Mange hadde tatt turen til et av arrangementet i forbindelse med bursdagen. Foto: Kaja Skråmm.

Bibliotek fyller 50 år: – Stas

Et bibliotek i Oslo har jubileum, og inviterte i den forbindelse til en uke med feiring.
Onsdag, 23 november, 2022 - 14:54

– Stas, sier bibliotekar ved Deichman Bøler Katrine Judit Urke om bursdagsfeiringen. Hun har satt sammen programmet for jubileumsuken sammen med to kolleager med over 30-års erfaring fra Bøler bibliotek.

– De kunne dra meg seg masse historikk, sier hun.

Urke forteller at det var viktig for henne å involvere alle i planleggingen slik at de ikke mistet et godt poeng eller en viktig gjest. Det var det også viktig for henne at det var lokale gjester, som virkelig representerte Bøler på en god måte.


Katrine Judit Urke er bibliotekar ved Bøler bibliotek. Foto: Kaja Skråmm.

Mellomtittel

Urke forteller at det har vært nøye planlegging av bursdagen med arrangementer som skal foregå over en hel uke. Bibiliotekaren forklarer også at den egentlige bursdagen er 18. desember. Hvorfor det vil feires nå, har hun et godt svar på.

– Så tett opp mot jul så hadde det blitt litt dumt å feire det akkurat da, sier hun.

Urke forteller at det er bibliotekets bygg som er 50 år, men at det har vært bibliotek på Bøler i hele 60 år. I 10 år hadde de et annet lokale. Da holdt biblioteket til på Bøler senter.

– Det er et praktbygg, sier Urke om dagens bibliotek. Det ikoniske bygget  som nå fyller 50, ble tegnet av Sverre Fehn. Han omtales av Store Norske Leksikon som Norges mest anerkjente arkitekt.

Lokalhistoriker

Bøler-mann og lokalhistoriker Even Saugstad holdt tirsdag foredrag som en del av feiringen til biblioteket.

– Så hyggelig, sier Saugstad om feiringen.


Saugstad fortalte om den nye, reviderte utgaven av boka si «Østmarka fra A til Å».  Foto: Kaja Skråmm.

Publikum var av den eldre garde fra Bøler, noe Saugstad poengtere. 

– De av dere som er kjente her i området, det er sikkert alle, humret han.

Saugstad viste også gamle bilder av Bøler bibliotek, og avsluttet med å gratulere de med dagen. Bygget som feires ble i 2010 åpnet igjen etter en restaurering hvor den gamle stilen ble tilbakeført. Da det åpnet igjen for 12- år siden var arkitekt Inge Hareide på plass. Han hadde tegnet et bilde av Fehns gamle skranke.

I 2019 ble biblioteket igjen restaurert, denne gangen på utsiden. Da ble rødmaling fjernet, og de impregnerte betongen. Dette var blant annet for å holde den graffitifri. Den gangen ble også oppgraderinger av skilting og utendørsbelysning gjort. De fikk også ny hoveddør, og vindfanget innendørs ble åpnet. Urke fortalte flere ganger at hun var stolt over praktbygget Bøler bibliotek.

Urke var også godt fornøyd med oppmøtet under arrangementet. Resten av uken er det fullstappet bursdagsprogram med lokale Bøler-folk, for eksempel Tove Nilsen og Bare Egil band.

Hvordan blir denne uken for deg/ dere?

– Helt super. Ballonger og marsipankake. På lørdag har vi barnebursdag med en som kommer og lager ballongdyr og lager ansiktsmaling på barna. Så da blir det en klassisk barnebursdag feiring, sier Urke entusiastisk.

Emneord: 
Tags: