Det var ikke mangel innslag under kveldens arrangement. Mariachi-spiller Arunas Adomavicius og danser Bellali Austria underholder gjestene med sitt musikkinnslag. Den beryktede 'La Catrina' viser også sitt ansikt for å gjøre gjestene forvitne. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Fullt av liv på de dødes dag

De dødes dag ('Día de los Muertos') er en årlig, meksikansk feiring, som tar sted den 1. og 2. november. I anledning av denne feiringen så har kulturgruppen, Xibalba, organisert et arrangement i Oslo.
Tirsdag, 8 november, 2022 - 11:56

— Formålet vårt er å bevare og videreformidle kunnskapen om den meksikanske ‘Día de los Muertos’-feiringen til den nye generasjonen, sier produksjonsansvarlig og Xibalba-medlem, Fernando Jauregui.

 Xibalba er en gruppe tverrfaglige kulturentusiaster og artister, som har organisert Xibalba-arrangementet i Oslo i over 7 år. Arrangementet tok sted på Sagene Festivitetshus 4.-6. november.


Publikum er helt oppslukt i diktet som Ramon Gimenez framfører. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Arrangementet bydde på dager ment for barn og voksne. På lørdagen, 5. november, så var det de voksne sin tur for å feire. I løpet av arrangementet ble det servert ‘Día de los Muertos’-inspirert mat.

— Denne feiringen er en god mulighet for latinske artister å vise fram hva de har å by på. Som artist selv, så har jeg nettopp spilt inn min nye EP, og gleder meg til å spille noen sanger for publikum, sier artisten Adam Reach.

Gjestene kunne nyte maten, samtidig som det ble framført underholdende og visuelle innslag av dans, kunst og musikk på scenen.

Kunst, mat og musikk for å hedre de døde


Mariachi Sol de Oslo gjør seg klar for å spille med resten av artistene som er til stede. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Forventningene fra publikum var store da mariachi-bandet, Mariachi Sol de Oslo gikk opp på scenen. Bandet ble møtt med stor applaus og beundring.

Mariachi Sol de Oslo og Ilaria Adamo spilte og sang beroligende sanger for å minne om de som ikke lenger er med oss.


Ilaria Adamo, sammen med mariachi-bandet, framfører beroligende sanger. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Det ble så etterfulgt av en lidenskapelig opptreden fra Xavier, som sang om kjærlighetssorg og lengsel.


Artisten, Xavier, har publikumets oppmerksomhet. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Andre artister som spilte i løpet av kvelden, var blant annet Roberto Rosales.


Roberto Rosales som plukker i strengene. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Og duoen, Carolina Passi og Pablo Alcayaga.


Carolina Passi og Pablo Alcayaga med sitt fengende bidrag til arrangementet. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

— Vi er skikkelig fornøyde med hvor bra oppmøte var dette året. Det ble et skikkelig bra program med så mange talentfulle mennesker, sier Fernando Jauregui.

Fernando forteller hvordan arrangementet ikke kunne ha tatt sted om det ikke var for all den entusiasmen og interessen som folk har vist.

Frykt ikke døden, dans med den

Det ble også ulike dansenumre, blant annet fra Lida A. Søreide. Hun viste stolt fram sin kolombianske kjole, og underholdte publikum med et stort glis.


Lida A. Søreide som danser for kulturens skyld. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Det ble også mye moro, med innspill fra publikum, da arrangementets vert, Jonas Cadena, inviterte hundeeieren, Gina og ‘Xolo’-hunden, Lucho, på scenen.

Her iført en ‘Dia de los Muertos” ’- og aztekisk-inspirert sminkestil. Hundens sminke har framstillinger av den aztekiske hundeguden, Xolotl. som sin inspirasjonskilde.


‘Día de los Muertos’-vert, Jonas Cadena og Gina Paolo. Her sammen med Ginas hund, Lucho. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Enden er nær

Og til slutt så ankom den beryktede skikkelsen, ‘La Catrina’, opp på scenen. ‘La Catrina’ er en populær, kvinnelig skikkelse i meksikansk kultur, og blir oftest framstilt som et skjelett som har på seg fine klær.

Denne kvelden så var det artisten Patricia Morales som hadde gleden av å være ‘La Catrina’. Patricia Morales underholdt gjestene med en ‘Día de los Muertos’-inspirert sang, sammen med mariachi-bandet.


‘La Catrina’ sin ankomst (artisten Patricia Morales). På scenen opptrer mariachi-bandet og Patricia Morales, og fremfører en “Día de los Muertos”-inspirert sang. Foto: Christian Fjelde Delgado Lima

Men det var ikke slutten helt. Etter Patricias opptreden, så var det duket for noen flere opptredener, og kvelden ble avsluttet med et musikkinnslag fra artisten Alejandra Barreto.

Emneord: 
Tags: