Diskusjonen rundt prevensjon og ansvar er stor og spørsmålene er mange. FOTO: Ellinor Hopen

Prevensjon: —Prisen burde deles på

Etter fylte 22 år, får man ikke støtte til betaling av prevensjonsmidler lenger. Parterapeut og sexolog snakker om utfordringene som oppstår rundt prevensjon og mener det meste er et felles ansvar.
Søndag, 6 november, 2022 - 23:41

Camilla Sørensen er parterapeut og sexolog. På instagramkontoen  sin “@kjaerlighetsterapeuten” deler hun tips om råd om alt fra god kommunikasjon i et parforhold, til fakta om underlivet. Journalen har spurt henne spørsmål om hvordan man skal forholde seg rundt prevensjon i et forhold. 

Mener det bør være en fellesutgift

Noe av det som diskuteres mye i parforhold er økonomi. Etter du blir 22 år får man ikke lenger støtte for å kunne gå på prevensjon. I parforhold er det noen som velger å dele utgiftene for prevensjon, men hos andre er det den personen som går på prevensjonen som betaler. 

—Betaling av prevensjon er ulikt i alle parforhold, men jeg mener helt klart at det burde deles på. Og hvis en likevel blir gravid, så er det også et felles ansvar. Jeg mener også at utgifter av mensprodukter også bør deles på. Dette er min mening og jeg respekterer at en gjør ting ulikt i alle par. 


Camilla mener det er begges ansvar å beskytte seg selv for graviditet. FOTO: Privat

—Burde nevnes i seksualundervisningen

Med hormonelle prevensjonsmidler følger det med ulike bivirkninger. 

—Jeg er ikke lege, men jeg vet at opplevelsene er mange og ulike individuelt. Det viktigste er god kommunikasjon rundt det og være tålmodig om en ønsker å prøve en ny prevensjon hvis bivirkningene gir store plager.

Kjærligehtsterapeuten forteller at det handler om hvor stor plass problemet tar i hverdagen. Blir det store problemer, er vitkig å ta det på alvor. Camilla mener også at forventningene om at jenter som regel går på prevensjon kan senkes gjennom seksualundervisningen .

—Det burde nevnes i seksualundervisningen at ikke alle kvinner/hen bruker prevensjon og at det også er helt ok. Da kan det hende at det ikke forventes i like stor grad. 

Sikrere enn sterilisering

Helsesøster Anne Tideman har god kunnskap om prevensjon og hvordan dette påvirker kroppen. Hun forteller at det fortsatt er p-piller som er vanligst blant unge, men at det er flere og flere unge nå som velger spiral eller p-stav. 

—Det tryggeste prevensjonsmidlet på markedet er hormonspiral og p-stav. Faktisk mer sikkert enn sterilisering!

Hun forsikrer om at det er veldig få kvinner som blir gravis med p-stav. Det er tilnærmet 100% sikkert. 

—Mange mister mensen med p-stav, så da kan man gå flere måneder uten å vite at man er gravid. Husk å ta en graviditets-test før og etter innsetting av p-stav. A


Anne Tideman jobber for Sio helse, som har stor pågang om dagen. FOTO: Privat

Det er veldig individuelt

Anne er enig med parterapeuten om at utgiftene for prevensjon skal splittes. Hun påpeker også at det ikke alltid er graviditet som er grunnen til at kvinner går på prevensjon, men også for å unngå smerter og plager. 

—Det er en selvfølge at partner skal være med å betale på prevensjonen kvinner kjøper. Samtidig er det mange kvinner som bruker hormonell prevensjon selv om de ikke er seksuelt aktive. 

Hvilken prevensjonsmiddel du bør gå på, sier helsesøsteren er helt individuelt. 

—Sammen finner vi ut av hva som passer best for akkurat deg. Det er derfor vitkig å ta en grundig anamnese før anbefaling.