FHI forventer en ny koronabølge i vinter. FOTO: Emily Solem-Young
Ny koronabølge

En lang vinter i møte

I den nyeste ukerapporten fra FHI skriver de at en ny Covid-19 bølge er i gang. Kombinert med økende influensa og RS-virus er det ingen tvil om at vi har en lang vinter i møte.
Torsdag, 24 november, 2022 - 16:08

– En ny covid-19 bølge er i gang. Det er usikkert hvor stor denne bølgen vil bli, men trolig vil en høstbølge med de variantene vi kjenner nå  ikke gi en større belastning på sykehusene enn sommerbølgen i 2022 ga. Det skriver FHI i rapporten fra uke 45

Fagdirektør og proffessor fra FHI Preben Aavitsland forteller at de viktigste faktorene som påvirker epidemiens utvikling er befolkningens immunitet, vinterværet og virusets evolusjon. 


Økende forekomst av korona, influensa og RS-virus. FOTO: Diverse Stock Photos (CC BY-NC 2.0 Flickr)

– Vinterværet gjør at virus trives bedre og vi flytter flere aktiviteter innendørs der vi er nærmere hverandre. Viruset fortsetter også å utvikle seg og blir bedre til å unngå immunforsvaret. Disse forholdene gjør at vi nå er innen i en ny bølge. Forteller Aavitsland.

En mindre, men stressende bølge

Aavitsland forteller videre at bølgen derimot er mindre enn sommerbølgen i juli-august og mye mindre enn vinterbølgen i februar-mars. Men det er likevel grunn til

forbredelser.

– Sykehusene må forberede seg på at det vil komme bølger eller epidemier av flere luftveisinfeksjoner denne vinteren og dermed sannsynligvis flere innleggelser enn de vanlige prepandemiske vintrene. Skriver FHI i en risikovurdering.

Korona for fjerde gang 

Sonja Vidas er en av mange som har hatt korona i år, men hun skiller seg ut fra andre.


Sonja har hatt korona fire ganger i år. FOTO: privat

– Jeg hadde korona fire ganger i år, forteller Vidas.

Sonja forteller videre at hun fikk korona først i februar da “alle fikk det”. Hun fikk det også koninuterlig utover halvåret mot høsten. Siste gang hun fikk påvist var etter fadderuken i august.

– Hvordan er immunforsvaret ditt?

– Jeg pleier ofte å ha svekket immunforsvar i stressende perioder. Det halvåret var det mye stresende med å skrive bachelor og mye jobb. Men utenom dette har egentlig immunforsvaret mitt vært ok. 

Sonja har foreløpig to doser med koronavaksine. Hun forteller videre at hun derimot ikke er bekymret for å få korona igjen.

– Det kan være litt fordi jeg har blitt lei av utmattelse fra korona, men har ikke vært så bekymret for det enda hvertfall, forteller hun.

Oppsfriskningsdose

Nylig bestemte regjeringen at personer i aldersgruppen 65 år og eldre, og personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp skal få tilbud om oppfriskningsdose

– Høstens influensavaksinering er i gang, og personer i risikogruppene og andre målgrupper oppfordres til å vaksinere seg. Vaksinasjonsdekningen blant barn i risikogruppene er foreløpig svært lav, og det er viktig at disse barna får tilbud om vaksine nå. Skriver FHI i ukerapporten. 

 

Emneord: