Gode nyheter for danske Julie Silberg. Foto: Emma Juul Vraa

Snart kan danske Julie (22) vipse

Nå er det gode nyheter til nordiske brukere av mobile betalingsformer.
Mandag, 7 november, 2022 - 16:02

 — Det har vært vanskelig, forteller Julie Silberg (22).

Ordet vanskelig er gjennomgående for Julies opplevelse av ikke å kunne bruke den samme mobile betalingsplattform, som sine norske venner og medstudenter.

Men nå er det endringer er på vei. Tirsdag 1. november ble dagen hvor norske Vipps og danske Mobilepay dannet en felles betalingsutfordrer. Dette betyder at både Finland, Danmark og Norge på sikt får en felles mobilbetalingsform; Vipps Mobilepay.

Ulike betalingsplattformer

Du har kanskje selv prøvd det, du er på ferie i Danmark og vil betale med Vipps – men det kan du ikke. Eller du er dansk student og har dratt på utveksling til Norge, vennene dine spør om du ikke bare kan vippse, men det kan du ikke for du har kun Mobilepay.

Julie er utvekslingsstudent fra Danmark på Universitet i Oslo. Hun studerer utdanningsvitenskap på 5 semester og har flere gange støtt på denne problematikken under oppholdet i Oslo.

— Generelt er det mest det å splitte utgifter som er et problem, eksempelvis når man skal ta en øl sammen. Da må man skiftes til å legge ut, i stedet for at en kjøper og så mobilepayer/vipser alle vedkommende, forteller hun.

Å reise mellom Norge og Danmark er lett. Kulturen og språket veldig likt, men en ting som ikke er likt er de ulike lands mobile betalingssystemer. I Norge bruker man Vipps og i Danmark brukes mobilepay.

For studenter som Julie, har det vært vanskelig ikke å kunne betale når vennene snakker om vippskrav, men hun har også hatt problemer eksempelvis når hun har dratt på et av byens loppemarkeder.

— Jeg fant en vase på gjenbruksmarked som jeg ikke kunne kjøpe fordi de ikke tok imot kontanter og jeg ikke hadde vipps. Han foreslo at jeg kunne gå og ta ut noen kontanter så kunne han godt ta imot de, men han kunne jo så ikke love at det ikke var en annen som hadde vipset innen jeg kom tilbake, sier hun.

Men dette vil en sammenslåing mellom Mobilepay og Vipps nu endre på.

En felles wallet

Den felles wallet gjelder både for Finland, Danmark og Norge. Etter grønt lys fra EUs konkurransemyndigheter i oktober i år, er selskapet nå gått sammen og har blitt til Vipps Mobilepay. Sammen representerer disse to selskapene omkring 11 millioner forbrukere, 40.000 butikker og nettbutikker, og brukes 900 millioner gange i året. Kommunikasjonssjef i Vipps Caroline Lunde skriver i et mailsvar til Journalen hvorledes

— Vipps og MobilePay har ventet i halvannet år på å få godkjenning av konkurransemyndighetene i EU-kommisjonen. Det tok veldig mye lenger enn vi trodde, så nå er vi helt klart ganske gira på å begynne og jobbe sammen med alle våre nye kolleger og realisere de ambisjonene som vi har, skriver hun.


–Sammen skal de to selsskaper fortsette å forenkle og fjerne hverdagsknot. Foto: Vipps

— Kommer det til å skje endringer for den enkelte forbruker?

—  Ikke med det første. Vi startet arbeidet med å slå oss sammen i praksis nå 1. november. Hovedprioriteten vår nå er å få all vår teknologi og produkter over på en felles teknisk plattform. Da vil vi frigjøre masse utviklerressurser på tvers som kan fokusere på å bygge superenkle løsninger som forenkler på tvers av hele Norden, skriver hun til Journalen.

Glad for nye tiltak

Julie Silberg gleder seg over at det på sikt blir mulig å kunne bruke samme mobile betalingsform i de ulike land.

— Jeg synes det er mega fett. Jeg synes det er så deilig, jeg misunner de studentene som skal være her når det blir satt i verks, så de har nemmere ved å lage felles ting med hverandre. Det blir lettere a lage mat sammen eller dra på byen sammen, når en bare kan legge ut. Det blir også fett for de norske vennene jeg har hjemme i Danmark nå tenker jeg.

En dato for når den felles wallet’en lanseres er ikke fastsatt enda, men Caroline Lunde skriver at håpet er at plattformen vil være klar om et års tid.

Inntil da er det bare å glede seg til at det blir enklere å betale på tvers av landegrenser.