Ida og Ajna var fornøyde etter to timer med fokus på leire. FOTO: Ellinor Hopen

—Det er julegaver man husker

Nordmenn bruker tusenvis av kroner hvert år på å kjøpe julegaver. På onsdag kveld, fikk studenter i Oslo muligheten til å lage sine egne julegaver av leire.
Torsdag, 3 november, 2022 - 10:52

Mathias Morsund(21) jobber i aktivitetsgruppen i Sio. Han er hovedansvarlig for leirekurset som ble holdt på Chateau Neuf, onsdag kveld. Selv har han drevet med leire da han gikk på videregående. 

—Vi får mye frie tøyler i aktivitetsgruppen når det gjelder ulike arrangementer. Leire er veldig gøy, så dette var et kurs jeg hadde veldig lyst til å gjennomføre.

Gaver med personlighet

Vi er inne i en periode der flere begynner å tenke på innkjøp av julegaver. For studenter kan det å kun kjøpe nye gaver bli ekstremt dyrt, men Mathias mener det er de hjemmelagde gavene man husker best. 

—Det er et godt alternativ til å kjøpe julegaver. Det er så mye mer personlighet i de gavene noen har brukt tid på. Jeg husker bedre de gavene jeg har fått som er strikket, eller for eksempel en kopp som er dekorert, forteller arrangøren. 


På kurset kunne man se alle slags mulige figurer. FOTO: Ellinor Hopen

Kjøper de fleste julegavene i butikker

Paula Senchiz(20) og Estela Perez(19) var deltakere på leirekurset. De har vært på 8 tidligere arrangementer med Sio. 

— Det er veldig sosialt og en fin plass å møte andre studenter. Jeg blir veldig mye mer sosial komfertabel etter alle arrangementene jeg har vært på, sier Estela. 

De to studentene kom tildig på kurset, men er ikke en av de som lager alle julegavene sine selv. 

—Denne koppen jeg lager nå, er en gave til meg selv. Jeg kjøper som regel julegaver til andre fra butikker. Folk ønsker seg som oftest klær eller noe nytt. Hvis jeg lager noe selv, så er det et julekort liksom, ler Estela.


Paula og Estela forteller at leire var vanskeligere å drive med enn man skulle tro. FOTO: Ellinor Hopen

Studenter ble sendt hjem igjen

Før arrangementet startet, kom det to studenter innom som var på ventelista. De spurte om det var plass, men arrangørene måtte sende de hjem igjen. 

—Når vi har påmeldte, og de melder seg av, så sender vi mail til de på ventelisten. De som kom tidligere i dag, hadde ikke fått mail og da kan jeg ikke garantere de plass. Eventet var fullt når de kom, forklarer han. 

Er det dumt at ikke alle som ønsker, får muligheten til å være med?

—Problemet er at folk melder seg på, også møter de ikke opp. Vi prøver alltid å ha en størrelse på lokale som gjør at alle som vil skal møte opp. Samtidig er det vanskelig å vite hvor mye interesse det er innenfor de ulike arrangementene. 


Arrangørene Kamilla Kristiansen(30) og Mathias Morsund(21) sørger for at alt nødvendig utstyr er tilgjengelig under kurset. FOTO: Ellinor Hopen

—Halvparten kommer alene

Arrangementene som blir gjennomført av Sio, er et fritt og åpent sted for alle. I infoen til leirekurset står det at det at man kan komme alene eller med venner. Alle er velkomne. 

—Jeg tror rundt halvparten som kommer hit, kommer alene. I tillegg tror jeg at halvparten som er her i dag er utvekslingsstudenter. Det virker som om de får mer informasjon enn det de norske studentene får. 

Selv studerer han informatikk på Uio, og han har vært med i aktivitetsgruppen helt siden før sommeren. 

—Noe av det som motiverer meg er alle de fine tilbakemeldingene vi får i etterkant av arrangementer. Studentene forteller at de lærer ting de ikke visste fantes. Jeg liker tanken på at folk får en bedre studiehverdag. Jeg ønsker at de som drar herfra i dag, kanskje har fått noen nye venner eller blitt kjent med noen fra et annet studium. I tillegg vil jeg jo at de skal kunne ta med seg noe kult hjem, smiler han.