Fra 1. September økte staten strømmstøtten til 90%. Hvor om man har strøm på spottpris pluss moms tilsvarende 87.5 øre per Kwh, dekker staten 90% av kostnadene over dette. Foto: Alexander Time Lindberg
Strømregulering

Blir det kaldere på Olsomet?

Den dyre strømmen har ført til flere strømtiltak hvor offentlige bygg og skoler har skrudd ned termostaten. Oslo Met vurderer det samme.
Tirsdag, 18 oktober, 2022 - 12:50

Strømregulering

Gjennomsnittlig strømpris i Oslo var i september 448,36 øre per KW/t, oppgir LOS på sine nettisder. I det siste har mange offentlige bygg og områder innført flere strøm tiltak, hvor et av de har vært å senke temperaturen til 19 grader. 

Gjenvinnere

Når kald luft går inn i ventilasjonen, bruker gjenvinnere den varme luften som skal ut fra et bygg, for å overførere mye av varmemen til den kalde friske luften. Kilde: SNL 

Driftsansvarlig på Oslo Met Christian Trampe Ewert skriver til Journalen at temperaturen på Oslo Met ligger i dag på et sted mellom 20-23 grader.  

– Romtemperaturen på skolen er ikke skrudd ned, men det er et av flere tiltak vi vurderer, sier Christen Krogh, rektor på Oslomet. 

Oslo Met har gjort en rekke tiltak for å minske strømforbruket. 

–Mye av belysningen på campus blir skiftet til LED-armaturer, og kveldsaktiviteter på skolen blir flyttet til mer energieffektive rom. Driftstidene for ventilasjonen har fått enkle justeringer, og det legges opp til utskifting av de eldste ventilasjonsanleggene, til moderne anlegg med roterende gjenvinner, sier Christian Trampe Ewert.

Som regel litt kaldt


Elias mener optimal tempraturen er i overkant av 20 opp mot 23-24. Foto: Alexander Time Lindberg

Elias Lund-Olsen er Journaliststudent på Oslo Met og er blant mange som har tredd på seg genseren.

–Det er positivt i den forstand at Norge må roe ned på strømforbruket, men 18-19 grader i barnehager blir litt for lite. I SiO boligen min har de ikke enda skrudd opp sentralvarmen, så noen ganger drar jeg frem pleddet, sier Elias Lund-Olsen. 

– Jeg er usikker på hvordan temperaturen tidligere har vært på skolen. Jeg begynte når pandemien startet så var ikke mye fysisk på skolen, men synes temperaturen som regel er litt kaldt, sier Astrid Ottmann-Knoph . 

– Jeg synes temperaturen varierer fra rom til rom og det løser seg som regel, hvis man åpner et vindu eller har med seg genser, sier Mari Roland. 


Mari og Astrid synes tempraturen på skolen er for så vidt greit. Foto: Alexander Time Lindberg