Tuva Åvitsland Karlsen studerer statsvitenskap og er ikke overrasket over endringene i den nyeste valgmålingen. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Dette tror studentene om valgmålingen

Krig og prisøkninger påvirker hverdagen, og mange skylder på politikerne. Dette tror studentene om valgmålingen for november og neste stortingsvalg.
Torsdag, 3 november, 2022 - 11:50

Tirsdag 1. november publiserte Aftenposten sin ferskeste valgmåling. Undersøkelsen viser at stemmene på de regjerende partiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet stuper, mens opposisjonen øker i popularitet. 

Siden forrige måling har regjeringen presentert statsbudsjettet. Ifølge den nyeste målingen har det gjort at flere vender seg bort fra partiene, og ser mot høyresiden. Senterpartiet nærmer seg sperregrensen med 4,3 prosent oppslutning, mens Frp får 14,7 prosent av stemmene. Arbeiderpartiet med sine 18,2 prosent blir utkonkurrert av Høyre, som får en oppslutning på 32,4 prosent. 


Slik gjorde de ulike partiene det under den ferskeste undersøkelsen. GRAFIKK: Tuva Schøyen Grue

Skyldes krig og prisøkning

Tuva Åvitsland Karlsen studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Hun tror krigen mellom Russland og Ukraina er mye av grunnen til høyresidens økte popularitet. 

– Lenge har klima vært viktig for mange velgere, særlig unge, og derfor tror jeg partiene på venstresiden har gjort det bra. Nå går velgerne over til partier som har vært lenge i regjering og som har god utenrikspolitikk. Folk finner nok en trygghet i det når konflikten nærmer seg oss her i Norge.  

Karlsen påpeker også at den økonomiske tilstanden påvirker valget. Blant annet trekker hun frem strømprisene og manges tilhørende utfordringer med å betale regningene. 

– De føler seg nok ikke hørt av regjeringen. Da er det naturlig at de ønsker seg en mer høyrerettet politikk. Mange har nok lett for å knytte samfunnsproblemene opp mot de regjerende partiene, framfor å se på de faktiske årsakene. Derfor ser man ned på Arbeiderpartiet, selv om dette egentlig er konsekvenser av krigen, sier hun. 

Forutser endringer

Studenten ser for seg at mange vil stemme på andre partier i 2025 enn det de gjorde ved forrige stortingsvalg. Hun vektlegger at andre problemstillinger nå er i fokus, og at mange vil få nye hjertesaker etter hvordan verden rundt endrer seg. Basert på samme grunnlag forventer hun også regjeringsskifte. 

– Støreregjeringen har ikke innfridd folks forventninger, og jeg tror mange er utålmodige. Derfor vil vi få en blå regjering om tre år, påstår hun. 


Fysioterapistudentene tror ikke at krigen har så stor innflytelse på Norge som antatt, men at mange lar det påvirke valg av politisk parti likevel. F. v.: Kjersti W. Tangen, Sara Persson, Anne Lauvstad Røland og Kristian Rauan. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Krevende tid for politikerne

Fysioterapistudenter ved OsloMet tror også den drastiske endringen i valgmålingene skyldes verdenssituasjonen. 

– Denne regjeringen ble kastet inn i en veldig krevende tid. De har hatt dårlige premisser for å gjøre det bra, og derfor blir ikke vår vurdering av dem gjort på et rettferdig grunnalg, sier Anne Lauvstad Røland. 

Medstudent Sara Persson tror man har lett for å tenke at alt hadde vært bedre dersom noen andre hadde styrt, men at man hadde gjort det uavhengig av hvilke partier som var i regjering. 

– Vi trenger noen å skylde på når det er så mye usikkerhet og problemer i samfunnet, og da er det veldig lett å skylde på politkerne, legger Kristian Rauan til. 

Uforutsigbar framtid

Fysioterapistudentene er usikre på om den ferske meningsmålingen reflekterer utfallet på neste stortingsvalg. 

– Jeg tror vi bytter regjering hvis nedgangen fortsetter, sier Persson. 

– Men hvis det går bedre om et år, holder vi kanskje på denne regjeringen, tilføyer Røland. 

Ingen av studentene kommer til å stemme på et parti på motsatt side under neste stortingsvalg, men kan tenke seg å stemme på et annet nærliggende parti. 

– Jeg velger ikke parti basert på denne situasjonen og hva kaffe koster for tiden, men på partienes generelle verdier, understreker Røland. 

 

Emneord: