Så godt syns refleksen i mørket. FOTO: Eivind Idland Hansen.

Derfor bruker de ikke refleks

Selv om mørket har ankommet, er mangelen på refleks å spore hos mange.
Torsdag, 3 november, 2022 - 12:48

For en knapp uke siden ble klokka stilt én time tilbake. Det vil si at det blir enda mørkere tidligere på dagen. Likevel er det flere som fortsatt velger å ikke bruke refleks. Blant dem er student Martin Raknerud Skjellaug. 


Martin Raknerud Skjellaug (21) bruker ikke refleks selvom det er mørkt ute. FOTO: Eivind Idland Hansen. 

– Jeg personlig ser ikke så mange som bruker refleks så da velger jeg å ikke bruke det heller. Altså hvis det går bra med de så går det nok bra med meg og tenker jeg, sier Skjellaug. 

I følge Trygg Trafikk brukte kun 46% refleks i mørket i 2021. Den statistikken ønsker de å øke i 2022 og sikter på at over 50% av befolkningen skal gå med refleks. Likevel mener Skjellaug at refleks er noe han ikke har behov for.

– Jeg klarer jo å følge med på om bilene kommer, og så lenge jeg ser bilene stryer jeg meg bare langt nok unna dem. I tillegg er gatelysene der av en grunn, sier Skjellaug.  

Trygg Trafikk sine beste reflekstips

1. Fest refleks på alle jakker og bagger.

2. Legg refleksbånd i skoene.

3. Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best.

4. Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter.

5. Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på bein.

I likhet med Skjellaug er det mange som tror at refleks ikke er nødvendig når gatelysene lyser opp veiene. Men i følge Trygg Trafikk er dette galt. “Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket.” 

Endret oppfatning

19 år gamle Helle Støre Hognerud bruker heller ikke refleks, men vet egentlig ikke hvorfor.


Studenten Helle Støre Hognerud (19) er glad for å ha innsett viktigheten av å bruke refleks. FOTO: Eivind Idland Hansen. 

– Godt spørsmål, ler Hognerud.

– Jeg vet egentlig ikke hvorfor jeg ikke bruker refleks. Det er jo lurt, så jeg burde jo faktisk begynne å bruke det, fortsetter hun. 

Videre forteller hun at hun skal begynne å bruke refleks nå og forteller hva hun tenker om hvorfor andre velger å ikke bruke refleks.

– Jeg tror mange velger å ikke bruke refleks fordi de tror det ser stygt ut. Det er jo egentlig veldig dumt, fordi man vil jo heller være trygg i trafikken enn å se bra ut. Jeg skal begynne å bruke det fra nå av, avslutter hun.