Tora har med seg litt julegaver til Japan. Foto: Emma Juul Vraa

Velger utradisjonell jul i utlandet

Mange nordmenn velger å reise utenlands når julefeiringen står for døren. Tora Brøyn (24) skal til Japan med vennegjengen. Hun ser frem til en annerledes jul.
Mandag, 28 november, 2022 - 11:10

Tora Brøyn (24) drar med en vennegjeng til Japan i juleferien i år. Det blir derfor en litt annerledes julefeiring enn vanlig.

— Jul i Japan er veldig annerledes. Jul er litt mer party og med venner, mens nyttårsaften er mer sånn familie. Vi har ikke lagt noen spesielle planer, vi må bare go with the flow og se hva som skjer, sier Tora.

Det er ikke kun Tora og hennes venner som velger å dra utenlands. I en pressemelding skriver reiseselskapet TUI at de opplever en 27 prosents vekst i salget av reiser i desember. Disse tall er dermed på omtrent samme nivå som i 2019.

Flere grunner til å dra

Desember betyr juleferie, som gjør det attraktivt å reise i juledagene. For Tora er dette også en av grunnene til at hun drar i løpet av juletiden.

— Grunnen til at vi drar i juletiden er jo at man har mye fri. Hvis det ikke hadde vært ferie hadde vi nok ikke dratt i julen, for det er jo ikke den mest attraktive sesongen å dra til Japan. Men det var da det passet best.

Etter to år med pandemi er reiselysten tilbake hos befolkningen. Men i motsetning til Tora og vennegjengen velger en del nordmenn å dra til mer velkjente steder. Ifølge TUIs rapport, er Gran Canaria, Kapp Verde og Thailand mest populære i julen.

 — Det er godt å se at bestillinger av reiser i julen ligger på nivå med 2019. Vi prioriterer opplevelser nå, og vi vil nyte de i kjente omgivelser, sier kommunikasjonssjef Nora Aspengren fra TUI i pressemeldingen. 

Slipper gavepress

Som student kan det være dyrt å reise. Derfor er Tora spesielt glad for at hun i år kan dra på en såpass stor reise og oppleve noe nytt.  

— Det er på en måte en julegave til oss selv, for det er jo ganske dyrt.

Ønsket om å lette presset i en ellers stressende periode, som julen kan være for mange, gir også turen mer mening. Tora synes det er deilig at reisen fører til mindre gavefokus.

— Absolutt, det blir deilig med mye mindre gavefokus. Jeg gir jo ingen gaver i år, i hver fall ikke til de hjemme i Norge, og da får jeg ingen gaver selv heller. Det er fint at fokus blir på selve dagen og så blir det jo spennende å se hvordan de feirer jul i Japan. Det er jeg mest spent på.

Dropper tradisjonene

Men på tross av at Tora verdsetter å kunne dra utenlands, så kreves det noen forventingsavklaringer i forkant. For med julen kommer også mange tradisjoner.

  — Det er første gang jeg feirer jul utenfor Norge, og jeg tror vi bestemte ganske tidlig at vi ikke skulle ha noen forventninger. Vi kommer nok ikke til å gjøre noe tradisjonelt, men jeg skal ha med noen gaver til de jeg drar med. Ellers så blir nok julaften en veldig vanlig dag, sier Tora.

Kan savne familietid

For mange er juletiden forbundet med tid med familien. Og Tora sier det blir merkelig å ikke være hjemme på julaften.

 — Ja, det er jo veldig trist å ikke være hjemme. Det er første gang jeg skal feire jul som tante til to babyer så det blir jo litt rart. Jeg synes det er litt synd å gå glipp av det. Men jeg føler meg fremdeles heldig, som får være i Japan på julaften. Jeg får så mange flere juleaftner hjemme i Oslo uansett, så det går helt fint.

Emneord: