Oslo er en uoversiktlig by for mange nye studenter. Fra venstre: Ingeborg Langsjøvold, Hanna Thoresen, Oda Berg. Foto: Emilie Hauger Tangen

Den store stygge ulven av studentbyer

Hvorfor har Oslo dårlig rykte som studentby?
Fredag, 4 november, 2022 - 10:41

Oslo er kjent for mange ting; fjorden, marka, operaen og et hav av muligheter. Riktignok mener mange at byen kommer til kort for studentene.

Venninnegjengen fra Tønsberg, Hamar og Levanger er nå bosatt i Oslo, men ble kjent gjennom studier og kollektiv i Trondheim. De mener selv at Trondheim er mer definert som studentby.

– Oslo er ikke en studentby, men først og fremst en hovedstad. Jeg er fra et lite tettsted, og syns Oslo ble altfor stort å forholde seg til. Jeg tror dette er en av grunnene til at jeg valgte en annen by å studere i, sier Oda Berg som selv studerte kulturminneforvaltning ved NTNU i Trondheim.


Det er både fordeler og ulemper med et stort studentmiljø, mener venninnegjengen. Foto: Emilie Hauger Tangen

Flere tradisjoner i ryggmargen

Tønsbergjenta, Hanna Thoresen, påpeker de mange tradisjonene som preger studenttilværelsen i Trondheim. 

– Det er en hel rekke “ritualer” for nyankomne studenter som for mange virker helt syke, men det har alltid vært sånn. Jeg tror mye av det som skjer i Trondheim ville man aldri sluppet unna med i Oslo. Her er ting mer overvåket. 

Jentene mimrer tilbake til sine egne og studiekameraters erfaringer med nakenløp, drikking av dyreblod og flere andre ritualer som for Oslostudenter virker helt utenkelig. 

Langsjøvold, som selv er oppvokst på Hamar, trekker også frem noen av ulempene med et mindre studentmiljø.

– I Trondheim så er studenttilværelsen ganske altoppslukende for mange, og om man faller utenfor kan det være vanskelig å finne alternative miljøer. Der tror jeg Oslo stiller sterkere fordi man har kanskje flere forskjellige miljøer å falle tilbake på, sier Langsjøvold.

– Tilbudet er godt

Kathrine Killingmo har nettopp begynt på en bachelor i arkivvitenskap på Oslomet. Tidligere har hun studert Film- og TV-produksjon på Universitetet i Bergen, og har gjort seg opp noen tanker om forskjellene på studentmiljøene. 


Killingmo mener studentmiljøet i Oslo er bedre enn hun forventet. Foto: Emilie Hauger Tangen Foto: Emilie Hauger Tangen

– Det er utrolig mange arenaer for å møtes og sosialiseres på OsloMet, så tilbudet er godt. Likevel tror jeg mange av studentene i Oslo kommer fra Osloområdet og har sine vennegjenger fra før, så behovet for å bli kjent med nye er ikke like tilstede for mange, sier Killingmo. 

Killingmo er selv fra Osloområdet, og faller tilfeldigvis også innenfor denne kategorien.

– Bergen er en mindre by arealmessig. Det er som regel bare å tusle bort til noen for en kaffe. I Oslo bor man kanskje på helt forskjellige steder, og ting krever derfor mer planlegging. 

Tilsynelatende er mange av problemene i Oslo vanskelig å endre. Likevel er Killingmo positivt overrasket over hva som møtte henne på OsloMet. 

– Jeg ser jo på sosiale medier at det er et stort engasjement hos mange, og det er flere studentforeninger å velge mellom. I andre studentbyer i Norge virker gruppene litt mindre tilnærmelige, avslutter Killingmo. 

Emneord: