketil Tunheim jobber i klimatjeneste-avdelingen, han forklarer hvordan klimaendringer kan påvirke været. 

– Hvis vi tenker på en analogi der klimaet er en terning, har du like mange sjanser for at det skal bli kaldt, regn, våt eller tørt. Men hvis terningen endrer seg litt, da endrer også de sjansene seg. Så nå, med det nye klimaet vi har i Norge, er det mer sannsynligs å få varmere dager, varmere måneder, mindre snø og mer nedbør, forklarer han. 

Etter hva jeg har hørt, skal været være mye fra og tilbake de forekommende ukene, sier Tunheim.

Det skal være mye regn, men samtidig kommer vi til ha sol også. Jeg har snakket med noe andre meteorologer som sier at lavtrykket som befinner seg i Vestlandet skal flytte seg over norskekysten.

 

Emneord: