Hver tirsdag har studentene undervisning. Denne uken lærte de å jobbe med parykker. Foto: Emilie Fyhn

Kunsten å dragge

Skandinavias første høyere utdanning innenfor drag. OsloMet sitt første kull med dragstudenter gjør seg nå klare til eksamen 5. november.
Torsdag, 3 november, 2022 - 19:31


Remi Johansen Hovda, universitetslektor ved OsloMet. Foto: Karina Klingen Rønning 

I august var det oppstart på et helt nytt studium her på OsloMet. Videreutdanningen, Kunsten å dragge, bygger videre på de estetiske fagene, og strekker seg til rundt elleve uker med undervisning hver tirsdag. Remi Johansen Hovda er stolt av å være den første i Skandinavia som får til at drag skal være en høyere utdanning. 

– På høyere utdanning er jeg først ut, og det føles veldig kult. Det å få det inn i akademia er veldig stort, deler Johansen Hovda. 


Remi Johansen Hovda har selv drevet med drag i nesten ti år. Foto: Karina Klingen Rønning 

Johansen Hovda har selv vært utøvende dragartist i nesten ti år, og mente det var på tide at flere fikk se drag som kunst. Nå er han universitetslektor og underviser ti dragstudenter hver tirsdag.  

– Det er ti studenter her nå som er prøvekaninene mine. I dette semesteret tester jeg ut hva som funker og ikke, og har vært veldig åpen, forteller Remi Johansen Hovda. 

Han fortsetter med å fortelle at dette året har vært fyllt med praksis og besøk av gjesteforelesere. To studenter som søkte seg inn på dragstudiet er Renate Lysholm Sandrud og Matias Arnesen Makilla. 

Studentene forteller at de hadde forskjellige motiv til å søke seg inn på dragutdanningen, og at hver uke har vært fyllt med interessante og utfordrende temaer. 

– Jeg søkte meg inn hit fordi jeg lenge har vært interessert i drag, men jeg har bare trengt et spark i rumpa og nå er jeg her i trygge omgivelser, forteller Matias Arnesen Makilla.


Matias Arnesen Makilla (24) og Renate Lysholm Snarud (23) lærer å stelle parykker. Foto: Emilie Fyhn 

Renate Lysholm Sandrud studerer drag på andre grunnlag, og forteller at hun ønsker å bygge videre på hennes bachelor i skuespill.

Studentene er fornøyd med undervisningen som er praktisk utførende og forteller at det føles ut som en bootcamp med mye de skal gjennom på kort tid. 

Nå forbereder studentene seg til deres første eksamen som skal holdes på Elsker den 5. november. 

– De to siste dagene før eksamen nå blir veldig intensive med mye øving. Vi må få alt på plass og sjekke at alt funker, og øve oss enda mer på sminke, sier Lysholm Sandrud.

Remi Johansen Hovda har valgt å dele eksamen i to. Først skal studentene holde et show på Elsker og senere skal de ha en skriftlig hjemmeeksamen. 

– Nå tester vi ut at eksamen er et dragshow. Der hver student skal ha sin egen act der de er i fokus. Dette er jo veldig feltnært og de skal jobbe som en ekte dragartist gjør, forklarer Johansen Hovda. 

Videre forteller univeristetslektoren at studentene ikke blir vurdert på deres personlige dragnavn og uttrykk, men deres formidling. Det som er viktig for denne videreutdannignen er å iscenescette uttrykk. 

– Her får man tanker om kjønn og det å iscenesette utrtykk. Du får tanker om hva det vil si å være annerledes og tørre å iscenensette det og belyse et viktig tema, avslutter Remi Johansen Hovda. 

Emneord: