Sjursen og Hjortland sier de har benyttet seg av tilbudet om gratis kaffe til det fulleste. – Hadde dere kommet tidligere i dag, hadde dere nesten ikke sett bordet under alle kaffekoppene, forteller hun til journalen. Foto: Karianne Hestegrei
Studentenes lesedag på Kulturhuset:

– Viktig med koselige omgivelser

På tirsdag arrangerte Kulturhuset, i samarbeid med SiO, en lesedag for studenter. Gratis kaffe og studentrabatter var det som lokket studentene gjennom dørene, men atmosfæren og arbeidsmiljøet var det som fikk de til å bli.
Torsdag, 13 oktober, 2022 - 12:19

Kulturhuset omtales som en institusjon som yter mange tjenester og huser mange arrangementer. Det er et populært møtested for mange av Oslos beboere. På tirsdag ble studentenes lesedag arrangert. Journalen tok turen innom for å høre med studentene om hva de synes er de optimale leseomgivelsene. Det ble rigget til med gratis kaffe i biblioteket i andre etasje før dørene til lokalet åpnet kl. 08.00 tirsdag morgenen.

Kafé, lesesal, eller hjemme?


– Jeg elsker gratis arrangementer, sier Sjursen. Hun følger ofte med på hvilke tilbud SiO legger ut til Oslos studenter. Foto: Karianne Hestegrei

Ida Krohn Sjursen (22) er en av studentene som har valgt å benytte seg av muligheten til å stikke innom Kulturhuset for å få gjort unna litt skolearbeid. Hun ankom lokalet i det de åpnet dørene kl. 08.00 for å jobbe med kollokviegruppa.

– Jeg må ut for å gjøre skolearbeid, sier Sjursen.

– Når jeg er hjemme gjør jeg heller alt annet, derfor er det fint å ha dette tilbudet hvor vi kan komme, drikke gratis kaffe og lese, fortsetter hun. Hun hadde lest om arrangementet på SiOs arrangementkalender og oppfordret kollokviegruppa til å møtes der for å studere i stedefor i lesesalen som de gjør til vanlig.

Maja Helene Hjortland (19) sier seg enig med medstudenten. De to studentene er spesielt begeistret for gratis kaffe og hyggelige omgivelser i lokalet.

Det er viktig å variere på omgivelsene man leser i, sier Hjortland.

De to psykologistudentene ved UiO forteller at de faktisk har lært om studier som underbygger påstanden. En miljøforandring opprettholder visstnok kreativitet og skal hjelpe på hukommelsen. «Memory cues» kaller man det ifølge jentene.

Mange trenger stillhet for å klare å konsentrere seg om skolearbeid. Kulturhuset er folksomt, og ikke like stille som en lesesal, men studentene bryr seg ikke særlig om dette.


I likhet med Sjursen, er også Hjortland en tilhenger av alt gratis. – Vi er moderne kupongdamer, sier hun. Foto: Karianne Hestegrei

– Jeg liker lesesaler når jeg har tidsfrister og må konsentrere meg om å få noe gjort fort, men når jeg leser pensum og øver til eksamen liker jeg best å dra på kafeer og ha det litt hyggeligere, sier Hjortland.

– Jeg kan bli stressa av at det er for stille og sterilt rundt meg, skyter Sjursen inn.

Hun sikter til lesesalene på universitetet. Samtidig påpeker hun at det også kan bli litt for mange inntrykk på steder som kulturhuset hvor det alltid spilles musikk over høyttaleren og besøkende snakker med hverandre.

– Trikset er å ta med seg hodetelefoner. Da blir det lettere å stenge ut omgivelsene når det trengs for å fokusere på lesingen, sier hun.

Både Sjursen og Hjortland foretrekker å variere på hvor de gjør skolearbeid. De er fornøyde med tilbudet om gratis kaffe og et koselig sted å sitte.

– Jeg savner bare studentrabatt på kakene de selger nede, sier Hjortland.

Motiverende omgivelser


Waser forteller at det å dra til et sted som Kulturhuset hvor det er mange inntrykk gir han en slags pekepinn på hvor konsentrert han er. – Noen ganger glemmer jeg helt hvor jeg er og fokuserer bare på arbeidet, sier han. Foto: Karianne Hestegrei 

Andreas Waser (37) har også tatt veien til Kulturhuset på lesedagen. Han var ikke klar over at det var et arrangement på gang, men trives likevel. Han jobber med å redigere en lærebok.

– Jeg jobber vanligvis hjemmefra, men i dag trengte jeg nye omgivelser, sier Andreas. Han skryter av atmosfæren i rommet han sitter i.

– Det er virkelig en god arbeidsatmosfære her. Jeg foretrekker å sitte et sted med litt støy, omringet av andre mennesker som også jobber med noe. Det hjelper på konsentrasjonen, fortsetter han.

I likhet med Sjursen og Hjortland, sier Waser at han blir lett distrahert når han jobber hjemmefra. Han sier at han også liker å jobbe på biblioteker hvor det er noe stillere enn på kaféer, men at han trives aller best på steder som Kulturhuset når han skal jobbe.

– Jeg har lettere for å komme inn i «zonen» når jeg ser flere mennesker rundt meg som også er konsentrerte og jobber med noe, fortsetter han.

Fullt på lesesaler


De ansatte på Kulturhuset gleder seg til framtidige lesedager. Foto: Karianne Hestegrei 

Sunniva Skår Styrvold som jobber på Kulturhuset forteller at hun opplever at studentene som kommer innom er fornøyde med arrangementet.

– De gangene jeg har tatt noen runder rundt i lokalet for å rydde, virker det som folk er flittige og konsentrerte, sier hun.

Styrvold forteller at de ansatte på Kulturhuset synes det er hyggelig med slike arrangementer. Det kommer alltid flere folk innom på dager de har et eller annet arrangement, noe hun setter pris på.

– Det er spesielt fint med et arrangement som studentenes lesedag i perioder hvor det fylles opp i lesesalene og man trenger et rolig sted for å konsentrere seg om lesingen, fortsetter hun.

Hun forteller at hun har overhørt rykter om fulle lesesaler før og forstår godt hvorfor Kulturhuset og andre lignende lokaler er et godt alternativ.

Emneord: 
Tags: